ΟΠΕΚΕΠΕ: Η στρατηγική Μαξίμου και η απόδοση ευθυνών - Μήνυμα μηδενικής ανοχής επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση
Στόχος της κυβέρνησης είναι η επιτροπή να συσταθεί και να πιάσει δουλειά αμέσως μετά το άνοιγμα της Βουλής, στις αρχές Σεπτεμβρίου δηλαδή, και να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της πριν τα Χριστούγεννα, αφού πρώτα διερευνήσει όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, με γνώμονα την ανάδειξη τυχόν ευθυνών και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του συστήματος πληρωμής των αγροτικών ενισχύσεων, ώστε να αποτελεί έναν αποτελεσματικό και δίκαιο μηχανισμό για όλους τους παραγωγούς της χώρας, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου.
ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι θα δείξει η Εξεταστική
«Η Εξεταστική είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που κανείς δεν αρνείται ότι είναι και διακομματικό και διαχρονικό», σημειώνει στα «Π» στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, που υπογραμμίζει πως «όταν μιλάμε για παθογένειες τέτοιου τύπου, δεν αρκεί να ζητάμε μόνο ενόχους, αλλά να ψάχνουμε και για λύσεις». Για να ανιχνευθούν αυτές οι λύσεις και στη συνέχεια να τεθούν σε εφαρμογή, το πρώτο που πρέπει να γίνει, όπως επισημαίνει, είναι να διαπιστωθεί πώς και γιατί ένας θεσμός που θα μπορούσε να είναι θετικός για τον αγροτικό τομέα μετεξελίχθηκε σε μια διαδικασία που «έμπαζε» από πολλές πλευρές.
Ως προς την αντιπολίτευση, το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος εκτιμά ότι ενδιαφέρεται μόνο να σπρώξει την πολιτική ζωή του τόπου στη σκανδαλολογία και χρησιμοποιεί ένα υπαρκτό πρόβλημα ως ακόμα ένα σκαλοπάτι στην κατεύθυνση αυτή. Ως προς τη δυσπιστία μερίδας του κόσμου για τις Εξεταστικές, με βάση τα αποτελέσματα που παρήγαγαν στο παρελθόν, απαντά ότι αυτό συνέβαινε όταν είτε τις εργαλειοποιούσαν είτε γίνονταν χωρίς πραγματικό λόγο, ενώ τώρα δεν συντρέχει καμία από αυτές τις δύο περιπτώσεις.
Η Νέα Δημοκρατία αποκρούει παράλληλα τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί «κινδύνου παραγραφής», τονίζοντας ότι ήδη «με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019 καταργήθηκε η ειδική αποσβεστική προθεσμία για τα αδικήματα των μελών της κυβέρνησης και των υφυπουργών και η σχετική συνταγματική διάταξη εφαρμόζεται απευθείας». Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την εξεταστική επιτροπή ενωτικά και όχι συµπλεγµατικά και πρώτη η ίδια παραδέχεται τις δικές της ευθύνες, κάτι που έχει ήδη φανεί µε την απόφαση για την απορρόφηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑ∆Ε και µε την αποµάκρυνση τεσσάρων υπουργών και υφυπουργών.
∆εν απορρίπτουν, επίσης, το ενδεχόµενο, αν µέσα από την Εξεταστική φανούν νέα στοιχεία, κατατεθούν τεκµήρια και σοβαρές µαρτυρίες που αναδεικνύουν ευθύνες, να προχωρήσει στο τέλος σε σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Εκτιµούν, πάντως, ότι, προς το παρόν, τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν αµελλητί στη Βουλή για τους δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, χωρίς αξιολόγηση, σύµφωνα µε το Σύνταγµα, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής και, άρα, δεν τίθεται τέτοιο ζήτηµα για τους Μ. Βορίδη και Λ. Αυγενάκη. Οπως υποστηρίζει συνεργάτης του πρωθυπουργού, δεν έχουν καν κατηγορηθεί κάποιοι ως φυσικοί αυτουργοί, ώστε στη συνέχεια να διερευνηθεί αν υπάρχει ζήτηµα να είναι ηθικός αυτουργός ο πολιτικός προϊστάµενος και να εξεταστεί αν παρέβη το καθήκον του.
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν παράλληλα ότι η εντολή που έλαβαν από το 2019 όλοι οι διατελέσαντες υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν να θωρακίσουν θεσµικά το κράτος απέναντι στις παρατυπίες και να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές. Το µήνυµα της µηδενικής ανοχής αποτυπώθηκε, όπως αναφέρουν, στην εντατικοποίηση των ελέγχων στους ΑΦΜ για τον εντοπισµό παράνοµων πληρωµών που οδήγησαν χιλιάδες υποθέσεις στις διωκτικές Αρχές ή στις δικαστικές αίθουσες.
Συνολικά ελέγχονται πάνω από 5.200 φυσικά αλλά και νοµικά πρόσωπα και σε πολλές περιπτώσεις οι εµπλεκόµενοι αντιµετωπίζουν διώξεις ή οι υποθέσεις τους βρίσκονται στο ακροατήριο. Η Εξεταστική δεν αναµένεται να επικεντρωθεί τόσο σε πρόσωπα, όσο σε πολιτικές, ώστε να διακριβωθεί τι έφταιξε, τι πήγε στραβά και τι λάθος όλα αυτά τα χρόνια και να αναζητηθούν τρόποι βελτίωσης.
Θα αναδείξει, ωστόσο, τα λάθη και τις παραλείψεις και των κοµµάτων που κυβέρνησαν και των διοικητών του Οργανισµού, καθώς και των εκπροσώπων αγροτικών συνεταιρισµών ή αγροτικών ενώσεων και της Κοµισιόν, που πολλές φορές έκανε τα στραβά µάτια σε όσα γίνονταν. Σύµφωνα µε την πρόταση που κατέθεσε η Ν.∆. στη Βουλή για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, βασικό ζητούµενο παραµένει η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του συστήµατος πληρωµής των αγροτικών ενισχύσεων, ώστε να συνιστά έναν αποτελεσµατικό και δίκαιο µηχανισµό για όλους τους παραγωγούς της χώρας.
* Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 19 Ιουλίου
Content Original Link:
" target="_blank">