ΟΠΕΚΕΠΕ: Το χρονικό με τα τσουχτερά πρόστιμα της ΕΕ στην Ελλάδα - Πώς φτάσαμε στις ποινές "φωτιά", τα βοσκοτόπια και η "τεχνική λύση"
Διαβάστε: ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατασχέσεις εξπρές από Αύγουστο στους "κόκκινους" ΑΦΜ - "Η κάθαρση θα φτάσει µέχρι το τέλος"
ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι πιο τρανταχτές περιπτώσεις
Η ιστορία, πάντως, του ΟΠΕΚΕΠΕ και ευρύτερα της χώρας μας με τα πρόστιμα είναι μακρά και τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» παρουσιάζουν τις πιο τρανταχτές περιπτώσεις, με την υποσημείωση ότι πρόστιμο δεν συνεπάγεται και σκάνδαλο. Τα διοικητικά πρόστιμα πληρώνονται από το κράτος, ενώ στις περιπτώσεις απάτης επιστρέφονται από όσους καταδικαστούν.
Στις 3 Μαΐου 2004 ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα θα κληθεί να επιστρέψει συνολικά 4,97 εκατ. ευρώ στο Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο για χρηματοδοτήσεις που δεν έγιναν σύμφωνα με τις κοινοτικές προδιαγραφές και αφορούσαν κατά βάση τους τομείς του ρυζιού και των φρούτων-λαχανικών.
Το 2009 επιβλήθηκε πρόστιμο 244,2 εκατ. για παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις. Πρόκειται κυρίως για παρανομίες και αδυναμία ελέγχου στο ελαιόλαδο, το βαμβάκι και τα οπωροκηπευτικά. Αναφορικά με τον τρόπο χορήγησης των αγροτικών επιδοτήσεων την περίοδο 1999-2004, η Κομισιόν διαπιστώνει ότι βασικοί έλεγχοι δεν εφαρμόζονται ή εφαρμόζονται ελλιπώς ή με περιορισμένη συχνότητα, ώστε να μην επαρκούν.
Το 2016, ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, έκανε γνωστό ότι στο ΥΠΑΑΤ καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα 375 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2008- 2011, στο θέμα της διαχείρισης των βοσκοτόπων, ενώ ήρθε και νέο πρόστιμο 167 εκατ. ευρώ για το 2012-2013.
Το χάος με τα βοσκοτόπια
Με την αναθεωρημένη ΚΑΠ του 2013, η Ε.Ε. περιέλαβε στους επιλέξιμους βοσκοτόπους μόνο χορτολιβαδικές εκτάσεις και απέκλεισε αυτές με χαμηλή, ξυλώδη βλάστηση, που χαρακτηρίζουν τουλάχιστον κατά 40% το ελληνικό τοπίο. Αυτό το γεγονός εγκυμονούσε τον κίνδυνο να κοπούν τα δικαιώματα επιδότησης, ενώ επιβλήθηκαν και τσουχτερά πρόστιμα. Οι κυβερνήσεις της περιόδου 2014-2015 προσέφυγαν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, διεκδικώντας ακύρωση των προστίμων, ύψους 650 εκατ. ευρώ, την οποία πέτυχαν σταδιακά.
Η «τεχνική λύση»
Το 2014 η Ελλάδα θεσμοθετεί για πρώτη φορά τι είναι βοσκότοπος και λαμβάνει την απόφαση να καταρτίσει τα σχέδια βόσκησης. Προκειμένου να λυθεί το θέμα των κτηνοτρόφων που έμειναν χωρίς επιδότηση από τη μη αναγνώριση των βοσκοτόπων τους, ο τότε υπουργός, Γιώργος Καρασμάνης, θεσμοθετεί την «τεχνική λύση» με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν.
Το 2015, με ΚΥΑ του Π. Λαφαζάνη, καθορίζονται οι χωρικές περιοχές εντός των οποίων μπορεί να εφαρμόζεται η «τεχνική λύση». Με δεύτερη τροποποίηση επιτρέπει σε μη κτηνοτρόφους να ενεργοποιούν δικαιώματα ακόμα και στα βοσκοτόπια που δεν είναι παραγωγικά, αρκεί να τα συντηρούν, κάτι που ήταν επιτρεπτό και από την ΚΑΠ.
Με τον κανονισμό Omnibus της Κομισιόν το 2017, αλλάζει ο ορισμός για τα βοσκοτόπια -επαναφέροντας τη χαμηλή, ξυλώδη βλάστηση- και η Ελλάδα αποκτά ξανά το δικαίωμα να κάνει χρήση των περίπου 10 εκατομμυρίων στρεμμάτων που είχαν «κοπεί». Παράλληλα, η Ε.Ε. αλλάζει τον τρόπο κατανομής μιας νέας επιδότησης, που προσφέρει κίνητρα στους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους, του Εθνικού Αποθέματος, ώστε να δίνεται κάθε χρόνο. Ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, θεσμοθετεί το σύστημα κατανομής του Εθνικού Αποθέµατος σε βοσκοτόπους χωρίς ζώα και από ανθρώπους που δεν είναι κτηνοτρόφοι.
Το «γαϊτανάκι» των ανανεώσεων της «τεχνικής λύσης» συνεχίζεται και επί Στ. Αραχωβίτη και Μ. Βορίδη. Με τα παραπάνω έχει ανοίξει, πλέον, η χαραµάδα ώστε να υπάρξουν τα φαινόµενα που ακολούθησαν, αφού τα προσεχή έτη εκτοξεύτηκαν οι αιτήσεις. Με διάφορους τρόπους έχουν καταστεί δικαιούχοι επιδότησης όσοι µπόρεσαν να εξασφαλίσουν δικαιώµατα και εκτάσεις. Σε όλα αυτά πρέπει να σηµειωθεί ότι η χορήγηση της επιδότησης γίνεται µε κριτήριο την έκταση της επιλέξιµης αγροτικής γης και όχι την πραγµατική παραγωγή, µε αποτέλεσµα να είναι δικαιούχοι επιδότησης ιδιοκτήτες γης χωρίς απαραίτητα να αναπτύσσουν αγροτική δραστηριότητα. Στην επιδείνωση της κατάστασης έπαιξαν ρόλο και η υποστελέχωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και οι ελάχιστοι δειγµατοληπτικοί επιτόπιοι έλεγχοι.
Τον Μάιο του 2025, ο Κώστας Τσιάρας ανακοίνωσε πως για τη φετινή χρονιά δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να δηλώνει κανείς βοσκοτόπους µακριά από τον τόπο του. Τόνισε πως η «τεχνική λύση» ήταν µια παραδοχή της Κοµισιόν, ώστε να αντληθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι, αλλά δεν συνοδεύτηκε από τις αναγκαίες µεταρρυθµίσεις, µε αποτέλεσµα να υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες και ενδείξεις για καταχρήσεις, που πλέον διερευνώνται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
ΟΠΕΚΕΠΕ πρόστιμα: Το 2024
- Τον Μάρτιο του 2024, η Κοµισιόν επέβαλε στην Ελλάδα πρόστιµο 283 εκατ. ευρώ για κακοδιαχείριση στον ΟΠΕΚΕΠΕ όσον αφορά τις πληρωµές ενισχύσεων της Ε.Ε. που πραγµατοποιήθηκαν το 2020, το 2021 και το 2022.
- Τον Νοέµβριο του 2024, ο Κώστας Τσιάρας ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, µετά το νέο πρόστιµο άνω των 200 εκατ. ευρώ για µεγάλες αδυναµίες στους ελέγχους για τις πληρωµές των αγροτών.
- Το 2024 µε την Απόφαση 2024/2879 µπήκε πρόστιµο ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ.
ΟΠΕΚΕΠΕ πρόστιμα: Ιούνιος 2025
- Πρόστιµο ύψους 392 εκατ. ευρώ λόγω κακής διαχείρισης των κοινοτικών επιδοτήσεων από το 2016 µέχρι το 2023, κυρίως λόγω ανεπαρκών ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
- Πρόστιµο 43,5 εκατ. ευρώ για γεωργικές επιδοτήσεις των ετών 2016 και 2017, για τις οποίες διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις στους ελέγχους εφαρµογής των περιβαλλοντικών υποχρεώσεων.
- Πρόστιµο 415 εκατ. ευρώ για διοικητικές κυρώσεις που σχετίζονται µε κακοδιαχείριση και ελλιπείς ελέγχους την περίοδο 2016-2023, χωρίς τεκµήρια δόλου.
Content Original Link:
" target="_blank">