Ακίνητα: Ρυθµίσεις "ασπίδα" για πάνω από 50.000 στεγαστικά 3 δισ. ευρώ
Οι εν λόγω δανειολήπτες είχαν ενταχθεί, κυρίως την περίοδο 2016-2017, σε προγράμματα step-up ρυθμίσεων, τα οποία προέβλεπαν χαμηλότερες δόσεις στην αρχή και σταδιακή αύξηση με την πάροδο των ετών. Οι ρυθμίσεις αυτές είχαν σχεδιαστεί ως «ανάσα» για νοικοκυριά και ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν πληγεί από την οικονομική κρίση, καθώς τότε το διαθέσιμο εισόδημα είχε μειωθεί έως και 25%.
Ανάλογα προγράμματα step-up υιοθετήθηκαν και στη διάρκεια της πανδημίας, με διάρκεια 12 έως 18 μηνών, αλλά υπό αυστηρά κριτήρια, ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών.
Τράπεζες: Μετατροπή σε τοκοχρεολυτικά δάνεια με σταθερή δόση
Καθώς πλησιάζει η δεκαετία από την εφαρμογή των πρώτων step-up ρυθμίσεων, πολλοί δανειολήπτες καλούνται πλέον να εξυπηρετήσουν πολύ υψηλότερες δόσεις, λόγω της αύξησης που προβλεπόταν ανά πενταετία. Ειδικά όσοι έχουν μπροστά τους ακόμη 15-20 χρόνια αποπληρωμής, ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα χρηματοδοτικό «σοκ», ιδιαίτερα αν βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση ή σε περίοδο χαμηλότερων αποδοχών.
Για να προληφθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, οι τράπεζες σχεδιάζουν να προσφέρουν στους δανειολήπτες μετατροπή του δανείου σε τοκοχρεολυτικό, με σταθερό χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 3%-3,5%. Αυτό σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα μπορούν να αποπληρώνουν το υπόλοιπο του δανείου τους με σταθερή μηνιαία δόση και χωρίς να επηρεάζονται από μελλοντικές διακυμάνσεις επιτοκίων.
Επανεξέταση step-up στο πλαίσιο της στρατηγικής για το ιδιωτικό χρέος
Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την προληπτική διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, πριν αυτό εξελιχθεί σε πρόβλημα. Η μετατροπή δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο σε σταθερά αποσκοπεί όχι μόνο στη διευκόλυνση των δανειοληπτών, αλλά και στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Εντυπωσιακή αύξηση ρυθμίσεων μέσω εξωδικαστικού και servicers
Οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης (servicers) αξιοποιούν πλέον μαζικά όλα τα διαθέσιμα εργαλεία ρύθμισης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ο Ιούνιος του 2025 κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ στον εξωδικαστικό μηχανισμό, με 1.995 επιτυχείς ρυθμίσεις ύψους άνω των 670 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις έναν μήνα.
Συνολικά, μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 38.567 επιτυχημένες ρυθμίσεις, που αφορούν οφειλές ύψους 12,7 δισ. ευρώ.
Αντίστοιχα, οι τέσσερις μεγαλύτεροι servicers (Intrum, Cepal, DoValue, Qquant) προχώρησαν τον Μάιο του 2025 σε 6.000 διμερείς ρυθμίσεις, συνολικής αξίας 500 εκατ. ευρώ. Το 41% αυτών αφορούσε στεγαστικά δάνεια.
Οχυρώνεται το τραπεζικό σύστημα – Αποφεύγεται νέα πίεση στα νοικοκυριά
Οι τράπεζες, αναγνωρίζοντας τις μελλοντικές προκλήσεις που συνεπάγονται οι step-up ρυθμίσεις, επιλέγουν να παρέμβουν νωρίς, προσφέροντας ρεαλιστικές και ασφαλείς λύσεις στους δανειολήπτες. Σε μια περίοδο όπου οι επιτοκιακές πιέσεις υποχωρούν και τα εισοδήματα δείχνουν τάσεις ανάκαμψης, η μετάβαση σε σταθερά, προβλέψιμα σχήματα αποπληρωμής ενισχύει τη βιωσιμότητα των στεγαστικών δανείων και μειώνει τον κίνδυνο νέων καθυστερήσεων ή αδυναμιών πληρωμής. Content Original Link:
" target="_blank">