Οι Δρούζοι και η σχέση τους με το Ισραήλ
Η κοινότητα είναι συγκεντρωμένη κυρίως στη Συρία, στον Λίβανο, στο Ισραήλ και σε μικρότερο βαθμό στην Ιορδανία, με το μεγαλύτερο μέρος των Δρούζων να βρίσκεται σήμερα στη Συρία.
Η θρησκεία τους είναι παρακλάδι του Ισλάμ, ωστόσο με αυστηρή μυστικιστική ερμηνεία και έντονη απομόνωση. Πολλοί χαρακτηρίζουν τους Δρούζους ως μία «κλειστή θρησκεία» καθώς η ένταξη σε αυτήν δεν επιτρέπεται σε μη Δρούζους. Η κοινότητα ακολουθεί επίσης μια έντονα ιεραρχημένη κοινωνική δομή με μεγάλη έμφαση στην πίστη, την τιμή και την πίστη στην πατρίδα που κατοικούν – στοιχείο που έχει καθορίσει και την πολιτική τους τοποθέτηση σε κάθε χώρα.
Οι Δρούζοι στο Ισραήλ
Στο Ισραήλ ζουν περίπου 150.000 Δρούζοι, κυρίως στη βόρεια Γαλιλαία και στα Υψίπεδα του Γκολάν, που κατέλαβε το Ισραήλ από τη Συρία μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967. Εδώ το στοιχείο διαφοροποίησης είναι θεμελιώδες: σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες αραβικές μειονότητες, οι Ισραηλινοί Δρούζοι υπηρετούν υποχρεωτικά στον ισραηλινό στρατό και έχουν, σε μεγάλο βαθμό, ενσωματωθεί στους κρατικούς θεσμούς.
Αυτό το στοιχείο έχει διαμορφώσει και μια ιδιότυπη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του Ισραήλ και των Δρούζων, που το Τελ Αβίβ επιδιώκει να διαφυλάξει, να ενισχύσει αλλά και να αξιοποιήσει στρατηγικά. Ουσιαστικά, το Ισραήλ αντιμετωπίζει τους Δρούζους ως συμμάχους και μέρος της εσωτερικής του εθνικής ταυτότητας.
Οι Δρούζοι στη Συρία και η επιρροή τους
Η μεγαλύτερη κοινότητα των Δρούζων στη Συρία κατοικεί στην επαρχία Σουέιντα, στα νότια της χώρας. Η περιοχή διατηρεί κάποια αυτονομία και έχει συχνά ακολουθήσει δική της στρατηγική σε σχέση με τον πόλεμο που μαστίζει τη Συρία από το 2011. Παρότι οι Δρούζοι δεν στήριξαν ενεργά την ένοπλη αντιπολίτευση, απέφυγαν και την πλήρη ταύτιση με το καθεστώς Άσαντ, προσπαθώντας να κρατήσουν μια θέση ουδετερότητας, η οποία όμως αμφισβητείται συχνά και από τις δύο πλευρές.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, ενισχυμένα από την αποδυνάμωση του καθεστώτος
Content Original Link:
" target="_blank">