Νέοι ισχυρότεροι κανόνες εποπτείας των τραπεζών
Τι προβλέπεται για χορηγήσεις δανείων, ελέγχους για ξέπλυμα και αναφορές παραβάσεων. Ισχυροποιείται ο ρόλος των Επιτροπών Εσωτερικού Ελέγχου που θα πρέπει να έχουν όλες οι τράπεζες.
Νέο ισχυρότερο πλαίσιο εποπτείας για τη διαχείριση κινδύνων στις τράπεζες, που αφορούν στο ξέπλυμα χρήματος, στον δανεισμό και στις υποχρεώσεις των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων τίθεται σε εφαρμογή από 1η Οκτωβρίου. Οι νέοι κανόνες αφορούν όλες τις τράπεζες και στοχεύουν στην εναρμόνιση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών σε αντικατάσταση του σημερινού που ισχύει σχεδόν μία δεκαετία.
Με το νέο πλαίσιο ισχυροποιείται ο ρόλος των Επιτροπών Εσωτερικού Ελέγχου που θα πρέπει να έχουν όλες οι τράπεζες και των Επιτροπών Διαχείρισης Κινδύνων. Πρόκειται για αναβάθμιση των κανόνων εσωτερικής διακυβέρνησης την οποία διαμόρφωσε η Τράπεζα της Ελλάδα ύστερα από διαβουλεύσεις που είχε με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών προκειμένου να θωρακιστεί περαιτέρω το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Ειδικότερα, θεσπίζονται κανόνες για την πρόληψη και αποτροπή περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων που αφορούν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Τραπεζών καθώς και του προσωπικού τους. Μεταξύ άλλων οι νέοι αυστηρότεροι κανόνες αποσκοπούν στον εντοπισμό τέτοιων κινδύνων κατά την παροχή δανείων και τη διενέργεια άλλων συναλλαγών (χρηματοδοτική μίσθωση, αγοραπωλησία ακινήτων, εγγυήσεις) σε μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και άλλα πρόσωπα συνδεδεμένα με αυτούς.
Όπως υπογραμμίζεται, στο νέο πλαίσιο οι τράπεζες μέσω των Επιτροπών Εσωτερικών Ελέγχων και Διαχείρισης Κινδύνων θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι αποφάσεις που αφορούν τη χορήγηση δανείων ή τη σύναψη άλλων συναλλαγών με μέλη του ΔΣ ή με πρόσωπα που συνδέονται μ αυτούς, λαμβάνονται με αντικειμενικούς όρους χωρίς αδικαιολόγητη επιρροή, όπως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις της καθημερινής λειτουργίας τους σύμφωνα με κανόνες συνετής διαχείρισης. Μάλιστα τα μέλη αυτά του ΔΣ που λαμβάνουν πιστώσεις ή τα πρόσωπα που είναι συνδεδεμένα μ’ αυτούς δεν θα πρέπει να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων για τις
Content Original Link:
" target="_blank">