Το παρελθόν μιας σύγκρουσης με μέλλον
Της Δώρας Αντωνίου
«Θα μου θυμίσετε, κα Κοσιώνη, μεταξύ του 2004 και του 2009 ποια σημαντική πρωτοβουλία ανελήφθη στα ελληνοτουρκικά; Γιατί εγώ δεν θυμάμαι κάποια». Η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού στη συνέντευξη που παραχώρησε στο προχθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, σηματοδοτεί μια πολυεπίπεδη αλλαγή συσχετισμών και ισορροπιών στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επέλεξε μια γενικόλογη αναφορά για να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για τους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά. Προσδιόρισε με σαφήνεια τον χρόνο με τον οποίο συνέκρινε τη θητεία του στη διακυβέρνηση της χώρας. Και ο χρόνος αυτός, η περίοδος από το 2004 μέχρι το 2009, είναι η περίοδος διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.
Εύλογο το ερώτημα που προκάλεσε άμεσα αυτή η επιλογή του: Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει τώρα να συγκρουστεί με τον Κώστα Καραμανλή; Η πρώτη απάντηση που δίνεται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, από συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, είναι ότι όλη αυτή η κριτική με υπαινιγμούς και αναφορές σε ενδοτισμό και υποχωρήσεις, θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Παραμένει, όμως, το ερώτημα «γιατί τώρα;» με δεδομένο ότι ο Κώστας Καραμανλής εδώ και καιρό έχει καταστήσει σαφές ότι διατηρεί αποστάσεις και κριτική θεώρηση απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς σε μια σειρά από θέματα, όχι μόνο στα ελληνοτουρκικά. Φροντίζει, βέβαια, τουλάχιστον μέχρι τώρα, να διατηρεί ύφος και διατυπώσεις τέτοιες, που ενώ καθιστούν σαφές τι και ποιον αφορούν, δεν είναι ακραίες. Όχι τόσο, όσο οι δηλώσεις του έτερου πρώην πρωθυπουργού, του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είδε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον διαγράφει από τη Νέα Δημοκρατία.
Η δήλωση του Κώστα Καραμανλή, «μήπως σταδιακά και ανεπαίσθητα περιέλθει η χώρα σε μια μη αναστρέψιμη κατάσταση ομηρίας έναντι της Τουρκίας», με αφορμή την οποία ο πρωθυπουργός έθεσε το ερώτημα για τα πεπραγμένα της περιόδου 2004 – 2009, δεν είναι τωρινή. Έγινε από τον πρώην πρωθυπουργό στις 17 Ιουνίου και
Content Original Link:
" target="_blank">