Η Κίνα προτείνει νέο παγκόσμιο οργανισμό συνεργασίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Η Κίνα δήλωσε το Σάββατο ότι θέλει να δημιουργήσει έναν οργανισμό για την προώθηση της παγκόσμιας συνεργασίας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, τοποθετώντας τον εαυτό της ως εναλλακτική των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς οι δύο χώρες ανταγωνίζονται για επιρροή πάνω σε αυτή τη μεταμορφωτική τεχνολογία.
Η Κίνα θέλει να βοηθήσει στον συντονισμό των παγκόσμιων προσπαθειών για τη ρύθμιση της ταχέως εξελισσόμενης τεχνολογίας AI και να μοιραστεί τις δικές της εξελίξεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ στο ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης στη Σαγκάη.
Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσε την Τετάρτη ένα σχέδιο για την AI, με στόχο να επεκτείνει σημαντικά τις εξαγωγές αμερικανικής Τεχνητής Νοημοσύνης προς συμμάχους, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει το αμερικανικό προβάδισμα έναντι της Κίνας στον κρίσιμο αυτό τομέα.
Ο Λι δεν ανέφερε ευθέως τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά φάνηκε να αναφέρεται στις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να παρεμποδίσει την κινεζική πρόοδο στην AI, προειδοποιώντας ότι η τεχνολογία κινδυνεύει να γίνει το «αποκλειστικό παιχνίδι» λίγων χωρών και εταιρειών.
Η Κίνα επιθυμεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να είναι ανοιχτά προσβάσιμη και όλες οι χώρες και εταιρείες να έχουν ίσα δικαιώματα στη χρήση της, δήλωσε ο Λι, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να μοιραστεί την εμπειρία και τα προϊόντα του με άλλες χώρες, ιδιαίτερα με τον «Παγκόσμιο Νότο» - δηλαδή αναπτυσσόμενες ή χαμηλού εισοδήματος χώρες, κυρίως στο νότιο ημισφαίριο.
Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα είναι το πώς θα ρυθμιστούν οι αυξανόμενοι κίνδυνοι της AI, πρόσθεσε ο Λι, σημειώνοντας εμπόδια όπως η έλλειψη επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης και οι περιορισμοί στην ανταλλαγή επιστημονικού προσωπικού.
«Η παγκόσμια διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ακόμη κατακερματισμένη. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών, ιδιαίτερα σε ζητήματα όπως οι κανονιστικές προσεγγίσεις και οι θεσμικοί κανόνες», είπε. «Πρέπει να ενισχύσουμε τον συντονισμό ώστε να διαμορφώσουμε ένα παγκόσμιο πλαίσιο διακυβέρνησης της AI που να βασίζεται σε ευρεία συναίνεση το συντομότερο δυνατό».
Content Original Link:
" target="_blank">