Μία συναυλία των Coldplay και μία «λάθος» στιγμή – «H ηδονή της κοινωνικής πτώσης ενός CEO»
Μία στιγμή σε συναυλία των Coldplay, μια «kiss-cam» και η οργή των social media οδήγησαν στην παραίτηση του CEO της νεοφυούς τεχνολογικής εταιρείας Astronomer, Άντι Μπάιρον.
Η εικόνα του παντρεμένου Μπάιρον να αγκαλιάζει θερμά τη διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της εταιρείας, Κρίστιν Κάμποτ, κατά τη διάρκεια της συναυλίας στη Βοστώνη, μετατράπηκε σε viral βίντεο και έγινε η αφορμή για τη δημόσια αποκαθήλωσή του.
Η εταιρεία ανακοίνωσε το Σάββατο την παραίτηση του Μπάιρον, σημειώνοντας ότι «οι ηγέτες μας οφείλουν να δίνουν το παράδειγμα σε ήθος και λογοδοσία – και το τελευταίο διάστημα αυτό δεν συνέβη».
Τόσο ο ίδιος όσο και η Κάμποτ απέφυγαν να σχολιάσουν δημοσίως και κατέβασαν τα προφίλ τους στο LinkedIn.
Η σκηνή –με το κοινό και τον τραγουδιστή Κρις Μάρτιν να παρακολουθούν αμήχανα ενώ ο Μπάιρον έσκυβε και η Κάμποτ έκρυβε το πρόσωπό της– πυροδότησε κύμα διαδικτυακής χλεύης.
Πολλοί χρήστες αναφέρθηκαν ειρωνικά στον ρόλο της Κάμποτ ως υπεύθυνης Ανθρώπινου Δυναμικού, ενώ άλλοι υπογράμμισαν την αντίφαση ανάμεσα στην εξουσία των στελεχών και την έλλειψη διαφάνειας.
Ορισμένοι στοιχημάτιζαν ακόμα και για την απομάκρυνσή του.
Η λέξη «CEO» έγινε η πιο δημοφιλής αναζήτηση στη Google στις ΗΠΑ, ενώ το περιστατικό σχολιάστηκε από εταιρείες, brands και δημόσιες υπηρεσίες στα social media.
Σύμφωνα με έρευνες της Edelman, η δυσπιστία προς τους επικεφαλής των επιχειρήσεων αυξάνεται τα τελευταία χρόνια περισσότερο από ό,τι προς την πολιτική ή τα μέσα ενημέρωσης.
Η συγκεκριμένη υπόθεση ανέδειξε για ακόμη μια φορά πόσο ευαίσθητα είναι τα ζητήματα προσωπικών σχέσεων μεταξύ ανώτερων στελεχών.
Όπως ανέφερε η Ντεμπ Μούλερ, CEO της HR Acuity, μια τέτοια σχέση εκπέμπει το μήνυμα πως «οι κανόνες δεν ισχύουν για εμάς», προκαλώντας ανησυχία όχι μόνο στους εργαζομένους, αλλά και σε επενδυτές και πελάτες. Η ίδια επισήμανε ότι όσοι βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις οφείλουν να δείχνουν κρίση.
Η Astronomer δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει επίσημη εσωτερική έρευνα. Αν και δεν έχει γίνει γνωστό ποια είναι η πολιτική της εταιρείας για τις ενδοεταιρικές σχέσεις, είναι γεγονός ότι ολοένα και περισσότερα διοικητικά συμβούλια επιδεικνύουν μηδενική ανοχή σε τέτοια περιστατικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια απομακρύνθηκαν CEOs σε μεγάλες εταιρείες όπως η McDonald’s, η BP και η Norfolk Southern, εξαιτίας προσωπικών σχέσεων με υφιστάμενους.
Στην περίπτωση της Astronomer, ωστόσο, η απόλαυση του κοινού απέναντι στην πτώση ενός ισχυρού στελέχους ήταν εντονότερη.
Όπως σχολίασε ο καθηγητής μάνατζμεντ του Yale, Τζέφρι Ζόνενφελντ, «η ηδονή της κοινωνικής πτώσης ενός CEO είναι σήμερα ενισχυμένη – ίσως γιατί πρόκειται για σύγκρουση ανάμεσα στους “έχοντες” και στους “μη έχοντες”».
Πηγή: Wall Street Journal
Content Original Link:
" target="_blank">