Ο Τραμπ αλλάζει και την Coca Cola - Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Coca-Cola, συμφώνησε να χρησιμοποιεί ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο στα ποτά της στις ΗΠΑ μετά τις συζητήσεις του με την εταιρεία.
«Μίλησα με την Coca Cola για τη χρήση ΑΛΗΘΙΝΗΣ Ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο στις Ηνωμένες Πολιτείες και συμφώνησαν να το κάνουν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους υπεύθυνους της Coca-Cola. Αυτή θα είναι μια πολύ καλή κίνηση από μέρους τους – Θα δείτε. Είναι απλά καλύτερο!» ανέφερε σε ανάρτησή του αμερικανού προέδρου.
«I have been speaking to @CocaCola about using REAL Cane Sugar in Coke in the United States, and they have agreed to do so. I’d like to thank all of those in authority at Coca-Cola. This will be a very good move by them — You’ll see. It’s just better!» –President Donald J. Trump pic.twitter.com/9L27oxlYUj
— The White House (@WhiteHouse) July 16, 2025
Εκπρόσωπος της Coca-Cola δήλωσε ότι η εταιρεία με έδρα την Ατλάντα θα μοιραστεί σύντομα λεπτομέρειες σχετικά με τις νέες προσφορές και ότι εκτιμά τον ενθουσιασμό του Τραμπ για το προϊόν της.
Η Coca-Cola που παράγεται για την αγορά των ΗΠΑ συνήθως γλυκαίνεται με σιρόπι καλαμποκιού, ενώ η εταιρεία χρησιμοποιεί ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο σε ορισμένες άλλες χώρες.
Στόχος η καταπολέμηση των τεχνικών χρωστικών ουσιών
Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης Τραμπ Make America Healthy Again (MAHA), που πήρε το όνομά της από το κοινωνικό κίνημα που ευθυγραμμίζεται με τον υπουργό Υγείας Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, έχει ωθήσει τις εταιρείες τροφίμων να αλλάξουν τις συνθέσεις τους για να αφαιρέσουν συστατικά όπως οι τεχνητές χρωστικές ουσίες.
Ο Κένεντι έχει επίσης ασκήσει κριτική στην ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνεται στην αμερικανική διατροφή και έχει δηλώσει ότι οι επικαιροποιημένες διατροφικές οδηγίες που θα κυκλοφορήσουν αυτό το καλοκαίρι θα συμβουλεύουν τους Αμερικανούς να τρώνε «πλήρη τρόφιμα».
Μια έκθεση του Μαΐου από την Επιτροπή MAHA, μια ομάδα που συγκλήθηκε από τον Τραμπ και επιφορτίστηκε με τον εντοπισμό των βαθύτερων αιτιών των χρόνιων ασθενειών, ανέφερε ότι η σημαντική κατανάλωση σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στην παιδική παχυσαρκία και σε άλλες παθήσεις.
Οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες συνιστούν τον περιορισμό της προστιθέμενης ζάχαρης στη διατροφή, αλλά δεν έχουν εντοπίσει σημαντικές διαφορές μεταξύ της ζάχαρης ζαχαροκάλαμου και του σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.
Αντιδρούν οι παραγωγοί καλαμποκιού
Οι παραγωγοί καλαμποκιού που συγκεντρώνονται στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ ασκούν εδώ και καιρό σημαντική επιρροή στους νομοθέτες στην Ουάσιγκτον. Η πολιτεία του προέδρου, η Φλόριντα, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ζαχαροκάλαμου στη χώρα.
«Η αντικατάσταση του σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης με ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο δεν έχει νόημα», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Διυλιστών Καλαμποκιού Τζον Μποντ.
«Η αντικατάσταση του σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης με ζάχαρη ζαχαροκάλαμου θα κόστιζε χιλιάδες αμερικανικές θέσεις εργασίας στην παραγωγή τροφίμων, θα μείωνε το εισόδημα των αγροτών και θα ενίσχυε τις εισαγωγές ξένης ζάχαρης, και όλα αυτά χωρίς κανένα διατροφικό όφελος» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Content Original Link:
" target="_blank">