Ζωή Κωνσταντοπούλου στα "Παραπολιτικά": Η Πλεύση Ελευθερίας είναι ένα κίνηµα που µεγαλώνει
Προ ηµερών χαρακτηρίσατε από το βήµα της Βουλής ελλιπή την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Μπορείτε να µας εξηγήσετε µε ποιο σκεπτικό;
Η πρόταση δυστυχώς δεν περιλαµβάνει κακουργήµατα και σοβαρά ποινικά αδικήµατα, που δεν επιτρέπεται να µην ελεγχθούν: έκθεση σε κίνδυνο ζωής, κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, µε αποτέλεσµα τον θάνατο 57 ανθρώπων και τον βαρύ τραυµατισµό πολλών ακόµα, ανθρωποκτονία µε ενδεχόµενο δόλο κατά συρροή, πρόκληση βαρύτατων σωµατικών βλαβών κατά συρροή, καθώς και σοβαρά κακουργήµατα σχετικά µε την αλλοίωση του χώρου, την εξαφάνιση και παραποίηση αποδεικτικών στοιχείων και άλλες παρεµβάσεις στην απονοµή της δικαιοσύνης, που συνιστούν βαριές, αξιόποινες πράξεις. Η πρόταση επίσης δεν περιλαµβάνει πολλά πρόσωπα που πρέπει να ελεγχθούν, όπως πρωτίστως ο κ. Μητσοτάκης, που είναι αδιανόητο να προστατεύεται ενώ έχει τόσο βαριά ευθύνη. Γιατί κατά τη γνώµη σας στην υπόθεση των Τεµπών υπάρχουν ποινικές ευθύνες του πρωθυπουργού;
Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο ιθύνων. Γνώριζε πολύ καλά την κατάσταση του σιδηροδρόµου όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση. Είχε κάνει επίσηµες δηµόσιες οµιλίες, καταγγέλλοντας τις ελλείψεις και εξαγγέλλοντας ότι θα ανατάξει τη λειτουργία και την ασφάλεια του σιδηροδρόµου, κι αυτό ήταν βασική δέσµευσή του. Γνώριζε πλήρως ότι επί τέσσερα χρόνια, 2019-2023, όλες οι εξαγγελίες του έµειναν στα χαρτιά, οι ελλείψεις έγιναν µεγαλύτερες, ενώ πακτωλοί χρηµάτων πήγαιναν στις τσέπες κοµµατικών «ηµετέρων» και σε θέσεις-κλειδιά τοποθετούνταν ακατάλληλοι άνθρωποι µε κοµµατικά ρουσφέτια. Είχε ευθεία εµπλοκή και συµµετοχή στον σχεδιασµό των προτάσεων που κατέθετε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση για έργα στον σιδηρόδροµο, γνώριζε ότι κάποιες δεν εγκρίθηκαν και η µη έγκριση επιβεβαιώνει τη διαπίστωση ελλείψεων. Γνώριζε τα πάντα και επέλεξε να αφήσει τον σιδηρόδροµο να κινείται µε κίνδυνο για τις ζωές επιβατών και εργαζοµένων. Κάθε τι που έκανε και δεν έκανε ο Κ. Καραµανλής ήταν µε εντολή και σε πλήρη γνώση του κ. Μητσοτάκη. Για αυτό τον προστατεύει, για αυτό επιχείρησε να τον «ξεπλύνει» βάζοντάς τον στα ψηφοδέλτια, για αυτό έδωσε εντολή να καταψηφιστεί η προανακριτική επιτροπή για τη Σύµβαση 717, που ζητούσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, για αυτό τώρα λέει ότι «δεν βλέπει κακούργηµα». Η κατάθεση Καραµανλή στην Εξεταστική Επιτροπή είναι αποκαλυπτική: λέει ότι τα πάντα γίνονταν σε πλήρη γνώση και απευθείας συνεργασία µε τον κ. Μητσοτάκη. Και δεν θα µπορούσε να είναι αλλιώς: στην κυβέρνηση αυτή, των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών, κανείς δεν ανασαίνει χωρίς εντολή Μητσοτάκη.
Εάν συνεργαζόσασταν µε άλλα κόµµατα, ώστε να υπάρχει ενιαία πρόταση για Προανακριτική, ποιες θα ήταν οι κατηγορίες που θα αποδίδατε και σε ποια πολιτικά πρόσωπα;
Προσπαθούµε ακόµη να πείσουµε τα κόµµατα της αντιπολίτευσης για την κατάθεση µιας ολοκληρωµένης πρότασης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Είναι ιστορική ευθύνη απέναντι στα θύµατα, τις οικογένειες, την κοινωνία η κατάθεση µιας τέτοιας πρότασης για όλες τις κατηγορίες που ήδη στοιχειοθετούνται: έκθεση σε βαθµό κακουργήµατος, ανθρωποκτονία µε ενδεχόµενο δόλο, βαριές σωµατικές βλάβες, διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών σε βαθµό κακουργήµατος, σωρεία αδικηµάτων που αφορούν την αλλοίωση του τόπου του εγκλήµατος και τα αδικήµατα που σχετίζονται µε τη λαθραία διακίνηση εύφλεκτων υλών. Ελεγχόµενοι θα έπρεπε να είναι όλα τα κυβερνητικά πρόσωπα όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας 15ετίας πριν από τις 28/2/2023 τουλάχιστον, µε αρµοδιότητες στον τοµέα των υποδοµών, των µεταφορών, της διαφάνειας, της εποπτείας στον σιδηρόδροµο και στις ανεξάρτητες Αρχές, καθώς και όλα τα πρόσωπα που αποδεδειγµένα παρενέβησαν στα στοιχεία και στη δικογραφία. Φυσικά ελεγχόµενος θα έπρεπε να είναι ο κ. Μητσοτάκης.
Πολλοί λένε ότι η Πλεύση Ελευθερίας είναι µονοθεµατικό κόµµα. Ποια απάντηση δίνετε;
Μόνο µονοθεµατική δεν είναι η Πλεύση Ελευθερίας. Σε λιγότερο από δύο χρόνια στη Βουλή έχουµε καταγράψει περισσότερες και ουσιαστικότερες παρεµβάσεις από κάθε άλλη Κοινοβουλευτική Οµάδα και έχουµε καταθέσει πρωτοποριακές προτάσεις για όλα τα θέµατα: ∆ηµοκρατία, ∆ικαιοσύνη, διαφάνεια, ανθρώπινα δικαιώµατα, ισότητα, κοινοβουλευτική λειτουργία, κράτος ∆ικαίου, ανεξάρτητες Αρχές, Υγεία, Παιδεία, κοινωνική πρόνοια, στήριξη ευάλωτων οµάδων, προσβασιµότητα, πολιτισµός, καλλιτεχνική εκπαίδευση, αθλητισµός, εθνικά θέµατα, εξωτερική πολιτική, ειρήνη, διεθνείς πρωτοβουλίες, διεκδίκηση Γλυπτών Παρθενώνα, οικονοµία, φορολογικό, τραπεζικό σύστηµα, δηµόσια περιουσία, πλειστηριασµοί, πρώτη κατοικία, περιβάλλον, πολιτική προστασία, διάσωση, ασφάλεια, προστασία εργαζοµένων, 13ος-14ος µισθός, έµφυλη βία, γυναικοκτονίες, αεροµεταφορές, υποκλοπές και τόσα άλλα. Παράλληλα, είµαστε παρόντες και παρούσες µε παρεµβάσεις στην κοινωνία, µαζί µε τον κόσµο, µε κινηµατικές δράσεις, δηµόσια παρουσία, νοµικές παρεµβάσεις. Ο κόσµος το ξέρει καλά αυτό, γιατί το βλέπει και το ζει, και η προπαγάνδα του µονοθεµατικού κόµµατος δεν περνάει. Βέβαια, η Πλεύση Ελευθερίας δεν είναι «κόµµα».
Είναι κίνηµα και µεγαλώνει καθηµερινά! Να περάσουµε στα θέµατα της καθηµερινότητας και ειδικά στο Στεγαστικό, το οποίο απασχολεί πολύ κόσµο και ειδικότερα τη νέα γενιά. Τα µέτρα Μητσοτάκη είναι σκέτη κοροϊδία. Κι ο κόσµος δεν κοροϊδεύεται πια. Χρειάζεται πολιτική βούληση για τη στήριξη της πρώτης κατοικίας, τη διαφύλαξη της στέγης, την προστασία της ιδιοκατοίκησης και την επιδότηση ενοικίων και άτοκων στεγαστικών δανείων για νέους, φοιτητές, νέα ζευγάρια, νέους εργαζοµένους, ευάλωτους ανθρώπους, ως πρώτα µέτρα τόνωσης της ζωής. Η στέγη είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωµα. Το δικαίωµα στη στέγη πρέπει να προστατεύεται και η πρώτη κατοικία πρέπει να είναι απαραβίαστη. ∆υστυχώς οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών έχουν βαλθεί αφενός να πάρουν τα σπίτια απλών ανθρώπων µε πλειστηριασµούς και αφετέρου να αφήνουν απροστάτευτους ανθρώπους που δεν έχουν δικό τους σπίτι και καλούνται να πληρώσουν αστρονοµικά ενοίκια, µε αποτέλεσµα να µην µπορούν να αυτονοµηθούν και να χτίσουν και να σχεδιάσουν τη ζωή τους, να κάνουν οικογένεια. Το Στεγαστικό είναι άρρηκτα συνδεδεµένο µε το ∆ηµογραφικό.
Πώς σχολιάζετε το ζήτηµα της ασφάλειας των πανεπιστηµιακών χώρων που θέτει η κυβέρνηση;
Η ασφάλεια είναι συνυφασµένη µε την ελευθερία. Τα πανεπιστήµια είναι κοιτίδα σκέψης, αντίστασης, αµφισβήτησης, πρωτοπορίας, γνώσης, έρευνας, δηµιουργίας, κοινωνικού διαλόγου. Από το υποβαθµισµένο ελληνικό πανεπιστήµιο έχουν βγει σπουδαία µυαλά, σπουδαίες έρευνες, προτάσεις, πρωτοβουλίες και διακρίσεις. Η κυβέρνηση, αντί να στηρίξει την Παιδεία, τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόµενους στο πανεπιστήµιο, προσπαθεί συστηµατικά να δαιµονοποιήσει τα πανεπιστήµια και να στοχοποιήσει τους φοιτητές, σαν να είναι κάποια κακοποιά στοιχεία και εγκληµατίες. Οι φοιτητές, όχι µόνο στη χώρα µας, αλλά και οικουµενικά, είναι διαχρονικά στην πρώτη γραµµή των κινηµάτων για ειρήνη, δικαιοσύνη, δηµοκρατία, Παιδεία, ελευθερία, ισότητα, σεβασµό στον άνθρωπο. Αυτές είναι οι αξίες που κινητοποιούν τη νέα γενιά και µπορούν να κάνουν τον κόσµο καλύτερο. Μια κυβέρνηση που στοχοποιεί τη νέα γενιά και αισθάνεται ανασφαλής απέναντί της έχει ήδη χάσει.
Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά
Content Original Link:
" target="_blank">