Υδρογονάνθρακες: Τι σηµατοδοτεί το ταξίδι Παπασταύρου στα κεντρικά της Chevron, που φιγουράρει στην κορυφή των ενεργών παραχωρησιούχων στην Ελλάδα
Ενεργειακή µετάβαση
Στην παρούσα φάση η παγκόσµια πετρελαϊκή βιοµηχανία, έπειτα από µια περίοδο έντονης εσωστρέφειας και απότοµης στροφής προς την ενεργειακή µετάβαση, φαίνεται πλέον να αναθεωρεί την προσέγγισή της και να επιστρέφει µε νέα δυναµική στον τοµέα της εξόρυξης. Το δόγµα του προέδρου Τραµπ -συνοψισµένο στο σύνθηµα «drill, baby, drill»- υπήρξε σηµείο καµπής για την παγκόσµια ατζέντα, ενώ οι διεθνείς κολοσσοί της ενέργειας εµφανίζονται πλέον διατεθειµένοι να επενδύσουν εκ νέου τεράστια κεφάλαια σε έργα εξόρυξης, εξετάζοντας µε νέο βλέµµα τον παγκόσµιο γεωλογικό χάρτη. Αυτή τη διεθνή τάση επιδιώκει να εκµεταλλευθεί και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας. Στις αρχές Απριλίου υπεγράφη η υπουργική απόφαση για τις ακριβείς συντεταγµένες των θαλάσσιων περιοχών και τον τύπο της σύµβασης και εντός της προηγούµενης εβδοµάδας υπεγράφη η υπουργική για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισµού της Ελληνικής ∆ιαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε. (Ε∆ΕΥΕΠ Α.Ε.) για την παραχώρηση δικαιώµατος έρευνας και εκµετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Πελοποννήσου («Α2» και «Νότια της Πελοποννήσου») και στις θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κρήτης («Νότια της Κρήτης 1» και «Νότια της Κρήτης 2»). Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής του ενδιαφέροντος που εκδήλωσε η εταιρεία Chevron Balkans Exploration B.V. για µία θαλάσσια περιοχή νοτίως της Πελοποννήσου και για δύο θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κρήτης, καθώς και της αποδοχής εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την εταιρεία «HELLENiQ UPSTREAM Kyparissiakos Gulf Single Member S.A.» για τη θαλάσσια περιοχή «Α2» νοτίως της Πελοποννήσου. Ο διεθνής διαγωνισµός αναµένεται να δηµοσιευθεί για 90 ηµέρες στην Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειµένου να υποβληθούν οι προσφορές από ενδιαφερόµενες εταιρείες. Σύµφωνα µε πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο είναι να υποβάλει προσφορά µόνο η Chevron, η οποία έχει εκδηλώσει σαφές και έντονο ενδιαφέρον για τη διεύρυνση της γεωγραφικής της παρουσίας στην περιοχή και ήδη κινείται µεθοδικά ώστε να αναλάβει ρόλο πρωταγωνιστή στο νέο ενεργειακό σκηνικό της Ανατολικής Μεσογείου. Μετά τη λήξη της προθεσµίας, η Ε∆ΕΥΕΠ θα αναλάβει την αξιολόγηση των φακέλων και θα συντάξει εισήγηση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επιλογή του προτιµητέου αναδόχου. Αν το ΥΠΕΝ υιοθετήσει την εισήγηση, θα προχωρήσει σε διαπραγµάτευση µε την επιλεγείσα εταιρεία και στην υπογραφή της σύµβασης παραχώρησης. Το τελικό κείµενο της σύµβασης θα ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και θα τεθεί προς κύρωση στη Βουλή, διαδικασία που εκτιµάται ότι θα ολοκληρωθεί µέχρι τα τέλη του 2025. Μόνο τότε θα έχουµε και επίσηµα τον οριστικό παραχωρησιούχο. Από τη στιγµή της κύρωσης, ξεκινά το στάδιο των ερευνών, το οποίο διαρθρώνεται σε τρεις φάσεις και εκτείνεται χρονικά σε ορίζοντα 7 έως 8 ετών. Το ερευνητικό πρόγραµµα περιλαµβάνει σεισµικές έρευνες, ερµηνεία δεδοµένων και -σε περίπτωση θετικών ενδείξεων- γεωτρήσεις αξιολόγησης.
Τρεις περιοχές στο µικροσκόπιό της Chevron
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η Chevron φιγουράρει πλέον στην κορυφή των ενεργών παραχωρησιούχων στην Ελλάδα, εξού και το ταξίδι Παπασταύρου στο Χιούστον. Με τρεις περιοχές στο µικροσκόπιό της -µία νοτίως της Πελοποννήσου, για την οποία υπέβαλε εκδήλωση ενδιαφέροντος τον Ιανουάριο του 2025, και δύο επιπλέον νοτίως της Κρήτης- η αµερικανική εταιρεία στοχεύει σε συνολική έκταση άνω των 46.000 τετραγωνικών χιλιοµέτρων. Αν προστεθεί και το µπλοκ «Α2» νοτίως της Πελοποννήσου, που περιλαµβάνεται στον ενιαίο διαγωνισµό, τότε οι παραχωρήσεις υπό αίτηση φτάνουν τα 47.000 τ.χλµ., καθιστώντας τη Chevron τον µεγαλύτερο διεκδικητή ερευνητικών περιοχών στην Ελλάδα. Για λόγους σύγκρισης, η ExxonMobil διαχειρίζεται σήµερα έκταση 35.655 τ.χλµ., η Helleniq Energy 8.564 τ.χλµ. και η Energean 2.414 τ.χλµ. Το ενισχυµένο χαρτοφυλάκιο της Chevron προσδίδει νέα δυναµική στον ανταγωνισµό και ανεβάζει τον πήχυ των τεχνικών προσδοκιών, καθώς οι συγκεκριµένες περιοχές χαρακτηρίζονται από µεγάλο βάθος και υψηλό βαθµό γεωλογικής πρόκλησης - µε αντίστοιχες δυνατότητες υψηλών αποδόσεων σε περίπτωση εντοπισµού κοιτασµάτων.
Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή
Content Original Link:
" target="_blank">