Σχέδια για κόμβο video gaming στην Ελλάδα: Επαφές με κολοσσούς όπως η Unity και η Nvidia στο ολοένα και πιο αναπτυσσόμενο software παιχνιδιών
Σχέδιο για δημιουργία center of excellence στην Ελλάδα
Πρόκειται για τον στόχο δηµιουργίας ενός κέντρου αριστείας (center of excellence) στην Ελλάδα από κάποια από τις κορυφαίες εταιρείες στον χώρο της παραγωγής video game soft ware παγκοσµίως, που αναζητούν ωστόσο τα κατάλληλα κίνητρα και τις εγγυήσεις για να πράξουν κάτι τέτοιο. Ο στόχος αυτός είναι µία από τις εταιρείες µε τις οποίες οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη να επιλέξει τη χώρα µας για το περιφερειακό της κέντρο, που θα καλύπτει τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ίσως µια ευρύτερη περιοχή. Έτσι, θα φέρει την τεράστια τεχνογνωσία που διαθέτει, θα ανοίξει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας άµεσα και έµµεσα, θα επιτρέψει τις συνέργειες και συνεργασίες µε ακαδηµαϊκά ιδρύµατα και νεοφυείς επιχειρήσεις, θα εκπαιδεύει νέους που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελµατικά µε τον χώρο, ενώ θα µπορεί να παρέχει και δυνατότητες πιστοποίησης παιχνιδιών. Εφόσον µέσα στο επόµενο τρίµηνο οι διαπραγµατεύσεις κλείσουν µε επιτυχία, τότε ο σχεδιασµός είναι η ανακοίνωση να γίνει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, πιθανότατα από το βήµα της ∆ιεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Επαφές με κολοσσούς στον χώρο του video gaming
Σύµφωνα µε πληροφορίες, πρόσφατα, και συγκεκριµένα πριν από το Πάσχα, ο επικεφαλής του ΕΚΚΟΜΕ∆-Creative Greece, Λεωνίδας Χριστόπουλος, ταξίδεψε στις Ηνωµένες Πολιτείες και είχε επαφές στην Αριζόνα µε ανώτατα στελέχη δύο µεγάλων αµερικανικών εταιρειών µε παγκόσµιο βεληνεκές στον χώρο του video gaming: τη Unity, που ξεκίνησε πριν από είκοσι χρόνια στη ∆ανία, σήµερα απασχολεί σχεδόν 5.000 εργαζοµένους και διαθέτει περιουσιακά στοιχεία αθροιστικής αξίας άνω των 6 δισ., και τη Nvidia, που κυριαρχεί εδώ και τρεις δεκαετίες στον χώρο των νέων τεχνολογιών, το προσωπικό της φτάνει πλέον στους 36.000 και τα περιουσιακά της στοιχεία ξεπερνάνε τα 110 δισ.
Οι συζητήσεις συνεχίζονται και το παράδειγµα του Αµπου Ντάµπι δείχνει ουσιαστικά τον δρόµο: Η Unity δηµιούργησε στην πρωτεύουσα των Ηνωµένων Αραβικών Εµιράτων ένα center of excellence και ως αποτέλεσµα µέσα σε δυόµισι χρόνια προέκυψαν εκ του µηδενός πάνω από 80 εταιρείες gaming και e-sports companies, ενώ η χώρα έφτιαξε το πρώτο δικό της βιντεοπαιχνίδι, που σάρωσε στα ειδικά βραβεία. Επιπλέον, πάνω από 600 φοιτητές και 60 καθηγητές εκπαιδεύτηκαν στο gaming.
Αξίζει, δε, να σηµειωθεί ότι το 2021 η παγκόσµια αγορά παιχνιδιών ξεπέρασε τα 170 δισ. ευρώ, µε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δηµιουργίας ψηφιακών παιχνιδιών (game development studios) να έχουν τζίρους άνω των 23 δισ. ευρώ.
Πέντε σηµαντικά στρατηγικά πλεονεκτήµατα
Σύµφωνα µε την ανάλυση που έχει γίνει από την κυβέρνηση, η χώρα µας διαθέτει πέντε σηµαντικά στρατηγικά πλεονεκτήµατα στην προσπάθεια να αναδειχθεί ως περιφερειακή ηγέτιδα στην ανάπτυξη ψηφιακών παιχνιδιών:- Πλούσια πολιτιστική κληρονοµιά: Η Ελλάδα διαθέτει µία από τις πιο γνωστές και ελκυστικές πολιτιστικές κληρονοµιές παγκοσµίως, µε ιστορικές και µυθολογικές αναφορές που µπορούν να αξιοποιηθούν για τη δηµιουργία περιεχοµένου παιχνιδιών µε διεθνή απήχηση.
- Υπάρχουσες εταιρείες και ευρωπαϊκά χρηµατοδοτικά προγράµµατα: Η χώρα µας έχει πρόσβαση σε σηµαντικά χρηµατοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε., όπως το Horizon Europe, το Creative Europe Media και το Digital Europe. Αυτά µπορούν να χρησιµοποιηθούν για τη χρηµατοδότηση έργων που εστιάζουν στην τεχνολογική καινοτοµία και την προώθηση της δηµιουργικότητας στη βιοµηχανία ψηφιακών παιχνιδιών, εφόσον διατηρούνται εταιρείες τόσο µε καταρτισµένο προσωπικό στην ανάπτυξη ψηφιακών παιχνιδιών (game developers) όσο και µε σταθερό και επαρκή κύκλο εργασιών.
- Τουριστικός τοµέας: Ο ισχυρός τοµέας του τουρισµού στην Ελλάδα µπορεί να λειτουργήσει ως µοχλός ανάπτυξης για τη βιοµηχανία ψηφιακών παιχνιδιών, ιδιαίτερα σε συνδυασµό µε τη γεωγραφική της θέση, η οποία µπορεί να ελκύσει το ενδιαφέρον των δηµιουργών ψηφιακών παιχνιδιών σε παγκόσµιο επίπεδο. Επιπλέον, ενδιαφέρον έχει η ανάπτυξη παιχνιδιών που συνδέονται µε τουριστικούς προορισµούς και ιστορικά σηµεία. Τα παιχνίδια και οι εφαρµογές εκτεταµένης πραγµατικότητας (XR applications) µε τουριστικό περιεχόµενο µπορούν να ενισχύσουν το τουριστικό ενδιαφέρον και να προσελκύσουν διεθνές κοινό.
- Ανθρώπινο δυναµικό: Από τους δηµιουργούς παιχνιδιών (game developers) και τους παίκτες ηλεκτρονικού αθλητισµού (eSports) µέχρι τους καθηγητές και τους µαθητές έχει διαµορφωθεί µια ενεργή κοινότητα, η οποία παράγει γνώση, καλλιεργεί δεξιότητες και αναπτύσσεται διαρκώς, αποτελώντας τον βασικό πυλώνα της βιοµηχανίας.
- Συνεργατικοί σχηµατισµοί και δίκτυα: Σε εθνικό επίπεδο δραστηριοποιούνται σηµαντικοί συνεργατικοί σχηµατισµοί και δίκτυα, τα οποία συµβάλλουν περαιτέρω στην ανάπτυξη της βιοµηχανίας, όπως για παράδειγµα ο Σύλλογος ∆ηµιουργών Ψηφιακών Παιχνιδιών Ελλάδος, το IGDA chapter of Greece και το Gi-Cluster, που αποτελεί τον πρώτο ελληνικό συνεργατικό σχηµατισµό (cluster) του τοµέα ψυχαγωγικών τεχνολογιών και εφαρµογών.
Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά
Content Original Link:
" target="_blank">