Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε εκδήλωση προς τιμήν του Βαρθολομαίου: Υψώσατε τη φωνή σας για τους ξεριζωμένους, καλώντας σε παγκόσμια αφύπνιση
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Ολόκληρη η ομιλία της
Πριν ξεκινήσω, θα ήθελα να συγχαρώ το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της σημερινής εκδήλωσης προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στην οποία μετέχω με μεγάλη χαρά.Παναγιώτατε,
Θα μου επιτρέψετε να σας απευθυνθώ σε πρώτο πρόσωπο, όπως το δικαιολογεί η μακρά μας γνωριμία και η βαθιά εκτίμηση που τρέφω προς το πρόσωπό σας.
Ιεράρχης με σπάνια μόρφωση και εκκλησιαστικό ήθος, από το 1991, όταν αναλάβατε τα υψηλά καθήκοντά σας, πετύχατε να μεταμορφώσετε με τη διακονία σας το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως σε παγκόσμιο πνευματικό κέντρο. Αναδειχθήκατε ο ίδιος, στην πολυετή αυτή πορεία, σε θρησκευτικό ηγέτη διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας, προβάλλοντας ένα όραμα για ένα βιώσιμο μέλλον, θεμελιωμένο στις πανανθρώπινες αξίες της Ορθοδοξίας και της οικολογίας.
Από τις πρώτες ημέρες της Πατριαρχίας σας, θέσατε ως προτεραιότητα την καλλιέργεια των διαθρησκειακών σχέσεων και την ανάδειξη της σχέσης του ανθρώπου με τη Δημιουργία. Αναγνωρίζοντάς τον όχι ως κύριο, αλλά ως οικονόμο της Κτίσης. Και πρωτοστατήσατε σε έναν διεθνή διάλογο για την προστασία του περιβάλλοντος.
Όπως έχετε εξομολογηθεί, η αγάπη σας για τη φύση γεννήθηκε στα παιδικά σας χρόνια, στους Αγίους Θεοδώρους της Ίμβρου. Εκεί, μέσα στο μαγευτικό φυσικό τοπίο, αρχίσατε να αντιλαμβάνεστε τον κόσμο ως θείο δώρο. Μάθατε να αναπνέετε τον αέρα της Οικουμένης και να εκτιμάτε τον ανάλογο δεσμό μεταξύ Εκκλησίας και Περιβάλλοντος.
Υποστηρίζετε την «περιεκτική οικολογία», που συσχετίζει το περιβάλλον με την κοινωνία, την οικονομία, την ηθική και τον τρόπο ζωής μας.
Στην προσπάθειά σας αυτή, βρήκατε ανταπόκριση και από τον προσφάτως εκλιπόντα προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας.
Πράγματι, στην πολύ σημαντική εγκύκλιο Laudato Si’ με θέμα την φροντίδα της κοινής μας οικίας, ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρεται ρητά στον «αγαπητό Οικουμενικό
Πατριάρχη», ο οποίος εστίασε στις ηθικές και πνευματικές ρίζες των περιβαλλοντικών ζητημάτων που απαιτούν να αναζητήσουμε λύσεις όχι μόνο στην τεχνολογία, αλλά σε μια αλλαγή της ανθρωπότητας, του τρόπου ζωής μας. Και μας ζητά να αντικαταστήσουμε την κατανάλωση με θυσία, την απληστία με γενναιοδωρία, την σπατάλη με ένα πνεύμα μοιράσματος.
Στο πλαίσιο αυτό, επιτρέψτε μου, να επισημάνω, ενδεικτικά, κάποιες από τις οικολογικές σας πρωτοβουλίες:
Το 1992, θεσπίσατε την 1η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Προσευχής για την Προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος.
Το 1994, οργανώσατε σειρά οικολογικών σεμιναρίων στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Και το 1995, εγκαινιάσατε τα αποκληθέντα «εν Πλω Οικολογικά Συνέδρια» που πραγματοποιήθηκαν σε δοκιμαζόμενα οικοσυστήματα, ποτάμια και θάλασσες ανά την υφήλιο, ξεκινώντας από την Πάτμο, την Αδριατική, τη Βαλτική, από τον Δούναβη μέχρι τον Αμαζόνιο και τον Μισσισιπή.
Ο χαρακτηρισμός σας ως «Πράσινος Πατριάρχης» δεν είναι απλώς τιμητικός. Αντανακλά τη βαθιά σας πεποίθηση ότι «η συνείδηση είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αντισταθεί στη μόλυνση», ότι η δημιουργία είναι ιερή και ότι η ζωή της Εκκλησίας εμπεριέχει τις οικολογικές αξίες, από τον μοναχισμό και την ασκητική μέχρι την εκκλησιαστική τέχνη.
Δεν παύετε, σταθερά, να υπενθυμίζετε πως η ορθοδοξία είναι, εκ φύσεως, μία «Πράσινη Εκκλησία», πως ο άνθρωπος είναι φύλακας και όχι ιδιοκτήτης της Δημιουργίας και πως η ευθύνη για την προστασία της ανήκει σε όλους μας.
Με λόγο σαφή και εμπνευσμένο, αναδείξατε τη σύνδεση μεταξύ πολέμου και οικολογικής καταστροφής, μεταξύ προσφυγικής κρίσης και περιβαλλοντικής κατάρρευσης, μεταξύ αδιαφορίας για τον άνθρωπο και αδιαφορίας για το περιβάλλον. Υψώσατε τη φωνή σας για τους ξεριζωμένους, καλώντας σε παγκόσμια αφύπνιση. Μας υπενθυμίζετε διαρκώς πως «κανείς δεν σώζεται μόνος του, αν δεν σωθούν όλοι».
Σταθερά και αταλάντευτα έχετε ταχθεί υπέρ μιας διεθνούς αντίδρασης στην αυξανόμενη προσφυγική κρίση, που επιδεινώνεται και από την κλιματική αλλαγή, κάνοντας παγκόσμια έκκληση να χτίσουμε γέφυρες πέρα από ποικίλα πολιτισμικά και φυλετικά χάσματα.
Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου να αναφέρω τα δικά σας λόγια: «Να αφήσουμε πίσω μας έναν κόσμο καλύτερο για τα παιδιά μας από αυτόν που κληρονομήσαμε. Κανείς δεν σώζεται μόνος του, κανείς δεν σώζεται αν δεν σωθούν όλοι. Ως χριστιανός, το να αγαπώ τον πλησίον μου δεν είναι προτίμηση, σύσταση ούτε καν επιλογή, αλλά είναι εντολή. Όλοι πρέπει να επιστήσουν την προσοχή τους όχι στο σύμπτωμα, αλλά στις αιτίες: πόλεμος, ασθένειες, έλλειψη καθαρού νερού και τροφής, κλιματική αλλαγή, οικονομική ανισότητα που μετατρέπουν ηπείρους σε έρημο τόπο θανάτου».
Είχα τη χαρά να υποδεχθώ τον Πάπα Φραγκίσκο στη Λέσβο το 2021. Στην ομιλία του προς τους πρόσφυγες αναφέρθηκε σε όσα είχατε πει στην κοινή σας επίσκεψη το 2016. Επανέλαβε μάλιστα τη φράση αυτή που τον εντυπωσίασε:
«Όσοι φοβούνται εσάς, δεν σας κοίταξαν στα μάτια. Όσοι σας φοβούνται δεν βλέπουν τα πρόσωπά σας, δεν βλέπουν τα παιδιά σας».
Στην κοινή σας εξάλλου επίσκεψη το 2016 στη Λέσβο, μαζί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, είχατε τονίσει: «Αδελφοί και αδελφές μου, ταξιδέψαμε ως εδώ για να σας κοιτάξουμε στα μάτια, να ακούσουμε τις φωνές σας, να κρατήσουμε τα χέρια σας. Ταξιδέψαμε για να σας πούμε ότι σας νοιαζόμαστε. Για να σας πούμε ότι ο κόσμος δεν σας έχει ξεχάσει. Βρισκόμαστε εδώ για να σας θυμίσουμε ότι ακόμα και όταν οι άνθρωποι απομακρύνονται, ο Θεός είναι η δύναμή μας». Και συνεχίσατε: «Η Μεσόγειος δεν θα πρέπει να γίνει ένας τάφος. Είναι ένας τόπος ζωής. Ένας τόπος ανταλλαγής απόψεων και διαλόγου. Το Αιγαίο, θα πρέπει να γίνει μια Θάλασσα Ειρήνης».
Σε ομιλία σας, τέλος, στη Γενεύη, τον Δεκέμβριο του 2023, σε συνάντηση θρησκευτικών ηγετών για την κλιματική αλλαγή και την προσφυγική κρίση, μιλήσατε για την ανάγκη να στοχαστούμε πώς φτάσαμε ως εδώ. Και μας καλέσατε να οραματιστούμε έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις, χωρίς βία, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στην ιερότητα της Δημιουργίας.
Παναγιώτατε, είχα την τιμή και τη χαρά να σας συναντήσω πολλές φορές στη διάρκεια της θητείας μου, στην Αθήνα, στην Ηλεία, ακόμη και στη Γενεύη - μακάρι σύντομα να ανταμώσουμε και στην Ίμβρο. Σας εύχομαι από καρδιάς να συνεχίσετε με υγεία και δύναμη τη φωτισμένη σας πορεία.
Content Original Link:
" target="_blank">