BOAK: Η Κρήτη μπαίνει επισήμως στον χάρτη των σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων - Το μεγάλο οδικό έργο της Ευρώπης σε αριθμούς
Διαβάστε: Μητσοτάκης για τον ΒΟΑΚ: Σπουδαία μέρα για την Κρήτη, εκπληρώνουμε τη δέσμευση του 2019
Η διάρκεια της παραχώρησης είναι 35 έτη, εκ των οποίων έως και πέντε έτη προβλέπονται για τη φάση των μελετών και των κατασκευών. Το συνολικό μήκος του τμήματος Χανιά – Ηράκλειο ανέρχεται σε 187 χιλιόμετρα. Tο υπό προαίρεση τμήμα Κίσσαμος – Χανιά είναι συνολικού μήκους 30 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, η χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου για το βασικό τμήμα Χανιά – Ηράκλειο ανέρχεται σε 693 εκατομμύρια ευρώ και θα καταβληθεί κατά την περίοδο μελετών και κατασκευών. Αντίστοιχα, για το υπό προαίρεση τμήμα Κίσσαμος – Χανιά, η χρηματοδοτική συμβολή ορίζεται σε 99 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά, η συμβολή του Δημοσίου διαμορφώνεται στα 792 εκατομμύρια ευρώ.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, δήλωσε, από την πλευρά του: «Σήμερα είναι η μέρα που για χρόνια ακουγόταν η λέξη “παραχώρηση ΒΟΑΚ” – σήμερα υπογράφεται, όσο κι αν φαίνεται απίθανο. Και γιατί είναι απίθανο; Διότι μια προετοιμασία για την υπογραφή, που σε άλλες περιπτώσεις διαρκεί δύο μήνες, επειδή είχε τεθεί ως προθεσμία η 9η Μαΐου από τον πρωθυπουργό, μια σχεδόν ανέφικτη προθεσμία, εν πάση περιπτώσει με ξενύχτι όλων των ανθρώπων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της ΤΕΡΝΑ, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, των υπηρεσιακών παραγόντων και των τραπεζών – τις οποίες ευχαριστούμε που συνέβαλαν – κατέστη δυνατό σήμερα να υπογραφεί αυτή η σύμβαση. Θα ήθελα να πω λίγο από το παρελθόν, για να “ευλογήσουμε και εμείς λίγο τα γένια μας”… Πριν ακόμα γίνει ο διαγωνισμός και πριν αναλάβουμε το έργο, είχε φανεί αδιέξοδο στο να ενταχθεί το σύνολο της παραχώρησης στο κομμάτι Χανιά – Κίσσαμος. Βοηθήσαμε και εμείς να βρεθεί η νομική λύση, ώστε να μπορέσει να ενταχθεί στον ήδη εξαγγελθέντα διαγωνισμό, χωρίς να χρειαστεί αναβολή ή επαναδημοπράτηση του έργου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τα στελέχη της εταιρείας, που όχι μόνο καταθέσαμε την πιο ανταγωνιστική προσφορά, αλλά και την πιο άρτια. Εν πάση περιπτώσει, κύριε πρωθυπουργέ, πρέπει να ευχαριστήσουμε εσάς, για τη βοήθεια και τις σαφείς εντολές που δώσατε, ώστε να πέσουν οι υπογραφές. Σήμερα ξεκινάει μια μακρά και δύσκολη διαδρομή, μακριά από πανηγυρισμούς και με πολλή προσπάθεια. Και χρειάζεται συνεργασία όλων –της κοινωνίας της Κρήτης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δημόσιων Αρχών– για να μπορέσει να κατασκευαστεί αυτό το έργο».
Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης: Το έργο σε αριθμητικά δεδομένα
Mε βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) χωρίζεται σε δύο άλλα επιμέρους τμήματα, τα οποία κατασκευάζονται με διαφορετικά χρηματοδοτικά μοντέλα και διαφορετικούς ρυθμούς το καθένα. Το δεύτερο τμήμα του ΒΟΑΚ, μήκους 22,5 χιλιομέτρων, αφορά το έργο Χερσόνησος – Νεάπολη, το οποίο υλοποιείται μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ανάδοχος είναι η κοινοπραξία των εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AKTOR και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη αφορά στη σύνθεση της κοινοπραξίας, καθώς μετά την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις από τον Όμιλο AKTOR, το συνολικό ποσοστό συμμετοχής του Ομίλου φτάνει πλέον το 45%, αναδιαμορφώνοντας τις ισορροπίες στο σχήμα υλοποίησης του έργου. Το τρίτο και μικρότερο τμήμα του ΒΟΑΚ αφορά το έργο Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, μήκους 14,5 χιλιομέτρων, το οποίο κατασκευάζεται ως δημόσιο έργο από την AKTOR.Με την προσθήκη και του υπό προαίρεση τμήματος Κίσσαμος – Χανιά, μήκους 30 χιλιομέτρων, ο νέος αυτοκινητόδρομος πρόκειται να διατρέχει σχεδόν ολόκληρη την Κρήτη -από τα δυτικά έως τον Άγιο Νικόλαο- με μοναδική εξαίρεση την περιοχή της Σητείας, η οποία παραμένει επί του παρόντος εκτός σχεδιασμού. Πρόθεση, ωστόσο, της κυβέρνησης είναι ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης (ΒΟΑΚ) να επεκταθεί μελλοντικά και προς την ανατολική πλευρά του νησιού, η οποία αυτήν τη στιγμή εμφανίζει τη χαμηλότερη τουριστική και οικονομική ανάπτυξη.
Αναλυτικά, το έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) σήμερα έχει ως εξής:
· Αναβάθμιση του ΒΟΑΚ στο τμήμα Καλό Χωριό - Γέφυρα Φρουζή (Προϋπολογισμός 83.000.000 ευρώ): Το έργο αφορά στην κατασκευή του οδικού τμήματος Καλό Χωριό – Γέφυρα Φρουζή μήκους 5,70 χλμ. Βρίσκεται σε φάση μελετητικής ωρίμανσης.
· Κατασκευή και λειτουργία του ΒΟΑΚ στο τμήμα προαίρεσης Κίσαμμος – Χανιά (Προϋπολογισμός 220.000.000 ευρώ): Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του τμήματος Κίσσαμος - Χανιά του ΒΟΑΚ μήκους περί τα 31 χλμ. - αποτελεί τμήμα προαίρεσης της Σύμβασης Παραχώρησης από Χανιά έως Ηράκλειο. Το έργο βαίνει προς υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης, της οποίας αποτελεί τμήμα προαίρεσης.
· Μετατροπή σε αυτοκινητόδρομο του ΒΟΑΚ στο τμήμα Νεάπολη - Άγιος Νικόλαος (Προϋπολογισμός 186.000.000 ευρώ): Το έργο αφορά στη μελέτη και κατασκευή των έργων βελτίωσης του τμήματος «Νεάπολη - Αγ. Νικόλαος», του ΒΟΑΚ, με διαπλάτυνση της υφιστάμενης οδού συνολικού μήκους 14 χλμ. και τη μετατροπή του σε αυτοκινητόδρομο. Θα υλοποιηθεί με βελτίωση της διατομής και της γεωμετρίας της υφιστάμενης σήμερα Ν.Ε.Ο. Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος και αποτελεί μέρος του συνολικού έργου του ΒΟΑΚ, που αναπτύσσεται σε μήκος περίπου 300 χλμ. και εκτείνεται από τον Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία. Οι κατασκευαστικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
· Τμήμα ΒΟΑΚ Γέφυρα Φρουζή - Παράκαμψη Παχειάς Άμμου (Προϋπολογισμός 47.000.000 ευρώ): Το έργο αφορά στην κατασκευή του οδικού τμήματος της Παράκαμψης Παχειάς Άμμου του ΒΟΑΚ με μήκος 5,80 χλμ. Βρίσκεται υπό μελετητική ωρίμαση.
· Προϋπολογισμός 1.700.000.000 ευρώ): Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης από Χανιά έως Ηράκλειο μήκους 106 χλμ. περιλαμβανομένων και της αναβάθμισης των παρακάμψεων των πόλεων Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, μέσω Σύμβασης Παραχώρησης. Σήμερα υπογράφεται η σχετική σύμβαση.
· Κατασκευή και λειτουργία του ΒΟΑΚ στο τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη (Προϋπολογισμός 345.526.000 ευρώ). Με εκτιμώμενη ολοκλήρωση τον Δεκέμβριο του 2027, το έργο αφορά στη μελέτη, κατασκευή , χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του τμήματος Χερσόνησος – Νεάπολη του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης, με Σ.Δ.Ι.Τ. μήκους 22,5 χλμ. Αποτελείται από τα τμήματα Χερσόνησος-Μάλια μήκους 9,3 χλμ τετράιχνης διατομής με διαχωρισμένο οδόστρωμα και Μάλια-Νεάπολη 13,2 χλμ. Με διαπλάτυνση της υφιστάμενης οδού και κατασκευή υπόγειων έργων και τεχνικών. Σε εξέλιξη είναι η η σύμβαση του έργου ΣΔΙΤ. Έχουν ήδη εγκατασταθεί τα πρώτα εργοτάξια στο τμήμα από τη Χερσόνησο Ηρακλείου έως τον Άγιο Νικόλαο.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όσο καλύτερα πηγαίνουμε θα επιστρέφουμε το πλεόνασμα
«Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα για την Κρήτη, καθώς επιτέλους, μετά από πολλές δυσκολίες και εμπόδια, υπογράφουμε τη σύμβαση παραχώρησης Ηράκλειο-Χανιά με προαίρεση μέχρι την Κίσσαμο, μια δέσμευση που είχα αναλάβει προσωπικά και σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να την παρουσιάσω», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Όλοι και όλες έχουμε την υποχρέωση να κοιτάξουμε μπροστά. Έχουμε ήδη δύο ανοιχτά εργοτάξια από Χερσόνησο μέχρι Άγιο Νικόλαο, έργα που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2027. Οι Κρητικοί ήδη βλέπουν την αλλαγή», συνέχισε, συμπληρώνοντας: «Αγαπητέ κ. Περιστέρη, περιμένω πολύ σύντομα να δούμε τα ανοιχτά εργοτάξια στο τμήμα Ηράκλειο-Χανιά. Ξέρουμε ότι είναι ένα έργο σύνθετο, με ορίζοντα τα 5 χρόνια. Γι' αυτό και ζητώ τη συνεργασία των τοπικών Αρχών. Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε την τεράστια σημασία που έχει εν συνόλω για την Κρήτη και όχι τα μικρά τοπικά ζητήματα». «Ας βάλουμε τα δυνατά όλοι μας το έργο να ολοκληρωθεί στο χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται στην παραχώρηση. Είναι ένα έργο με μεγάλες τεχνικές δυσκολίες, συν ότι ο δρόμος πρέπει να είναι λειτουργικός παράλληλα», είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα οδικής ασφάλειας, για «παρανοϊκό φόρο αίματος στην Κρήτη λόγω των κακών δρόμων και της κακής οδηγικής συμπεριφοράς», προσθέτοντας ότι «έχω ζητήσει έργα οδικής ασφάλειας που θα τον κάνουν πιο ασφαλή και κοντά στο Ηράκλειο και κοντά στα Χανιά». Απευθυνόμενος δε στον περιφερειάρχη Κρήτης, είπε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε συνολικά το θέμα της οδικής ασφάλειας στην Κρήτη. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για τα υπόλοιπα μεγάλα έργα στην Κρήτη, υπενθύμισε τέσσερα: «Τον ΒΟΑΚ, την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα που έχει γίνει ήδη η μικρή και προχωράει η μεγάλη, τα σημαντικά αρδευτικά έργα που πρέπει να γίνουν. Είναι σημαντικό να θωρακίσουμε την Κρήτη ως προς το αρδευτικό και να προστατεύσουμε από τον κίνδυνο της λειψυδρίας. Το αεροδρόμιο στο Καστέλλι που δρομολογείται όπως το είχαμε υποσχεθεί. Και να προσθέσω άλλο ένα στο οποίο αποδίδω σημασία και είναι οι φοιτητικές εστίες σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο. 5.000 φοιτητές θα εγκατασταθούν εκεί για να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα στέγασης των φοιτητών στο νησί».«Επέμεινα ιδιαίτερα στον υπουργό και τον παραχωρησιούχο για υπογραφές στις 9 Μαΐου, γιατί είναι η ημέρα της Ευρώπης. Όλα τα μεγάλα έργα στην Κρήτη και αλλού έχουν ευρωπαϊκή συμμετοχή. Και αυτό έχει σημασία να το θυμόμαστε τον Μάιο του 2025 και πλησιάζουμε στην επέτειο των δραματικών στιγμών του 2015. Ας αναλογιστούμε την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα, με την Ελλάδα να είναι παράδειγμα για τα δημοσιονομικά. Ας σκεφτούμε ότι όσο καλύτερα πηγαίνουν τόσο θα μπορούμε να επιστρέφουμε την ανάπτυξη στους πολίτες»,
κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Περιστέρης για ΒΟΑΚ: Χρειάζεται συνεργασία όλων ούτως ώστε να μπορέσει να κατασκευαστεί και να ολοκληρωθεί το πολύ δύσκολο αυτό έργο
Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Περιστέρης δήλωσε κατά την τελετή της υπογραφής παραχώρησης του ΒΟΑΚ παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη:«Σήμερα υπογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης του τμήματος Χανιά - Ηράκλειο του ΒΟΑΚ, όσο κι αν αυτό φαινόταν απίθανο. Γιατί ήταν απίθανο; Διότι η προθεσμία της 9ης Μαΐου, που είχε θέσει ο Πρωθυπουργός, ήταν εξαιρετικά ασφυκτική, καθώς κανονικά απαιτούνται δύο μήνες προετοιμασίας για να φτάσουμε στο στάδιο των υπογραφών. Παρόλα αυτά, η σημερινή ημέρα κατέστη εφικτή χάρη στο ξενύχτι όλων των ανθρώπων του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών, των υπηρεσιακών παραγόντων και των τραπεζών, τις οποίες ιδιαιτέρως ευχαριστούμε για τη συμβολή τους.
Πριν ακόμη γίνει ο διαγωνισμός, κι ενώ ήμασταν προεπιλεγέντες -όχι διαγωνιζόμενοι- είχε φανεί αδιέξοδο στο να ενταχθεί στο σύνολο της παραχώρησης το τμήμα Χανιά - Κίσσαμος. Βοηθήσαμε κι εμείς για να βρεθεί η νομική λύση εκείνη που θα επέτρεπε να ενταχθεί στον ήδη εξαγγελθέντα διαγωνισμό η προαίρεση Χανιά - Κίσσαμος, χωρίς να χρειαστεί η αναβολή ή η επαναδημοπράτηση του έργου.
Θα ήθελα ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω τα στελέχη της εταιρείας μας - καταθέσαμε όχι μόνο την πιο ανταγωνιστική προσφορά, αλλά και την πιο άρτια.
Σήμερα ξεκινάει μια δύσκολη διαδρομή. Χρειάζεται συνεργασία όλων -πρώτα απ’ όλα της κοινωνίας της Κρήτης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Δημοσίου και όλων των Αρχών- ούτως ώστε να μπορέσει να κατασκευαστεί και να ολοκληρωθεί το πολύ δύσκολο αυτό έργο».
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ανάδοχος του έργου με κατασκευαστικό κόστος 1,75 δισ. ευρώ και διάρκεια παραχώρησης τα 35 έτη. Η πενταετία που προηγείται της λειτουργίας καλύπτει τις φάσεις μελέτης και κατασκευής, ενώ ο οδικός άξονας εκτείνεται σε μήκος περίπου 157 χιλιομέτρων, φτάνοντας μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Χερσονήσου στα ανατολικά. Στο πλαίσιο της σύμβασης προβλέπεται και η κατασκευή του δυτικού τμήματος Κίσσαμος - Χανιά, μέσω δικαιώματος προαίρεσης, όπως και η υλοποίηση νέου κόμβου στην παράκαμψη Χανίων, ο οποίος θα ενώνει τον ΒΟΑΚ με το αεροδρόμιο. Το τμήμα Χανιά-Ηράκλειο αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στις μετακινήσεις εντός Κρήτης, ενισχύοντας την ασφάλεια στις οδικές μετακινήσεις του νησιού.
Ο Βόρειος Οδικός Άξονας, με συνολικό μήκος 300 χιλιομέτρων, καταγράφεται ως το μεγαλύτερο έργο οδοποιίας που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και αναμένεται να αποτελέσει δομικό στοιχείο της «επόμενης ημέρας» για την Κρήτη. Η χρηματοδότηση του έργου βασίζεται σε συνδυασμό πόρων: 200 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, 592 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (χωρίς να περιλαμβάνεται η προαίρεση Κίσσαμος–Χανιά των 100 εκατ. ευρώ), ενώ το υπόλοιπο – σχεδόν 1 δισ. ευρώ – καλύπτεται μέσω ιδίων κεφαλαίων και δανειακής χρηματοδότησης που έχει εξασφαλίσει ο παραχωρησιούχος.













Δείτε εικόνες από την εκδήλωση για τον ΒΟΑΚ παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη













Content Original Link:
" target="_blank">