Πανεπιστήμια: Σφίγγει ο κλοιός για τους μπαχαλάκηδες - Το νέο, αυστηρότερο πλαίσιο για την εξάλειψη της βίας στα AEI
Την επόµενη κιόλας ηµέρα ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίµου µε τους συναρµόδιους υπουργούς, που πραγµατοποιήθηκε το περασµένο Σάββατο και τέθηκαν συγκεκριµένοι στόχοι: να µην υποτιµηθεί ή χαθεί το κεκτηµένο της προόδου που έχει γίνει στο ζήτηµα της ασφάλειας στους χώρους των ΑΕΙ την τελευταία πενταετία, να πιεστούν οι πρυτανικές Αρχές να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να τεθούν προ των ευθυνών τους και τα κόµµατα της αντιπολίτευσης και, το σπουδαιότερο, να ληφθούν και να υλοποιηθούν γρήγορα νέα µέτρα. Το τελευταίο πέφτει κυρίως στους ώµους της υπουργού Παιδείας και Θρησκευµάτων, Σοφίας Ζαχαράκη, που, ενάµιση µήνα µετά την ανάληψη του πόστου αυτού, βρέθηκε αντιµέτωπη µε τη διαχείριση αυτής της µίνι κρίσης.
Πανεπιστήμια: Το νέο πακέτο µέτρων για την ασφάλεια στα ΑΕΙ.
Το υπουργείο Παιδείας και το Μέγαρο Μαξίµου βρίσκονται σε διαρκή επαφή την τελευταία εβδοµάδα και εντός των προσεχών ηµερών αναµένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις και να λάβει την τελική του µορφή το νέο πακέτο µέτρων για την ασφάλεια στα ΑΕΙ. Οι βασικές παρεµβάσεις που σχεδιάζονται για την ενίσχυση της ασφάλειας και της αποτελεσµατικότερης αντιµετώπισης των περιστατικών βίας και ανοµίας στους χώρους των πανεπιστηµίων είναι, σύµφωνα µε πληροφορίες, οι ακόλουθες:- Αυστηροποίηση της ποινικής αντιµετώπισης όσων εµπλέκονται σε κακουργηµατικές πράξεις εντός των πανεπιστηµίων και επιτάχυνση των νοµικών διαδικασιών.
- Αυστηροποίηση των πειθαρχικών µέτρων σε βάρος των φοιτητών που αποδεδειγµένα µετέχουν σε έκνοµες ενέργειες, µε διευκόλυνση των διαδικασιών διαγραφής. Ο υφιστάµενος Νόµος 4957 (νόµος του 2022 για τα ΑΕΙ) προβλέπει και την οριστική διαγραφή φοιτητή ανάλογα µε τη βαρύτητα του περιστατικού. Οµως, στην πράξη αυτό δεν συµβαίνει, µε «άλλοθι» των πανεπιστηµιακών Αρχών τη δυσκολία συγκρότησης των πειθαρχικών συµβουλίων, που εκ του νόµου πρέπει να αποφασίσουν.
Πλέον, σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, θα δοθεί η δυνατότητα στα πειθαρχικά συµβούλια να συγκροτηθούν χωρίς την παρουσία εκπροσώπου των φοιτητών. Η φιλοσοφία της νοµοθετικής αυτής παρέµβασης είναι αντίστοιχη µε εκείνη στα πειθαρχικά των δηµοσίων υπαλλήλων, όπου αφαιρείται η εκπροσώπηση των εργαζοµένων στα πειθαρχικά συµβούλια, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης της διαδικασίας.
Με την ίδια νοµοθετική πρωτοβουλία, θα προβλεφθεί αστική ευθύνη και αποζηµίωση για τις φθορές στην περιουσία των πανεπιστηµίων, εφόσον βέβαια ταυτοποιηθούν οι δράστες. Σε κάθε περίπτωση, θα ισχύει η αρχή της αναλογικότητας και την τελική απόφαση θα λαµβάνει το πειθαρχικό.
Βαρύτερες ποινές και πειθαρχικά µέτρα για φοιτητές που προκαλούν επεισόδια
Συνέπειες θα προβλέπονται στο εξής για τους πρυτάνεις που δεν θα καταθέσουν, εντός συγκεκριµένου χρονοδιαγράµµατος, τα σχέδια ασφαλείας των πανεπιστηµίων, τα οποία απαιτεί ο υφιστάµενος νόµος. Θα ζητηθεί απολογισµός και λογοδοσία για το ποσό των 10 εκατ. ευρώ που έχουν δοθεί για την εκπόνηση των σχεδίων. Οι ποινές, µάλιστα, θα αφορούν προσωπικά τους πρυτάνεις και δεν θα συνδεθεί η πορεία των σχεδίων ασφαλείας των πανεπιστηµίων µε τη χρηµατοδότηση των Ιδρυµάτων. Θα δηµιουργηθεί Παρατηρητήριο στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευµάτων (µέσω ειδικής πλατφόρµας) για την καταγραφή και παρακολούθηση συµβάντων εντός των πανεπιστηµίων, καθώς και για την παρακολούθηση της εφαρµογής και την επικαιροποίηση των σχεδίων ασφαλείας. Θα τεθεί συγκεκριµένη προθεσµία για την κατάθεση και των εσωτερικών κανονισµών των πανεπιστηµίων, καθώς ήδη έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια από την ψήφιση του σχετικού νόµου και τα περισσότερα ΑΕΙ ουδέν έχουν πράξει στην κατεύθυνση αυτή.Θα υπάρξει διυπουργική συνεργασία σε επίπεδο γενικών γραµµατέων για τον συντονισµό δράσεων ως προς την ασφάλεια και τα θέµατα πολιτικής προστασίας και συνεργασία µε τους πρυτάνεις.
Τα μηνύματα Μητσοτάκη
Στην πρώτη του δηµόσια τοποθέτηση για το θέµα, ο πρωθυπουργός υπογράµµισε πως «σήµερα δεν υπάρχει πια καµία ενεργή κατάληψη εντός των χώρων των πανεπιστηµίων, πράγµα το οποίο είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση µε αυτό το οποίο θυµόµασταν στο παρελθόν, ότι πια ουσιαστικά το άσυλο ανοµίας έχει εν τοις πράγµασι καταργηθεί και η Αστυνοµία µπορεί να παρεµβαίνει, από τη στιγµή που θα ζητηθεί από τις πρυτανικές Αρχές, και να το κάνει άµεσα». Ζήτησε, όµως, από τα πανεπιστήµια«να εκπονήσουν άµεσα τα σχέδια ασφαλείας τα οποία εκκρεµούν», που πρέπει να είναι εφαρµόσιµα, και προειδοποίησε ότι, αν δεν το κάνουν, θα υπάρχουν συγκεκριµένες κυρώσεις.Η δεύτερη προειδοποίηση απευθυνόταν προς τους φοιτητές που προβαίνουν σε παραβατικές πράξεις, όπως αυτές που είδαµε στη Νοµική ή στο Πολυτεχνείο. «Είναι άλλο να εκφράζεσαι ελεύθερα στο πλαίσιο ενός Ιδρύµατος, το οποίο ενθαρρύνει την ελευθερία της έκφρασης, και άλλο να θεωρείς ότι µπορείς να µπαίνεις, να τραµπουκίζεις, να σπας άλλους στο ξύλο, γιατί µε αυτόν τον τρόπο θέλεις να επιβάλεις την άποψή σου. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, θα πρέπει να αποβάλλεσαι από το δηµόσιο πανεπιστήµιο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά
Content Original Link:
" target="_blank">