Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο: Πρότυπη δίκη στο ΣτΕ και κινητοποιήσεις
Η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο αποτελεί κρίσιμο ζήτημα που θα κριθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 6 Ιουνίου 2025, μέσω πρότυπης δίκης που θα έχει καθοριστικό χαρακτήρα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονη κινητοποίηση των συνδικαλιστικών οργάνων, με την ΑΔΕΔΥ να προγραμματίζει συντονισμένες δράσεις διαμαρτυρίας την ημέρα της δίκης.
Διαβάστε: Είναι οι 13ος και 14ος µισθοί η λύση στο πρόβληµα;
Κινητοποιήσεις για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
H Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, με αφορμή την πρότυπη δίκη για τον 13ο και 14ο μισθό, οργανώνει πανελλαδική στάση εργασίας στις 6 Ιουνίου 2025 από την έναρξη του ωραρίου έως τις 11 π.μ. Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους του Λεκανοπεδίου στο Δημόσιο να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΣτΕ στις 9.30 π.μ. (Αιόλου και Σοφοκλέους).
Από τη στάση εργασίας εξαιρούνται:
- Οι καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στις πανελλαδικές εξετάσεις
- Όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι
Ιστορικό της κατάργησης των δώρων στο Δημόσιο
Τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα θερινής άδειας (13ος και 14ος μισθός) καταργήθηκαν το 2012 στο πλαίσιο των μνημονιακών περικοπών. Η κατάργηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, οι οποίοι από τότε διεκδικούν την επαναφορά τους.
H υπόθεση που θα εξεταστεί στο ΣτΕ ξεκίνησε έπειτα από προσφυγή δημόσιου υπαλλήλου του Υπουργείου Παιδείας, ο οποίος ζητά την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και την καταβολή αναδρομικών για τη διετία 2023-2024. Το ΣτΕ, αποδεχόμενο το αίτημα της ΑΔΕΔΥ, όρισε τη συγκεκριμένη υπόθεση ως «πρότυπη δίκη», γεγονός που σημαίνει ότι η απόφαση θα είναι δεσμευτική για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους.
Παράλληλες εξελίξεις για τους δικαστικούς λειτουργούς
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς απασχόλησε το Μισθοδικείο τον περασμένο Μάρτιο, ύστερα από αιτήσεις δικαστών. Η απόφαση για αυτή την υπόθεση αναμένεται τον Ιούνιο και ενδέχεται να επηρεάσει και την εξέλιξη της πρότυπης δίκης για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους.
Νομικά επιχειρήματα υπέρ της επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού
Oι προσφυγές για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο βασίζονται σε ισχυρά συνταγματικά και νομικά επιχειρήματα:
- Παραβίαση της αρχής της ισότητας και της δίκαιης αμοιβής: Οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα αντιμετωπίζονται διαφορετικά από αυτούς του ιδιωτικού τομέα, όπου αντίστοιχα επιδόματα διατηρούνται.
- Αντίθεση στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο: Η οδηγία 2022/2041/ΕΕ προβλέπει επαρκείς κατώτατους μισθούς και ίση μεταχείριση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
- Συνταγματική κατοχύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων: Η παράλειψη επαναφοράς των επιδομάτων αντίκειται στην αρχή του κοινωνικού κράτους και στη διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Οικονομικές επιπτώσεις της επαναφοράς
Η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό κατά περίπου 3 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό αποτελεί το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για την απόρριψη των σχετικών αιτημάτων μέχρι σήμερα. Ωστόσο, το ΣτΕ καλείται να επανεξετάσει τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, καθώς το 2019 είχε κρίνει ότι η περικοπή των δώρων ήταν συνταγματική λόγω της τότε δημοσιονομικής κρίσης. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καθώς και η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζουν ότι οι σημερινές οικονομικές συνθήκες επιτρέπουν την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους.
Content Original Link:
" target="_blank">