«Σήμα κινδύνου» για την κλιματική αλλαγή εκπέμπει η βιομηχανία τροφίμων - Η νέα πραγματικότητα
Πώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ναρκοθετούν το μέλλον της βιομηχανίας τροφίμων. Η μειωμένη παραγωγή οδηγεί σε αυξήσεις τιμών ενώ μεγαλώνει ο κίνδυνος να επηρεαστεί η επάρκεια σε βασικά είδη διατροφής. Τι λένε φορείς της αγοράς και τι προβλέπουν για το μέλλον.
Ισχυρό «σήμα κινδύνου» για το μέλλον της αγροδιατροφής και εν γένει για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας εκπέμπει σύσσωμη η βιομηχανία τροφίμων, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ορατές ολοένα και περισσότερο, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής. Ελλείψεις που στο μέλλον θα μοιάζουν αναπόφευκτες, καθώς η κλιματική κρίση απειλεί ανοιχτά τον πρωτογενή τομέα, επηρεάζοντας σε πρωτόγνωρα επίπεδα την παραγωγή σε μια σειρά από βασικά αγροδιατροφικά προϊόντα.
Και όλα αυτά ενώ ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως στο μέλλον οι διατροφικές ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι ακόμα μεγαλύτερες…
«Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε το ελαιόλαδο. Η μειωμένη παραγωγή εκτίναξε τις τιμές στα ύψη. Φέτος οι τιμές αποκλιμακώνονται. Τώρα όμως έχουμε το κακάο. Όταν η τιμή του κακάο θα αποκλιμακωθεί, θα προκύψει κάτι άλλο. Κάτι καινούργιο θα προκύπτει συνέχεια. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και θα είναι… και αυτό σημαίνει προβλήματα. Ελλείψεις τροφίμων και αυξήσεις τιμών», προειδοποίησε πρόσφατα ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου METRO AEBE, Αριστοτέλης Παντελιάδης.
Πέραν του κακάο, αναφέρθηκε και σε μια σειρά άλλων προϊόντων, όπως ο καφές και το μοσχαρίσιο κρέας, οι τιμές των οποίων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα λόγω προβλημάτων στο μέτωπο της παραγωγής. Αυτός είναι και ο λόγος, όπως υποστήριξε, που στο μέλλον δεν μπορούν να αποκλειστούν εξάρσεις στις τιμές συγκεκριμένων κατηγοριών προϊόντων.
«Τον τελευταίο χρόνο οι τιμές του κακάο έχουν τετραπλασιαστεί, οι τιμές του καφέ έχουν διπλασιαστεί, στα βοοειδή οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 50% και στη γαλοπούλα κατά 100%», αποκάλυπτε πριν από μερικές ημέρες και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), Ιωάννης Γιώτης, από το
Content Original Link:
" target="_blank">