Τράπεζες: Σε ποιους κλάδους της οικονομίας έδωσαν τα περισσότερα δάνεια
Βιομηχανία, εμπόριο, ενέργεια και τουρισμός ήταν οι κλάδοι με την υψηλότερη συμβολή στη συνολική ροή των επιχειρηματικών δανείων το 2024, εμφανίζοντας τα υψηλότερα μερίδια στο συνολικό υπόλοιπο των τραπεζικών δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ (Έκθεση Διοικητή 2024), η τραπεζική χρηματοδότηση προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις «έτρεξε» με διψήφιους ετήσιους ρυθμούς αύξησης κατά τη διάρκεια του 2024 (Ιανουάριος 2025: 15,9%, Δεκέμβριος 2024: 13,8%, μέσος όρος 2023: 6,5%) και τα νέα δάνεια τακτής λήξης προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις ανήλθαν κατά μέσο όρο το 2024 σε 2 δισ. ευρώ τον μήνα, έναντι 1,4 δισ. ευρώ το 2023. Τα 3/4 της ροής αυτής αφορούσαν νέα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις (1,5 δισ. ευρώ, 2023: 1,0 δισ. ευρώ), ενώ η υπολειπόμενη ροή επιχειρηματικών δανείων, η οποία κατευθύνθηκε προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (495 εκατ. ευρώ), ενισχύθηκε κατά 25,2% σε σύγκριση με το 2023. Σημειώνεται ότι σε όρους δωδεκάμηνου ρυθμού, η καθαρή και η ακαθάριστη ροή πιστώσεων υποεκτιμούν την προσφορά δανειακών κεφαλαίων μέσω του τραπεζικού τομέα, καθώς δεν συμπεριλαμβάνουν τoυς δανειακούς πόρους που διαθέτουν (στο πλαίσιο συγχρηματοδοτήσεων μαζί με τις εμπορικές τράπεζες) η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ο Όμιλος ΕΤΕπ, καθώς και τα δάνεια του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία συνιστούν δημόσιους πόρους.
Από το 2022 μέχρι το τέλος του 2024, οι τράπεζες έχουν αυξήσει τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις κατά 19,2 δισ. ευρώ (ή 30% σε 3 έτη). Την ίδια στιγμή, δεν μένουν στάσιμες στις παραδοσιακές χρηματοδοτήσεις, αλλά ακολουθούν τις πανευρωπαϊκές επενδυτικές τάσεις, οι οποίες αφορούν σε μεγάλες χρηματοδοτήσεις σε datacenters, οπτικές ίνες, μπαταρίες και γενικά projects που απαιτούν τεχνογνωσία από το τραπεζικό σύστημα και διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Σημαντική ανάπτυξη παρουσιάζει ο κλάδος της αμυντικής βιομηχανίας, ο οποίος για τις τράπεζες προβλέπεται να λειτουργήσει ως το νέο… Ταμείο Ανάκαμψης (το οποίο λήγει το 2026). Ενδεικτικά, η Τράπεζα Πειραιώς συμμετείχε
Content Original Link:
" target="_blank">