S&P: Πώς ήρθε η αναβάθμιση κόντρα στο ταραχώδες περιβάλλον – Ποιες «σκιές» επισημαίνει ο οίκος
Σε μια περίοδο έντονης διεθνούς αβεβαιότητας, εμπορικών εντάσεων και δημοσιονομικών πιέσεων σε πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες, η Ελλάδα καταφέρνει να τραβήξει την προσοχή των αγορών με θετικό τρόπο.
Η πρόσφατη αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο S&P Global Ratings σε ‘BBB/A-2’ – η τρίτη σε κάτι περισσότερο από έναν μήνα – αποδεικνύει πως, παρά τους εξωτερικούς κλυδωνισμούς, η ελληνική οικονομία θεωρείται ανθεκτική. Σε ακόμη μία αναφορά οίκου όμως επισημαίνονται αγκάθια επίμονα, που δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοήσουμε.
Το διεθνές περιβάλλον επιδεινώνεται, η Ελλάδα αναβαθμίζεται
Ο οίκος αποδίδει την απόφαση σε αδιάλειπτη δημοσιονομική πειθαρχία, υψηλές επιδόσεις στην είσπραξη φόρων, και μια οικονομία που υπεραποδίδει έναντι της Ευρωζώνης.
Την ώρα που οι περισσότερες χώρες παλεύουν με τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ–ΕΕ, του υψηλού κόστους χρήματος και των γεωπολιτικών εντάσεων, η S&P επισημαίνει πως η Ελλάδα παραμένει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης, με μέσο όρο 2,3% την τετραετία 2025–2028.
Αν και οι επενδύσεις παραμένουν εν πολλοίς δημόσιες, η γενική εικόνα είναι θετική: ανεργία σε πτώση, πραγματικοί μισθοί σε άνοδο και τουρισμός σε τροχιά ρεκόρ.
Στο δημοσιονομικό επίπεδο διατηρούνται τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και μειώνεται σταθερά το χρέος.
Ειδικότερα, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024 εκτιμάται ότι ανήλθε στο 3,5% του ΑΕΠ – υπερβαίνοντας σημαντικά τον στόχο του 2,1% – ενώ το καθαρό δημόσιο χρέος βαίνει διαρκώς μειούμενο, με προβλέψεις να αγγίξει το 114% του ΑΕΠ έως το 2028, 50 μονάδες κάτω από τα επίπεδα του 2019.
Το «μαξιλάρι» και οι επόμενες κινήσεις
Η ύπαρξη ταμειακού αποθέματος 36 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ και καλύπτει σχεδόν τρία χρόνια λήξεων χρέους, λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας. Παράλληλα, η πρόθεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων από το πρόγραμμα διάσωσης, ενισχύει περαιτέρω την εικόνα αξιοπιστίας. Ήδη σχεδιάζεται η αποπληρωμή τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ υποχρεώσεων με λήξεις από το 2033
Content Original Link:
" target="_blank">