Τι προβλέπουν τα νέα σκληρά τεστ της ΕΚΤ στις τράπεζες
Σε εξέλιξη είναι τα στρες τεστ στα οποία υποβάλει η ΕΚΤ με δοκιμές που συντονίζονται και από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ), τις 51 μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες στην Ευρώπη και 45 μικρότερες. Tα τεστ φέτος είναι διαφορετικά, όμως οι μεγάλες αλλαγές είναι σε μακρά πορεία και συσχετίζονται με την τραπεζική ένωση αποταμιεύσεων και επενδύσεων.
Στα πλαίσια των νέων προσανατολισμών του ευρωπαϊκού εποπτικού οργάνου SSM, προβλέπεται η δυνατότητα “στενής επικοινωνίας” και επιτόπιων ελέγχων και δίνεται το μήνυμα στις ευρωπαϊκές τράπεζες να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις διαδικασίες και να βελτιώσουν τους εσωτερικούς μηχανισμούς ασφαλείας και ελέγχου. Ωστόσο να ξεκαθαριστεί ότι δεν υπάρχει σενάριο περικοπών των μερισμάτων και είναι μάλιστα κάτι που ρωτήθηκε και το ξεκαθάρισε σε συνέντευξη που έδωσε προ δεκαημέρου η επικεφαλής του SSM Κλαούντια Μπουχ.
Το δυσμενές σενάριο των φετινών τεστ βασίζεται στην υπόθεση μία σοβαρής κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων, που εξελίσσεται βάσει του σεναρίου, σε όλο και πιο εσωστρεφείς εμπορικές πολιτικές σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτές τελικά, βάσει του σεναρίου προκαλούν αύξηση των τιμών σε ενέργεια και βασικά εμπορεύματα, διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και καταλήγουν σε δυσμενείς επιπτώσεις στην ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις σε συνδυασμό με παγκόσμια οικονομική συρρίκνωση.
Τι προβλέπει το δυσμενές σενάριο του τεστ
Το δυσμενές σενάριο υποθέτει διαρκή μείωση του ΑΕΠ της ΕΕ κατά 6,3% σωρευτικά, την περίοδο 2025-2027. Στο τέλος της χρονικής περιόδου, η ανεργία στην ΕΕ ξεπερνά κατά 6,1% το βασικό της επίπεδο. Ο πληθωρισμός, σύμφωνα με το σενάριο αυτό, εκτινάσσεται σε 5% και 3,5% αντίστοιχα το 2025 και το 2026, για να υποχωρήσει στο 1,9% το 2027….
Τα τεστ που θα διεξαχθούν φέτος διαφέρουν σε μεθοδολογία εκείνα που είχε πραγματοποιήσει η ΕΚΤ στο παρελθόν. Στα προηγούμενα τεστ αντοχής, ορισμένες τράπεζες υπέβαλαν προβλέψεις που ήταν υπερβολικά αισιόδοξες, δηλαδή δεν αντικατόπτριζαν πλήρως τον αντίκτυπο του δυσμενούς σεναρίου στο stress test, δεδομένων των συγκεκριμένων προφίλ
Content Original Link:
" target="_blank">