Τέλος στην εξίσωση των παράλογων δασμών, νέο πλαίσιο για παζάρι ανά κράτος στήνουν οι ΗΠΑ
Ένα νέο πρότυπο επιβολής και διαπραγμάτευσης δασμών με σκοπό τη διεξαγωγή κλιμακωτών εμπορικών διαπραγματεύσεων με κοινούς όρους για πολλά από τα εμπλεκόμενα μέρη σχεδιάζει το επιτελείο Τραμπ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal που επικαλείται συνομιλίες με άτομα που γνωρίζουν τα εν λόγω σχέδια.
Πρόκειται ουσιαστικά για κατάργηση της εξίσωσης που είχε προκαλέσει και μερικούς εξωφρενικούς δασμούς ακόμη και σε χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ είχαν μηδενικές εμπορικές σχέσεις (βλέπε το παράδειγμα των.. πιγκουίνων)
Η εξίσωση εκείνη βασιζόταν σε μια υπεραπλουστευμένη -και τούτου ένεκα και σφοδρά επικριθείσα παραδοχή– ότι οποιαδήποτε χώρα έχει εμπορικό πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ, είναι σίγουρο ότι διεξάγει αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
Μέσα σε αυτή τη λογική τσουβαλιάζονταν ως «αθέμιτη πρακτική», παράγοντες που ξεκινούσαν μεν από τα δασμολογικά και μη δασμολογικά εμπόδια που κάποια χώρα όντως μπορεί να θέτει στις ΗΠΑ, έως την εθνική φορολόγηση ή και το απλό συγκριτικό πλεονέκτημα που μπορεί μια οικονομία φυσικώ τω τρόπω να διαθέτει έναντι των ΗΠΑ.
Ευλόγως η σύλληψη του μαθηματικού εκείνου τύπου είχε προκαλέσει έντονες επικρίσεις από οικονομολόγους.
Τώρα, αναφέρει η Wall Street Journal, σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού των συνομιλιών που διεξάγονται στο πλαίσιο των λεγόμενων ανταποδοτικών δασμών, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν ένα νέο πλαίσιο.
Αυτό καταρτίζεται από την αρμόδια υπηρεσία για τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ (USTR) και αντί για μία εξίσωση συλλήβδην εφαρμοζόμενη, καθορίζει ευρείες κατηγορίες εμπορικών ζητημάτων προς διαπραγμάτευση:
- δασμούς και ποσοστώσεις εισαγωγών
- μη δασμολογικούς φραγμούς στο εμπόριο
- ψηφιακό εμπόριο
- κανόνες ιχνηλασίας (καταγωγής) των προϊόντων
- όρους οικονομικής ασφάλειας
- και άλλα εμπορικά ζητήματα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν προσχέδιο εγγράφου που περιγράφει τους όρους της διαπραγμάτευσης.
Εντός αυτών των κατηγοριών, αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα διατυπώνουν αιτήματα προς μεμονωμένα κράτη, είπαν οι πηγές, τονίζοντας ωστόσο ότι το έγγραφο μπορεί να αλλάξει καθώς η κυβέρνηση λαμβάνει περισσότερες πληροφορίες.
«Η USTR εργάζεται σε ένα οργανωμένο και αυστηρό πλαίσιο και προχωρά γρήγορα»,
Content Original Link:
" target="_blank">