"Σπίτι µου 3": "Έρχεται" με 1 δισ. ευρώ και 10.000 κατοικίες - Σχέδιο για επέκταση της στεγαστικής πολιτικής
Σχέδιο για επέκταση της στεγαστικής πολιτικής, η οποία θα εφαρμοστεί με την αγορά μέσω δανείων επιπλέον 10.000 κατοικιώνμέσω επέκτασης του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ» σε «Σπίτι μου ΙΙΙ» με τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης, όσον αφορά τον άτοκο δανεισμό, και την επιπλέον συμμετοχή των τραπεζών, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Έρχεται το "Σπίτι µου 3" με 1 δισ. ευρώ και 10.000 κατοικίες
Ήδη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και Κυριάκος Πιερρακάκης, αντίστοιχα, βρίσκονται σε συνεχή διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους, προκειμένου μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης να διασφαλιστεί κονδύλι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ και αντίστοιχο να διαθέσουν και οι τράπεζες. Στόχος η δανειοδότηση από τα μέσα του 2026 άλλων 10.000 ενδιαφερόμενων πολιτών.Το σχέδιο της επέκτασης, το οποίο ενδεχόμενα θα περιλαμβάνει και άλλα προγράμματα στέγασης, αναμένεται να βρίσκεται υπό μάλης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και στις εξαγγελίες που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘτον Σεπτέμβριο για τη στήριξη κοινωνικών ομάδων.
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, διαπιστώνει, με βάση τα τελευταία στοιχεία της περασμένης Πέμπτης, ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» έχει ξεπεράσει σε απορροφητικότητα το 53,5%, καθώς μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί συνολικά 8.577 αιτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος, με τα εκταμιευμένα χρήματα από τον συνολικό προϋπολογισμό των 2 δισ. ευρώ να έχουν φτάσει το 1,02 δισ. ευρώ.
Επιτυχημένο πρόγραμμα
Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος μπορεί να έχει διεκπεραιωθεί από τα μέσα του 2026, οπότε θα έχει απορροφήσει όλο το ποσό. Στο πλαίσιο αυτό διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, μετά τη διαπίστωση ότι «πρόκειται για ένα επιτυχημένο πρόγραμμα, το οποίο βοηθά νέα ζευγάρια αλλά και οικογένειες να αποκτήσουν τη δική τους στέγη». Σύμφωνα με τον φοροτεχνικό Μαρίνο Αμπελιώτη, έχουν υποβληθεί πάνω από 37.000 αιτήσεις, 1.000 δηλώσεις την ώρα και ουσιαστικά αυτοί που θα εγκριθούν είναι 20.000 δικαιούχοι.
Από την πλευρά της αγοράς ακινήτων γίνονται εκκλήσεις για αύξηση της προσφοράς κατοικιών κάτω από τα όρια (κυρίως σε τιμές έως 200.000 ευρώ), ώστε να υπάρξει πραγματικό αποτέλεσμα. Όπως επισημαίνουν ειδικοί στην πυκνή και απαιτητική αγορά κατοικίας, η βελτιωμένη έκδοση του «Σπίτι μου» λειτουργεί σαν ένας «πολιτικός υπερήρωας», προσπαθώντας να γεφυρώσει το κενό μεταξύ της ζήτησης και της δυνατότητας πρόσβασης σε σπίτι. Αν η προσφορά παραμείνει ανεπαρκής, το όραμα κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά - γι’ αυτό χρειάζονται γρήγορες αντιδράσεις απ' όλους τους εμπλεκομένους.
Πληρωμές ύψους 165 εκατ. ευρώ
Από την πλευρά τους οι τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει μέχρι το τέλος Ιουνίου πληρωμές ύψους 165 εκατ. ευρώ, που αφορούν περίπου 1.600 δικαιούχους. Μέση ηλικία των δικαιούχων είναι τα 38 έτη, με το μέσο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να διαμορφώνεται στα 20.700-21.300 ευρώ. Τα σπίτια είναι κατά 70% οικογενειακού τύπου (ζευγάρια ή μονογονεϊκές), με μέσο μέγεθος 91-92 τ.μ., κατασκευής του 1980 και με μέση αξία περίπου 149.000 ευρώ.
Οι εγκρίσεις δεν περιορίζονται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Περίπου 46% των αιτήσεων που λαμβάνουν έγκριση προέρχονται από την περιφέρεια. Πρωταθλήτριες οι περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (544 αιτήσεις, 58,3 εκατ. ευρώ), Κεντρικής Μακεδονίας (1.696, 197 εκατ.), Θεσσαλίας (505, 51 εκατ.) και Δυτικής Ελλάδας (402, 44,3 εκατ.). Βασικό εμπόδιο στην ταχύτερη απορρόφηση των πόρων είναι η έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων που πληρούν τα κριτήρια τιμής, επιφάνειας και ηλεκτρονικής ταυτότητας. Ωστόσο, κρίσιμη παράμετρος παραμένει η ομαλή μετατροπή των εγκρίσεων σε εκταμιεύσεις, που απαιτεί: 1. Ταχύτερη εύρεση κατοικιών με ηλεκτρονική ταυτότητα και συμβατά χαρακτηριστικά. 2. Επιτάχυνση νομικών/τεχνικών ελέγχων από τράπεζες και δημόσιες Αρχές. 3. Καλύτερη οργάνωση για την αποφυγή συνωστισμού στα υποκαταστήματα και καθυστερήσεων στη διαδικασία προέγκρισης. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι φυσικά πρόσωπα ή ζευγάρια ηλικίας από 25 έως 50 ετών και τα εισοδηματικά κριτήρια κυμαίνονται για άγαμους από 10.000 έως 20.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, έγγαμους ή συμβιούντες έως 28.000 ευρώ, με επιπλέον 4.000 ευρώ για κάθε παιδί, και μονογονεϊκές οικογένειες έως 31.000 ευρώ, με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί πέρα από το πρώτο. Στα πρόσθετα κοινωνικά κριτήρια εντάσσεται και η ανυπαρξία κατοχής άλλης πρώτης κατοικίας.
Αγορές και εξοικονόμηση
Σε αστικές περιοχές, όπως η Αθήνα, παρατηρείται μεγαλύτερη διαθεσιμότητα σε ακίνητα έως 150.000 ευρώ - π.χ., 59% στο κέντρο, 68% στα δυτικά προάστια, 50% στον Πειραιά και 33% στα ανατολικά προάστια. Στα παραδείγματα οικονομίας, σε σχέση με την αγορά ακινήτου από την ελεύθερη αγορά μέσω πλήρους δανεισμού, είναι διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη 80 τ.μ., αξίας 160.000 ευρώ. Χωρίς το πρόγραμμα η δόση ανέρχεται στα 660 ευρώ/μήνα, ενώ με το πρόγραμμα στα 440 ευρώ/μήνα. Δηλαδή υπάρχει όφελος 220 ευρώ τον μήνα ή 65.000 ευρώ σε 25 χρόνια. Για αντίστοιχο διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή, 100 τ.μ., αξίας 220.000 ευρώ, με αγορά μέσω δανεισμού, η δόση ανέρχεται σε 900 ευρώ για 25 χρόνια. Με το πρόγραμμα η αντίστοιχη δόση φτάνει στα 600 ευρώ/μήνα, με όφελος 300 ευρώ, ή 85.000 ευρώ. Η διαδικασία έγκρισης δανείου είναι απλή, αρκεί ο ενδιαφερόμενος να έχει εξασφαλίσει έκδοση βεβαίωσης επιλεξιμότητας μέσω της πλατφόρμας gov.gr, δηλαδή ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Στη συνέχεια, πρέπει να υποβάλει αίτηση σε συνεργαζόμενη τράπεζα, προσκομίζοντας τα δικαιολογητικά και τη βεβαίωση και να έχει την αξιολόγηση από την τράπεζα και την έγκριση και υπογραφή δανείου.
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Παραπολιτικά
Content Original Link:
" target="_blank">