Γιατί η Κίνα τυπώνει πληθωριστικό χρήμα και αγοράζει χρυσό

Η κυκλοφορία χρήματος στην Κίνα, όπως μετράται από τον δείκτη Μ1, έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά, αγγίζοντας τα 16 τρισεκατομμύρια δολάρια (στοιχεία Ιουνίου 2025). Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση της τάξεως του 72% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και μια επιπλέον αύξηση 4,6% μόνο τον τελευταίο μήνα. Το μέγεθος αυτό είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο Μ1 των ΗΠΑ (εξαιρουμένων των καταθέσεων ταμιευτηρίου) και αντιστοιχεί περίπου στο 30% της συνολικής προσφοράς χρήματος στις χώρες της G10.
Η κινεζική κυβέρνηση εκδίδει γιουάν και τα διοχετεύει άφθονα στην αγορά, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους καταναλωτές που βλέπουν την κρίση στον τομέα των ακινήτων να παρατείνεται. Παράλληλα, η κινεζική κυβέρνηση πραγματοποιεί συστηματικές και μαζικές αγορές χρυσού, προτιμώντας να προμηθεύεται από το Λονδίνο. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η Κίνα αγόρασε 15 τόνους χρυσού τον Μάιο, αυξάνοντας τα αποθέματά της σε 2.292 τόνους, ποσότητα υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2012. Από τη μία πλευρά, διογκώνει την οικονομία με χρήμα, ενώ από την άλλη λαμβάνει προστατευτικά μέτρα έναντι του πληθωρισμού μέσω του χρυσού. Εν ολίγοις, προετοιμάζεται για έναν πόλεμο συναλλαγματικών ισοτιμιών που φαίνεται να αναμένει να ξεσπάσει σύντομα.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας αγοράζει φυσικό χρυσό για να ενισχύσει τα αποθεματικά της τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια – και υπάρχουν αυξανόμενες εικασίες ότι η χώρα μπορεί να αγοράζει ακόμη περισσότερο κρυφά, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής για τη μείωση της εξάρτησής της από το δολάριο ΗΠΑ.
Η αύξηση των αγορών χρυσού από την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) ξεκίνησε το 2022, όταν η Ρωσία
Content Original Link:
" target="_blank">