Τράπεζες: Δάνεια 1,21 δισ. ευρώ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο πρώτο εξάμηνο
«Μπάσιμο» των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στη χρηματοδότηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Πάνω από 1,2 δισ. ευρώ τα δάνεια στο πρώτο εξάμηνο.
Έχοντας εδραιώσει τη θέση τους στο πεδίο των μεγάλων εταιρικών χορηγήσεων, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες φαίνεται να αυξάνουν σταδιακά και σε ήπιο βαθμό την έκθεσή τους σε τμήματα της οικονομίας που ενέχουν υψηλότερο ρίσκο, όπως οι μικρομεσαίες, στις οποίες ωστόσο, έχουν έντονη παρουσία οι πιο μικρές τράπεζες.
Η στάθμιση του DTC ως προς το CET1 περιόριζε ή και περιορίζει σε ένα βαθμό την ικανότητά ή – και την προθυμία των τεσσάρων συστημικών να διευρύνουν τα χαρτοφυλάκια δανείων τους σε αυτά τμήματα, που φέρουν υψηλότερο συντελεστή στάθμισης κινδύνου (βλ. ΜμΕ). Ωστόσο, η ταχύτερη απόσβεση αυτού, συνδυαστικά με την υψηλή και βιώσιμη κερδοφορία και την εξυγίανση των ισολογισμών, τους επιτρέπει να βελτιώσουν την πρόσβαση των μικρομεσαίων στη χρηματοδότηση.
Κατά το πρώτο εξάμηνο, οι εκταμιεύσεις νέων δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ – από τις τέσσερις συστημικές διαμορφώθηκαν στα 1,21 δισ. ευρώ περίπου, καταγράφοντας αύξηση κοντά στο 16%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τον μήνα Ιούνιο, ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα, για δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις ήταν ο δεύτερος υψηλότερος στην Ευρωζώνη, στο 16,6%. Το ποσοστό αυτό είναι εξαπλάσιο του μέσου ετήσιου ρυθμού πιστωτικής επέκτασης για το σύνολο της Ευρωζώνης (2,7%).
Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λιθουανία με ετήσιο ρυθμό 19,2%, με την Ελλάδα να ακολουθεί με 16,6%, και την Κροατία να καταλαμβάνει την τρίτη θέση, με ρυθμό αύξησης στο 12,2%. Στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα, βρίσκονται η Εσθονία και η Ολλανδία με 11,2% και 10,7%. Από την, άλλη, Λουξεμβούργο (-5,2%), Γερμανία (0,3%), Ιταλία (0,4%) και Φινλανδία (0,7%) καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις.
Επιπλέον, τον Ιούνιο η Ελλάδα εμφάνισε την τρίτη υψηλότερη επίδοση στην Ευρωζώνη, όσον αφορά
Content Original Link:
" target="_blank">