Καύσωνας: Ισχυρές οικονομικές επιπτώσεις με προβλέψεις μείωσης -1,1% του ΑΕΠ για την Ελλάδα το 2025
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus/ECMWF, το 2024 αναδείχθηκε ως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ ο Μάιος του 2025 ήταν ο δεύτερος πιο καυτός μήνας στην ιστορία. Οι μετεωρολογικές προβλέψεις προειδοποιούν για επιδείνωση των θερμοκρασιών, καθώς ένας επίμονος καύσωνας αναμένεται να συνεχιστεί σε πολλές περιοχές. Οι θερμοκρασίες έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους κανονικούς εποχιακούς μέσους όρους, απειλώντας τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την παγκόσμια οικονομία.
Ισχυρές οι επιπτώσεις του καύσωνα στην οικονομία με μείωση -1,1% του ΑΕΠ για την Ελλάδα το 2025
Ειδικότερα, ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας εκτιμά ότι η θερμική καταπόνηση έχει ήδη προκαλέσει απώλεια 2,2% των παγκόσμιων δυνητικών ωρών εργασίας, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 80 εκατομμύρια θέσεις πλήρους απασχόλησης. Το 2021 χάθηκαν 470 δισεκατομμύρια ώρες εργασίας, σημειώνοντας αύξηση 37% σε σχέση με τον μέσο όρο της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με το The Lancet Countdown. Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι οι εργαζόμενοι σε αναπτυσσόμενες χώρες, λόγω μεγαλύτερης έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες και δυσμενέστερων συνθηκών εργασίας. Σημαντική είναι η μείωση της ικανότητας για φυσική εργασία, που φτάνει στο 40% στους 32°C και στα δύο τρίτα στους 38°C.Εξαιτίας αυτού, οι αναλυτές της Allianz Trade προβλέπουν απώλεια -0,5% του ΑΕΠ για την Ευρώπη το 2025 και -0,6% παγκοσμίως. Στην Ισπανία, η απώλεια αναμένεται να είναι -1,4%, στην Ιταλία -1,2%, στην Ελλάδα -1,1%, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία προβλέπεται να δουν απώλειες του ΑΕΠ -0,3% και -0,1%, αντίστοιχα.
Μια ημέρα με θερμοκρασίες πάνω από 32 βαθμούς Κελσίου είναι περίπου ισοδύναμη με μισή ημέρα απεργίας
"Οι καύσωνες παραλύουν την οικονομία," σημειώνει η Jasmin Gröschl, Senior Economist στην Allianz SE. "Συνολικά, οι άνθρωποι εργάζονται λιγότερο. Μια ημέρα με θερμοκρασίες πάνω από 32 βαθμούς Κελσίου είναι περίπου ισοδύναμη με μισή ημέρα απεργίας. Αυτό μπορεί αρχικά να είναι οικονομικά διαχειρίσιμο σε μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά με την αυξανόμενη κλιματική αλλαγή, τόσο η συχνότητα όσο και η ένταση τέτοιων γεγονότων αυξάνονται. Οι καύσωνες, οι ξηρασίες και οι πυρκαγιές γίνονται το 'νέο φυσιολογικό', στο οποίο η οικονομία πρέπει να προσαρμοστεί για να αποφύγει σοβαρές μακροπρόθεσμες απώλειες." Οι καύσωνες μπορεί να έχουν μόνο προσωρινές επιπτώσεις στην παραγωγή, και είναι πιθανή μια μερική ανάκαμψη στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, αλλά οι απώλειες στη γεωργία και σε ορισμένους τομείς των υποδομών τείνουν να παραμένουν. "Το καλό νέο είναι ότι μπορούμε να προετοιμαστούμε για τους καύσωνες, τόσο σωματικά όσο και οικονομικά," προσθέτει η Gröschl. "Διότι, σε αντίθεση με πολλούς άλλους φυσικούς κινδύνους, οι καύσωνες είναι προβλέψιμοι."
Content Original Link:
" target="_blank">