Χαρδαλιάς από Βαλένθια: «Οι Ευρωπαϊκές Περιφέρειες στην πρώτη γραμμή της θωράκισης των πόλεων από την κλιματική αλλαγή»
Στις εργασίες του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΕΛΚ, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ηγετών από όλη την Ευρώπη, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Επιτροπή των Περιφερειών Νίκος Χαρδαλιάς.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, ο κ. Χαρδαλιάς είχε την ευκαιρία να αναπτύξει προτάσεις για κρίσιμα ευρωπαϊκά θέματα, για τον σημαίνοντα ρόλο και για τη θεσμική ενίσχυση των ευρωπαϊκών Περιφερειών. Συγκεκριμένα, στα κείμενα εργασίας που κατέθεσε, υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ετοιμότητας και ανθεκτικότητας απέναντι σε πολύπλευρες κρίσεις, από φυσικές καταστροφές και υγειονομικές απειλές έως γεωπολιτικές αναταράξεις και κυβερνοεπιθέσεις. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οι κρίσεις δεν γνωρίζουν σύνορα. Απαιτούν κοινή στρατηγική, συντονισμό και στοχευμένους πόρους».
Ειδική αναφορά έκανε επίσης ο κ. Χαρδαλιάς στον ρόλο των Περιφερειών, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούν να είναι απλοί αποδέκτες πολιτικών, αλλά οφείλουν να είναι συνδιαμορφωτές τους. Είναι οι Ευρωπαϊκές Περιφέρειες, αυτές που καλούνται όχι απλώς να προετοιμάζουν σχέδια αντίδρασης, αλλά να επενδύουν σε έργα και μηχανισμούς πρόληψης, σε εκπαίδευση, τεχνογνωσία και ικανότητες».
Ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε τις στρατηγικές προτεραιότητες της Περιφέρειας Αττικής για την κλιματική ανθεκτικότητα, με αιχμή τη δέσμευση για διάθεση «τουλάχιστον του 30% των πόρων του ΕΣΠΑ για δράσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, συνολικού ύψους άνω των 480 εκατ. ευρώ». Είχε την ευκαιρία επίσης να αναφερθεί στο Παρατηρητήριο Κλιματικής Κρίσης της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο, όπως τόνισε, «πρόκειται για ένα δυναμικό διαδικτυακό εργαλείο για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση, αξιολόγηση και προώθηση του έργου της Περιφέρειας Αττικής στο πλαίσιο του Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, που επιτρέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία αυτοματοποιημένων στατιστικών αναφορών για τα μετεωρολογικά δεδομένα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, την ενσωμάτωση στοιχείων από άλλα εθνικά και ευρωπαϊκά παρατηρητήρια, την κωδικοποίηση πληροφοριών σχετικά με δράσεις και έργα που υλοποιούνται σε
Content Original Link:
" target="_blank">