"Πονοκέφαλος" από τις κενές θέσεις εργασίας σε τουρισμό, αγροτικό τομέα, βιομηχανία και κατασκευές
Διαβάστε: Επίδομα παιδιού Α21: Πότε ανοίγει το σύστημα για τις νέες αιτήσεις - Δείτε αναλυτικά τα βήματα της διαδικασίας
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις κενές θέσεις εργασίας
Σύµφωνα µε τα στοιχεία της έκθεσης «Εργάνη», οι λόγοι για την καθίζηση των προσλήψεων στην εστίαση συνδέονται µε την υποχρεωτική εφαρµογή της ψηφιακής κάρτας στον τουρισµό και την εστίαση από την 1η Μαρτίου, που για τον κλάδο της εστίασης αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για περισσότερες προσλήψεις. Με το νέο σύστηµα τερµατίζεται η αδήλωτη απασχόληση και πολλές επιχειρήσεις εστίασης επέλεξαν -όπως φαίνεται- να πάρουν λιγότερο προσωπικό και να δηλώνουν κανονικά τα ωράρια, αντί να απασχολήσουν περισσότερους, ανεβάζοντας το κόστος που συνεπάγεται η πληρωµή ολόκληρου αντί του µισού ωροµισθίου, που ήταν µια συνήθης πρακτική πριν από την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Στον κατασκευαστικό κλάδο -και ιδιαίτερα στους οµίλους που έχουν αναλάβει δηµόσια έργα- αναζητούνται επιπλέον 55.000 εργαζόµενοι, µε έµφαση στους εξειδικευµένους µηχανικούς και τεχνίτες, για να αντεπεξέλθουν χωρίς καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων. Μεγάλη έλλειψη σηµειώνεται σε ηλεκτροσυγκολλητές, υδραυλικούς, µαραγκούς και χειριστές βαρέων µηχανηµάτων. Στη βιοµηχανία υπάρχουν 50.000 κενές θέσεις εργασίας, ενώ σηµαντική είναι και η υστέρηση προσωπικού σε θέσεις υψηλής ειδίκευσης που φτάνουν τις 15.000, µε αποτέλεσµα πολλές επιχειρήσεις να προσλαµβάνουν τεχνικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών χωρίς να έχουν ακόµα πτυχίο και να τους εκπαιδεύουν στους οµίλους τους. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία παρατίθενται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισµού του Κράτους στη Βουλή, κατά το 2024 οι περισσότερες κενές θέσεις συναντώνται στην Εκπαίδευση (21,1%), στον κλάδο του Τουρισµού (καταλύµατα και εστίαση, 18%), στην Υγεία (12,8%) και στο Χονδρικό και Λιανικό Εµπόριο (10,8%). Γίνεται φανερό πως η εξεύρεση εργαζοµένων, ώστε να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας, εξακολουθεί να αποτελεί σηµαντική πρόκληση, παρά το γεγονός ότι η ανεργία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, µε την τελευταία µέτρηση να την καταγράφει στο 8,6%. Ως βασικές αιτίες εξέλιξης του φαινοµένου υποδεικνύουν οι ειδικοί τα εξής: Τη ραγδαία επιδείνωση των δηµογραφικών δεδοµένων.
- Τη µετανάστευση νέων στο εξωτερικό.
- Την έλλειψη δεξιοτήτων που έχει ανάγκη η αγορά εργασίας.
- Τη χαµηλή ελκυστικότητα ορισµένων επαγγελµάτων (τουρισµός, εστίαση, γεωργία) αλλά και τις χαµηλές αµοιβές και τις σκληρές συνθήκες εργασίας αυτών των επαγγελµάτων. Το υπουργείο Εργασίας, προσπαθώντας να αντιµετωπίσει εγκαίρως το πρόβληµα, αναβάθµισε από την 1η Μαΐου τη δωρεάν πλατφόρµα JOBmatch της ∆ηµόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (∆ΥΠΑ), η οποία λειτουργεί µε σκοπό τη διασύνδεση ανέργων µε εργοδότες του τουρισµού. ∆υνατότητα χρήσης της εφαρµογής από το κινητό τηλέφωνο, πιο εύκολη επιλογή γεωγραφικού προορισµού και δυνατότητα online συνεντεύξεων είναι οι βασικές βελτιώσεις της πλατφόρµας που υποδείχθηκαν από τους ίδιους τους χρήστες. Η πλατφόρµα βοηθά ουσιαστικά στην άµεση σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας σε πραγµατικό χρόνο.
∆υσοίωνες εξελίξεις
Νέες µελέτες δείχνουν ότι το πρόβληµα θα επιδεινωθεί περαιτέρω στο εγγύς µέλλον εξαιτίας των δυσοίωνων δηµογραφικών εξελίξεων και κυρίως της µείωσης των εργαζοµένων ηλικίας 20-64 ετών. Το γεγονός αυτό αναµένεται να οδηγήσει τις επόµενες δεκαετίες σε ένα τεράστιο και δυσαναπλήρωτο κενό θέσεων εργασίας, που εκτιµώνται σε εκατοντάδες χιλιάδες άτοµα. Το ΚΕΠΕ εκτιµά ότι οι κενές θέσεις εργασίας είναι το σηµαντικότερο ζήτηµα της αγοράς εργασίας, εφόσον θεωρήσουµε ως δεδοµένη την πτωτική πορεία της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης. Κατά την ανάλυση των στοιχείων που αφορούν τη σύγκριση των κενών θέσεων εργασίας από το 2019 έως το 2023, το ΚΕΠΕ προχωρεί σε τρεις παρατηρήσεις:
1. ∆ιαπιστώνεται η µεγάλη διαφοροποίηση µεταξύ των κλάδων οικονοµικής δραστηριότητας. Για παράδειγµα, το τρίτο τρίµηνο του 2023 υπάρχουν περισσότερες από 6.000 κενές θέσεις στο εµπόριο, αλλά λιγότερες από 40 στις χρηµατοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες.
2. Παρατηρείται µεγάλη αύξηση των κενών θέσεων διαχρονικά. Ειδικώς κατά τα τελευταία τέσσερα έτη, οι κενές θέσεις έχουν αυξηθεί στο σύνολο των δραστηριοτήτων σχεδόν κατά 24.000 (από το 2019 έως το 2023) και κατά 12.500 µόνο τον τελευταίο χρόνο. Αυτό σηµαίνει ότι το πρόβληµα διογκώνεται.
3. Οι κενές θέσεις δεν εξελίσσονται µε παρόµοιο τρόπο σε όλους τους κλάδους. Για παράδειγµα, οι κενές θέσεις στον κλάδο του χονδρικού και λιανικού εµπορίου και στην επισκευή µηχανοκίνητων οχηµάτων και µοτοσικλετών τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν κατά 5.400, που αντιστοιχεί στο 43,5% των νέων κενών θέσεων.
Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή
Content Original Link:
" target="_blank">