Μήνυμα συνεργασίας προς τη βιομηχανία τροφίμων από την κυβέρνηση
Σαφές μήνυμα συνεργασίας προς τη βιομηχανία τροφίμων απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την ομιλία του στην ανοικτή συνεδρίαση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).
Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της βιομηχανίας τροφίμων για την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ότι συνεισφέρει περίπου το 1/7 των εξαγωγών και αποτελεί βασικό κρίκο στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε την κατάργηση της διάταξης που αφορά το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η άρση του περιορισμού δεν πρέπει να μεταφραστεί σε αδικαιολόγητες αυξήσεις. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «η ευθύνη όλων μας είναι η διασφάλιση της ομαλότητας στην αγορά. Το κράτος θα συνεχίσει τους στοχευμένους ελέγχους. Η μάχη κατά της ακρίβειας και υπέρ της αγοραστικής δύναμης των πολιτών παραμένει συνεχής».
Ο υπουργός ευχαρίστησε τις επιχειρήσεις του κλάδου για τη στάση τους τα τελευταία δύσκολα χρόνια και επανέλαβε την πρόθεση του Υπουργείου να κινηθεί σε πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας. Παρουσίασε δύο βασικές μεταρρυθμίσεις που, όπως είπε, στοχεύουν στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής: την Εθνική Πολιτική Ποιότητας, με στόχο την ενίσχυση της αξιοπιστίας μέσω πιστοποίησης και την ανάδειξη του σήματος «Made in Greece», καθώς και το νέο πλαίσιο εποπτείας και προστασίας του καταναλωτή, για τη θωράκιση της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας στην αγορά.
Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, που αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, θα προβλέπει 1 δισ. ευρώ σε συνολικούς πόρους, εκ των οποίων τα 450 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές. Προτεραιότητα θα δοθεί στη μεταποίηση, στις μεγάλες επενδύσεις και στις παραμεθόριες περιοχές. «Συνεχίζουμε μαζί, για το καλό της εθνικής οικονομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας», σημείωσε ο Υπουργός.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ιωάννης Γιώτης, ανέδειξε την αβεβαιότητα που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος ενός εμπορικού πολέμου, επιβαρύνοντας ένα ήδη εύθραυστο περιβάλλον υψηλών τιμών και γεωπολιτικών εντάσεων. Όπως τόνισε, «προσαρμοστήκαμε στις γεωπολιτικές αναταράξεις και στην αύξηση του κόστους παραγωγής. Απορροφήσαμε σημαντικές ανατιμήσεις, αλλά η επιβράδυνση της οικονομίας είναι πλέον ένα πιθανό σενάριο που μπορεί να επηρεάσει τη ζήτηση».
Ο κ. Γιώτης αναφέρθηκε εκτενώς και στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, η οποία, όπως υποστήριξε, έχει μετατραπεί σε κρίσιμο παράγοντα αστάθειας, επηρεάζοντας τη διαθεσιμότητα βασικών πρώτων υλών και προκαλώντας παγκόσμια ανατιμητικά φαινόμενα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι τιμές του κακάο έχουν τετραπλασιαστεί, του καφέ έχουν διπλασιαστεί, ενώ αυξήσεις 50% καταγράφονται στα βοοειδή και 100% στις γαλοπούλες. «Η ανισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς λόγω της κλιματικής αλλαγής ωθεί τις τιμές σε μη βιώσιμα επίπεδα», σημείωσε.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη δημογραφική κρίση της χώρας, επισημαίνοντας ότι οι γεννήσεις το 2023 περιορίστηκαν σε 69.000, έναντι 71.000 το 2022, ενώ οι θάνατοι ανήλθαν σε 123.000. Το δημογραφικό, όπως είπε, δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις για το εργατικό δυναμικό και την οικονομική δραστηριότητα στο μέλλον.
Τέλος, ο κ. Γιώτης ανέδειξε τον ρόλο της βιομηχανίας τροφίμων ως αναχώματος στην ακρίβεια, σημειώνοντας ότι, παρά τις πιέσεις, τα τυποποιημένα τρόφιμα παρουσίασαν χαμηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με άλλες κατηγορίες προϊόντων. «Η ακρίβεια είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μας. Δεν την επιδιώκουμε, δεν την υπηρετούμε, δεν τη θέλουμε», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το όραμα του ΣΕΒΤ είναι να οδηγήσει τη βιομηχανία στην επόμενη ημέρα με αίσθημα ευθύνης και έμφαση στα ζητήματα που ενώνουν τον κλάδο.
Content Original Link:
" target="_blank">