«Επιστημονικό άσυλο» στη Γαλλία αναζητούν ακαδημαϊκοί από Johns Hopkins, Columbia και Yale
«Επιστημονικό άσυλο» στη Γαλλία αναζητούν εκατοντάδες ακαδημαϊκοί στις ΗΠΑ μετά τον πόλεμο που κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά κορυφαίων πανεπιστημίων, κατηγορώντας τα - με αφορμή τις φοιτητικές κινητοποιήσεις υπέρ των Παλαιστινίων - ότι επιτρέπουν να αναπτύσσεται στις πανεπιστημιουπόλεις τους ο αντισημιτισμός και ζητώντας τους να θέσουν σε εφαρμογή μια σειρά μέτρων -μεταξύ των οποίων να ελέγχουν τις απόψεις των φοιτητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού-, διαφορετικά θα τους κόψει τις επιδοτήσεις.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εισέπραξε την άρνηση του Harvard, το οποίο τήρησε διαφορετική στάση από το πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, που δέχθηκε να προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τον Guardian, περίπου 300 ακαδημαϊκοί στις ΗΠΑ κατέθεσαν αίτηση για το πρόγραμμα «επιστημονικού ασύλου» γαλλικού πανεπιστημίου, ενώ την ίδια ώρα ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ ζήτησε τη δημιουργία καθεστώτος «επιστημονικού πρόσφυγα» για τους ακαδημαϊκούς που κινδυνεύουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πανεπιστήμιο Aix-Marseille της Γαλλίας ξεκίνησε νωρίτερα φέτος το πρόγραμμα "Safe Place for Science", ένας είδος «επιστημονικού ασύλου», προσφέροντας τριετή χρηματοδότηση στις εγκαταστάσεις του για περίπου 20 ερευνητές.
Τη Μεγάλη Πέμπτη το γαλλικό πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι μέσα σε έναν μήνα έλαβε 298 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 242 κρίθηκαν επιλέξιμες. Οι αιτούντες προέρχονται από ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, η Nasa, το Columbia, το Yale και το Stanford, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Οι περισσότερες από τις αιτήσεις στάλθηκαν με κρυπτογραφημένα μηνύματα, ανέφερε ο πρόεδρος του πανεπιστημίου, Ερίκ Μπερτόν, στη γαλλική εφημερίδα Libération. «Ειχαμε ανησυχητικές, μερικές φορές ανατριχιαστικές, αναφορές από Αμερικανούς ερευνητές για την τύχη που τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση Τραμπ», τόνισε.
Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, οι περισσότεροι υποψήφιοι είναι έμπειροι ερευνητές σε τομείς όπως ανθρωπιστικές επιστήμες, βιοεπιστήμες και περιβάλλον. Από τους επιλέξιμους αιτούντες, οι 135 είναι Αμερικανοί, ενώ οι 45 έχουν διπλή υπηκοότητα.
Το πανεπιστήμιο ανέφερε ότι η διαδικασία επιλογής θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, με στόχο να μπορέσουν οι ερευνητές να μετεγκατασταθούν στις αρχές Ιουνίου.
Παρέμβαση Ολάντ
Ο Φρανσουά Ολάντ, πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και νυν βουλευτής των Σοσιαλιστών, ένωσε πρόσφατα τις δυνάμεις του με τον Μπερτόν για να προτείνουν τη θέσπιση διεθνούς καθεστώτος για «επιστημονικούς πρόσφυγες».
Οι ακαδημαϊκοί, όπως και οι δημοσιογράφοι ή οι πολιτικοί αντίπαλοι, θα πρέπει να μπορούν να τύχουν προστασίας, υποστήριξαν. «Πράγματι, οι ισχύοντες μηχανισμοί ασύλου δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες εντός αυταρχικών καθεστώτων», έγραψαν στη Liberation. «Για τον λόγο αυτό υποβάλλουμε ένα επείγον αίτημα: τη δημιουργία ενός καθεστώτος «επιστημονικού πρόσφυγα»».
Τη Δευτέρα, ο Ολάντ υποστήριξε τα λόγια του με νομοθετική δράση. Σε νομοσχέδιο που κατέθεσε στην Εθνοσυνέλευση της χώρας, πρότεινε οι ερευνητές που υφίστανται επιθέσεις κατά της ακαδημαϊκής τους ελευθερίας να είναι επιλέξιμοι για επικουρική προστασία - μια κατηγορία που προορίζεται για τους αιτούντες άσυλο που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το καθεστώς του πρόσφυγα, αλλά μπορούν να αποδείξουν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές.
Με αυτόν τον τρόπο θα εξεταστούν πιο γρήγορα οι αιτήσεις τους και θα διαμορφωθούν σαφή κριτήρια και διαδρομές ένταξης για να συνεχίσουν την έρευνά τους.
Ο Ολάντ το χαρακτήρισε «υποχρέωση», ιδίως για τους ερευνητές που εργάζονται σε τομείς όπως η κλιματική κρίση. «Αν εμποδιστούν, θα είναι ένα βήμα προς τα πίσω για την ανθρωπότητα», δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο France Inter.
Περιέγραψε το νομοσχέδιο - το οποίο πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο - ως απάντηση σε μια ιστορική στιγμή. «Είναι ένας συμβολικός τρόπος να δείξουμε ότι η Γαλλία είναι μια ανοιχτή χώρα σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες κλείνονται στον εαυτό τους και τα αυταρχικά καθεστώτα ακολουθούν επιθετικές, κατασταλτικές πολιτικές», είπε.
«Πρόκειται για την εκ νέου ανακάλυψη της Γαλλίας του Διαφωτισμού, εκείνης που σε άλλες εποχές ήταν ικανή να υποδέχεται διωκόμενους ερευνητές από όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.
Content Original Link:
" target="_blank">