Eurofighter: «Φρένο» Σολτς στη πώληση των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία
Την παράδοση περίπου 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία εμποδίζει η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μετά τη σύλληψη του πρώην δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η κυβέρνηση Ερντογάν δέχεται σφοδρότατη κριτική από κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία κάνει λόγο «επίθεση εναντίον της τουρκικής δημοκρατίας», κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να ανασταλεί και η πώληση εξοπλιστικών συστημάτων στη χώρα.
Η Handelsblatt τονίζει, επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια ο απερχόμενος καγκελάριος Όλαφ Σολτς «είχε προσωπικά προσπαθήσει να διαλύσει τις ανησυχίες για την εξαγωγή των Εurofighter» και ότι στις κατ' ιδίαν συνομιλίες του με τον Τούρκο πρόεδρο είχε σημειωθεί σημαντική πρόοδος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πριν από λίγους μήνες, ο κ. Σολτς, σε επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, είχε δηλώσει ότι «η Τουρκία, ως εταίρος του ΝΑΤΟ, είναι αυτονόητο ότι θα λάβει γερμανικά όπλα». Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όμως, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «ακύρωσε αυτές τις προσπάθειες με τις ενέργειές του κατά του Εκρέμ Ιμάμογλου».
Η απόφαση της κυβέρνησης Σολτς «μπλοκάρει» το ευρύτερο σχέδιο της Τουρκίας για την αγορά 40 Eurofighter 1 και 2 από την Μεγάλη Βρετανία, προκειμένου να εκσυγχρονίσει την πολεμική αεροπορία της. Το Eurofighter Typhoon αποτελεί κοινό εγχείρημα της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας και η πώλησή του απαιτεί την έγκριση όλων των συμμετεχόντων. Επομένως, η άρνηση του Βερολίνου βάζει τέλος στις όποιες διαπραγματεύσεις.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της Handelsblatt. «Κατά γενικό κανόνα, δεν σχολιάζουμε τις εσωτερικές κυβερνητικές συζητήσεις», περιορίστηκε να δηλώσει κυβερνητική εκπρόσωπος.
Ωστόσο, στην προγραμματική τους συμφωνία, οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), αναφέρουν πως «ευθυγραμμίζουμε τις εξαγωγές όπλων μας πιο στενά με τα συμφέροντά μας στην εξωτερική πολιτική, στην οικονομική πολιτική και στην πολιτική ασφαλείας. Θέλουμε μια πολιτική εξαγωγών όπλων με στρατηγικό προσανατολισμό, η οποία θα παρέχει αξιοπιστία στην γερμανική αμυντική βιομηχανία, στους διεθνείς εταίρους και στους πελάτες της. Στηρίζουμε τις εξαγωγές όπλων μέσω διακυβερνητικών συμφωνιών. Η έγκριση εξαγωγών εξοπλιστικών συστημάτων πρέπει να εξετάζεται πιο γρήγορα και με πιο συντονισμένο τρόπο».
Αν και το SPD δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση την εξαγωγή Eurofighter στην Τουρκία, η Χριστιανική Ένωση κρατά διαφορετική στάση. Ο επόμενος καγκελάριος, μάλιστα, Φρίντριχ Μερτς ενδέχεται να χρησιμοποιήσει το θέμα ως μοχλό πίεσης για την υπόθεση Ιμάμογλου.
Παρά την περιοριστική πολιτική της Γερμανίας για την εξαγωγή όπλων, η Τουρκία παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, το 2024 η αξία των οπλικών συστημάτων που πωλήθηκαν από την Γερμανία στην Τουρκία έφθασε τα 231 εκατομμύρια ευρώ. Κατά το διάστημα μεταξύ 2020 και 2024, η Γερμανία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Τουρκίας, μετά την Ισπανία και την Ιταλία.
Content Original Link:
" target="_blank">