H ακραία ζέστη αύξησε τα ποσοστά καρκίνου σε γυναίκες
Καθώς οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν σε περισσότερες από 12 χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αυξήθηκε και η θνησιμότητα από καρκίνο μεταξύ των γυναικών, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Τα προκαταρκτικά ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη στο περιοδικό Frontiers in Public Health, προστίθενται σε μια σειρά ερευνών σχετικά με τις επιπτώσεις της θερμοκρασίας και της κλιματικής αλλαγής στην υγεία.
Οι επιστήμονες εξέτασαν γυναίκες από 17 χώρες και ανακάλυψαν μικρή αλλά σημαντική αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου και των θανάτων. Η συσχέτιση, έγραψαν οι συγγραφείς, έρχεται καθώς η κλιματική αλλαγή αυξάνει την έκθεση στον κίνδυνο καρκίνου λόγω της αυξημένης υπεριώδους ακτινοβολίας και των ατμοσφαιρικών ρύπων.
Η μείωση του όζοντος μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, δήλωσαν οι ερευνητές. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ξηρασία και πυρκαγιές, οι οποίες πιθανόν να προκαλέσουν ρύπανση.
«Αυτό μπορεί να αυξήσει την έκθεση σε ένα ευρύ φάσμα παραγόντων που σχετίζονται με τον κίνδυνο καρκίνου», δήλωσε η Irina Stepanov, καθηγήτρια δημόσιας υγείας και μέλος του Κέντρου Καρκίνου Masonic του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.
Είναι σημαντικό, αναφέρουν οι συγγραφείς, να επικεντρωθούν στις γυναίκες, πολλές από τις οποίες μπορεί να μην λαμβάνουν κατάλληλο έλεγχο ή θεραπεία σε αυτό το μέρος του κόσμου.
«Οι γυναίκες σε αυτή την περιοχή αντιμετωπίζουν πολιτιστικά, νομικά και οικονομικά εμπόδια στον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη θεραπεία, ενώ παράλληλα εκτίθενται δυσανάλογα σε περιβαλλοντικές καρκινογόνες ουσίες», δήλωσε η συν-συγγραφέας Wafa Abuelkheir Mataria, ανώτερη ερευνήτρια στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου. «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη να ενσωματωθούν οι στρατηγικές προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στα εθνικά σχέδια ελέγχου του καρκίνου με μια οπτική που να λαμβάνει υπόψη το φύλο».
Εξετάζοντας την άνοδο της θερμοκρασίας, τα κρούσματα καρκίνου και τους θανάτους από καρκίνο μεταξύ 1998 και 2019, οι επιστήμονες διαπίστωσαν:
- τα κρούσματα αυξήθηκαν από 173 σε 280 ανά 100.000 άτομα για κάθε βαθμό Κελσίου αύξησης.
- οι θάνατοι αυξήθηκαν από 171 σε 332 ανά 100.000 για κάθε βαθμό Κελσίου αύξησης.
- τόσο στα κρούσματα όσο και στη θνησιμότητα, ο καρκίνος των ωοθηκών αυξήθηκε περισσότερο.
Τόσο τα κρούσματα όσο και οι θάνατοι από καρκίνο αυξήθηκαν στο Κατάρ, το Μπαχρέιν, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Συρία.
Οι συγγραφείς ανέφεραν ότι μπορεί να υπάρχουν παράγοντες που επιδεινώνονται από τη ζέστη, συμπεριλαμβανομένης της ρύπανσης. Όταν κάνει ζέστη, η επιβλαβής ρύπανση μπορεί να είναι χειρότερη.
«Η άνοδος της θερμοκρασίας πιθανότατα δρα μέσω πολλαπλών οδών», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Sungsoo Chun, καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου. «Αυξάνει την έκθεση σε γνωστές καρκινογόνες ουσίες, διαταράσσει την παροχή υγειονομικής περίθαλψης και μπορεί ακόμη και να επηρεάσει τις βιολογικές διεργασίες σε κυτταρικό επίπεδο. Μαζί, αυτοί οι μηχανισμοί θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου με την πάροδο του χρόνου».
Σε ορισμένες από τις χώρες που εξετάστηκαν, όπου οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι η υγειονομική περίθαλψη για τις γυναίκες είναι πιο δύσκολα προσβάσιμη, μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν ακριβή στοιχεία. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα σύνολο δεδομένων από το Institute For Health Metrics and Evaluation του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, το οποίο προσαρμόζεται για τις γνωστές υποδηλώσεις. Ενσωμάτωσαν επίσης το κατά κεφαλήν ΑΕΠ για να ελέγξουν τις ανισότητες στον πλούτο που οδηγούν σε μειωμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.
Με πληροφορίες από Washington Post
Content Original Link:
" target="_blank">