Έλληνας μηχανικός αναλαμβάνει την ηγεσία διεθνούς επιστημονικής οργάνωσης για δεύτερη φορά
Είναι η δεύτερη φορά που ο Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Αλέξανδρος Στεφανάκης, εκλέγεται Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Οικολογικής Μηχανικής (International Ecological Engineering Society – IEES), μετά από διαδικασία που διεξήχθη αρχές Ιουλίου μεταξύ των μελών της Διεθνούς Ένωσης, η οποία απαριθμεί εκατοντάδες μέλη σε περισσότερες από 50 χώρες.
Η επανεκλογή του κ. Στεφανάκη αναγνωρίζει το έργο του, το οποίο έχει επανειλημμένα προβάλει το Dnews, και τη διαχρονική συνεισφορά του στην επιστήμη της οικολογικής μηχανικής και αποτελεί μια ευκαιρία για την χώρα, και ιδιαίτερα για την Κρήτη και τα νησιά, μέσα από την θέση του, να προωθηθούν και να αναδειχθούν οι σύγχρονες λύσεις στο πρόβλημα της λειψυδρίας και της βιώσιμης διαχείρισης υδατικών πόρων.
Η επιστήμη της οικολογικής μηχανικής εμπνέεται από τη φύση, την οποία χρησιμοποιεί ως μοντέλο για την ανάπτυξη και επέκταση της εργαλειοθήκης που βασίζεται σε αυτή, χρησιμοποιώντας υπηρεσίες οικοσυστημάτων και ανανεώσιμες πηγές και υιοθετώντας την κυκλικότητα στη μεθοδολογία επίλυσης προβλημάτων.
Η οικολογική μηχανική αναδεικνύεται σήμερα σε καίριο κλάδο της μηχανικής που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνών οργανισμών και φορέων όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη. Η Διεθνής Ένωση προτείνει ένα νέο μοντέλο σχεδιασμού λύσεων εμπνεόμενο από την οικολογία που υποστηρίζει την αναγκαιότητα μετάβασης σε μια πραγματικά βιώσιμη κοινωνία.
Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος
Ο Έλληνας μηχανικός έχει οριστεί Ευρωπαίος Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συμπεριλαμβάνεται από το 2020 στη λίστα με το κορυφαίο 2% των επιστημόνων παγκοσμίως του Πανεπιστημίου Stanford.
Ο Αλέξανδρος Στεφανάκης κατέχει δίπλωμα Μηχανικού Περιβάλλοντος και είναι Διδάκτωρ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με M.Sc. από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Εκτός από Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Οικολογικής Μηχανικής είναι και εκλεγμένος Πρόεδρος της Επιστημονικής Ομάδας ‘Wetlands for Water Pollution Control’ της Διεθνούς Ένωσης Νερού (International Water Association). Είναι επίσης αρχισυντάκτης στο περιοδικό της Springer ‘Circular Economy and Sustainability’.
Στο παρελθόν, απασχολήθηκε ως Λέκτορας και Ερευνητής στο University of Brighton στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως Ερευνητής στο Helmholtz Center for Environmental Research - UFZ στην Γερμανία, στο University of Beira Interior στην Πορτογαλία, αλλά και στο πολυεθνικό γκρουπ Bauer ως Manager Τεχνοοικονομικών Προσφορών και Ειδικός Τεχνητών Υγροβιότοπων με βάση τη Μέση Ανατολή. Έχει υπάρξει υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στο Πρόγραμμα Αριστείας ΙΚΥ – Siemens.
Ως μηχανικός και ερευνητής εστιάζει στη μηχανική του νερού και των υγρών αποβλήτων και ιδιαίτερα στις λύσεις οικολογικής μηχανικής που βασίζονται στη φύση, για τη βιώσιμη διαχείριση νερών και υγρών αποβλήτων, υπό τις συνθήκες κλιματικής αλλαγής. Ασχολείται έντονα με την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως ειδικός σε βιώσιμα και αποκεντρωμένα συστήματα επεξεργασίας νερού και λυμάτων, όπως οι Τεχνητοί Υγροβιότοποι, και έχει σχεδιάσει δεκάδες τέτοιες εγκαταστάσεις ανά τον κόσμο.
Ενδεικτικά του πιστώνεται ο σχεδιασμός της μεγαλύτερης βιομηχανικής μονάδας Τεχνητού Υγροβιότοπου στον κόσμο (175.000 μ³/μέρα) για τη διαχείριση υγρών αποβλήτων πετρελαιοπηγών στο Ομάν, η οποία έχει βραβευθεί από τον πρώην ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Kofi Annan για τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις (99% μείωση αερίων θερμοκηπίου).
Έχει επίσης σχεδιάσει τη μεγαλύτερη μονάδα Τεχνητού Υγροβιότοπου στον κόσμο για την επεξεργασία αστικών υγρών αποβλήτων (16.000 μ³/μέρα) στην Σαουδική Αραβία (Red Sea Project), καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα Τεχνητών Υγροβιότοπων στον κόσμο για την επεξεργασία απορροής ορυχείων στην Βραζιλία (90.000 κ.μ/μέρα).
Έχει πληθώρα εργασιών σε διεθνή περιοδικά με κριτές, βιβλία, κεφάλαια βιβλίων και πρακτικά συνεδρίων και έχει δώσει πολλές διαλέξεις ως προσκεκλημένος ομιλητής. Συμμετέχει σε διάφορα εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο.
Content Original Link:
" target="_blank">