Βάσεις 2025: Οι εκτιμήσεις Στρατηγάκη για όλες τις σχολές - Η λίστα με τα Τμήματα
Λίγα 24ωρα μας χωρίζουν από την ανακοίνωση των Βάσεων 2025 που σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας θα ανακοινωθούν την προσεχή Παρασκευή 25 Ιουλίου. Ο εκπαιδευτικός αναλυτής και μαθηματικός Στράτος Στρατηγάκηςστο πλαίσιο της στήριξης και ενημέρωσης των υποψηφίων για την διαμόρφωση των φετινών βάσεων εισαγωγής παρουσιάζει για 13η συνεχόμενη χρονιά κατόπιν συστηματικής έρευνας και μελέτης τις εκτιμήσεις του για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις, πού θα δούμε αυξομειώσεις και πού θα δούμε σημαντικές ανακατατάξεις.
Το παιχνίδι των Βάσεων 2025 και οι παράγοντς που παίζουν ρόλο
Όπως τονίζει ο κ. Στρατηγάκης «η εκτίμηση των βάσεων εξαρτάται από 4 παράγοντες: τον αριθμό των εισακτέων, τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, την ΕΒΕ των Τμημάτων και τις επιθυμίες των
υποψηφίων, όπως εκφράζονται από τη δήλωση των σχολών στο Μηχανογραφικό. Ο αριθμός των εισακτέων είναι σταθερός τα τελευταία χρόνια (πλην των ενστόλων) συνεπώς δεν επηρεάζει τις εκτιμήσεις. Επηρεάζει, όμως, τις εκτιμήσεις μας η συνεχής αύξηση του αριθμού των κοινών Τμημάτων, των Τμημάτων δηλαδή που δηλώνονται από περισσότερα από ένα επιστημονικά πεδία. Αυτό δημιουργεί μεγάλη δυσκολία στην εκτίμηση των βάσεων, διότι δεν γνωρίζουμε από ποιο Πεδίο δηλώνονται οι σχολές για να συγκρίνουμε τις βαθμολογικές επιδόσεις. Οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων που δημοσιεύει το Υπουργείο Παιδείας είναι ελλιπείς, διότι αρνείται να δημοσιεύσει τους μέσους όρους των υποψηφίων. Αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε αν ένας υποψήφιος που έγραψε στη
Βιολογία 19 έγραψε στη Φυσική 13, οπότε μένει εκτός των Ιατρικών ή έγραψε στη Φυσική 18 οπότε μπορεί να εισαχθεί στην Ιατρική. Αν γνωρίζαμε ότι ο τάδε αριθμός τωνυποψηφίων έχει μέσο όρο μεταξύ 18 και 19 θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τη διαμόρφωση των βάσεων. Το Υπουργείο Παιδείας αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα αυτά τα στοιχεία.»
Βέβαια ο κρισιμότερος και πιο απρόβλεπτος παράγοντας είναι οι επιθυμίες των υποψηφίων, όπως αυτές αποτυπώνονται στα μηχανογραφικά. Οι προτιμήσεις τους πολλές φορές δημιουργούν μεταβολές στις βάσεις που δεν δικαιολογούνται από τα βαθμολογικά δεδομένα. Όπβως επεξηγεί χαρακτηριστικά ο κ. Στρατηγάκης «Για παράδειγμα πέρυσι η βάση του Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας μειώθηκε κατά 126 μόρια, ενώ της Θεσσαλονίκης αυξήθηκε κατά 50 μόρια και, τελικά, ισοβάθμησαν στα 16.100 μόρια. Δεν δικαιολογείται από τις βαθμολογικές επιδόσεις να αυξηθεί η βάση στο ένα και να μειωθεί στο άλλο.»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναλυτικά η εκτίμηση Στρατηγάκη για τις Βάσεις 2025 όλων των Τμημάτων
Content Original Link:
" target="_blank">