Η αντίδραση του σώματος στη γυμναστική αποκαλύπτει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών
Ο Prashant Rao είναι καρδιολόγος στο Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC), με έργο που γεφυρώνει την κλινική πρακτική και την έρευνα αιχμής σχετικά με τους γενετικούς και μοριακούς μηχανισμούς που διέπουν την ανταπόκριση του οργανισμού στην άσκηση.
Μέρος της ερευνητικής του δουλειάς επιδιώκει να απαντήσει στο ερώτημα: «Γιατί η άσκηση ωφελεί ορισμένους ανθρώπους περισσότερο από άλλους;»
Για παράδειγμα, αναφέρει, «ο αδελφός μου και εγώ τρέχουμε αρκετά και αρχίσαμε να τρέχουμε σχεδόν την ίδια εποχή. Αν και δεν μου αρέσει να το παραδέχομαι, είναι μάλλον πολύ καλύτερος από μένα, παρόλο που ξεκινήσαμε την ίδια εποχή. Πάντα αναρωτιόμουν γιατί αυτός τα καταφέρνει λίγο καλύτερα, ενώ εγώ δεν τα καταφέρνω τόσο καλά».
Εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούν να απαντήσουν στο παραπάνω ερώτημα, ο δρ. Rao εξηγεί πως «πριν από δέκα χρόνια, αν είχαμε ένα δείγμα από το αίμα σας, θα μπορούσαμε να μετρήσουμε ίσως μια χούφτα μόρια - και θα χρειαζόταν πολύς χρόνος. Τώρα, διαθέτουμε τεχνολογίες υψηλής απόδοσης που μας επιτρέπουν να μετρήσουμε χιλιάδες μόρια γρήγορα και αποτελεσματικά. Αυτό μας δίνει μια πολύ πιο λεπτομερή εικόνα για το τι συμβαίνει στο σώμα σας, ειδικά σε απόκριση σε κάτι όπως η άσκηση».
«Η βασική χημεία του αίματός σας πρωί-πρωί είναι πολύ διαφορετική απ'ότι μετά από μια προπόνηση», σημειώνει. «Και αυτές οι αλλαγές περιέχουν έναν τόνο πληροφοριών. Στην πραγματικότητα, μια από τις πρόσφατες μελέτες μας διαπίστωσε ότι η αντίδραση της αρτηριακής σας πίεσης στην άσκηση - ακόμη και σε υγιή άτομα στα 20 τους - μπορεί να προβλέψει τον καρδιαγγειακό σας κίνδυνο 20 χρόνια αργότερα. Αυτό μας εξέπληξε. Μας έκανε επίσης να σκεφτούμε: τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να προσδιορίσουμε έναν βιοδείκτη με βάση το αίμα που να αντανακλά τον ίδιο κίνδυνο, χωρίς να χρειάζεται να βάλουμε κάποιον να τρέξει σε διάδρομο;
Η έντονη άσκηση μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για τον εντοπισμό δεικτών μελλοντικού κινδύνου εμφάνισης ασθενειών, ενώ η μακροχρόνια προπόνηση μας βοηθά να ανακαλύψουμε πιθανούς φαρμακευτικούς στόχους που αναπαράγουν τις επιδράσεις της άσκησης - τονίζει.
Πηγή: medicalexpress.com
Content Original Link:
" target="_blank">