Τέμπη: Αυτά είναι τα αδικήματα για τα οποία ζητάει έλεγχο ο ανακριτής - Αποκλειστικό Dnews
Στη Βουλή έχει φτάσει εδώ και λίγες ημέρες η βασική δικογραφία των Τεμπών, με τον εφέτη ανακριτή της Λάρισας να «σκοντάφτει» κατά την έρευνά του σε πολιτικά πρόσωπα και να την στέλνει αμελλητί στη Βουλή. Το «νήμα του κουβαριού» της ογκωδέστατης δικογραφίας των 59.000 αρχείων και των δεκάδων χιλιάδων σελίδων, αρχίζει και ξετυλίγεται από το διαβιβαστικό του ανακριτή στον Άρειο Πάγο, ο οποίος εν συνεχεία απέστειλε τον φάκελο στο Κοινοβούλιο μέσω του Υπ. Δικαιοσύνης.
Το Dnews αποκαλύπτει πληροφορίες από το έγγραφο που παρουσιάζει το σκεπτικό του ανακριτή, αποκαλύπτει για ποια αδικήματα ο ανακριτής ζητά από τη Βουλή να ελεγχθεί αν βαραίνεται ο Κώστας Καραμανλής και άλλα πολιτικά πρόσωπα και ρίχνει «φως» στη συζήτηση που έχει ανοίξει για το αν η πρόταση για προανακριτική που θα καταθέσουν τα κόμματα θα πρέπει να αφορά αδίκημα ή αδικήματα κακουργηματικού ή πλημμεληματικού χαρακτήρα.
Τα αδικήματα
Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, ο εφέτης ανακριτής διεξήγαγε ανάκριση για τα παρακάτω 5 αδικήματα:
1) Διατάραξη της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς με επικίνδυνες για την ασφάλειας της συγκοινωνίας πράξεις, η οποία είχε ως αποτέλεσμα: α)το θάνατο περισσοτέρων και μεγάλου αριθμού προσώπων (κατά συρροή), β) τη βαριά σωματική βλάβη περισσοτέρων προσώπων (κατά συρροή) καθώς και βλάβη εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, γ)τον κίνδυνο περισσοτέρων προσώπων και δ) τον κοινό κίνδυνο σε περισσότερα ξένα πράγματα
2) Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή,
3) Βαριά σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο λόγω του επαγγέλματός του να καταβάλλει ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή
4) Απλή σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο λόγω του επαγγέλματός του να καταβάλλει ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή
5) Παράβαση καθήκοντος, από κοινού και κατά μόνας και κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, φερόμενες ως τελεσθείσες στη Λάρισα, τον Ιανουάριο του 2023, την 28/2/2023 και το διάστημα από 1-3-2023 έως και 8-3-2023 (σιδηροδρομικό δυστύχημα στην περιοχή Ευαγγελισμού Τεμπών Λάρισας)
Η εισαγγελία εφετών Λάρισας άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος της Προϊσταμένης Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Αναπληρωτή Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών του υπουργείου Μεταφορών για τα 4 πρώτα αδικήματα, το πρώτο εκ των οποίων είναι κακούργημα, όπως λένε έμπειροι νομικοί.
Πως φτάσαμε σε πολιτικά πρόσωπα
Μετά τον καταλογισμό κατηγοριών στα ανώτατα στελέχη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο εφέτης ανακριτής εξηγεί στο διαβιβαστικό πως σκόνταψε σε πολιτικά πρόσωπα από τις απολογίες των δύο κατηγορούμενων:
-Κατά τις απολογίες αυτών και με τα απολογητικά τους υπομνήματα, που κατέθεσαν σχετικά, οι ανωτέροι κατηγορούμενοι διέλαβαν στοιχεία σχετικά με την ασκούμενη εποπτεία των πολιτικών προϊσταμένων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ήτοι των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, επί των εμπλεκομένων φορέων του διερευνώμενου δυστυχήματος (ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ).
-Οι ανωτέρω κατηγορούμενοι, στα απολογητικά τους υπομνήματα και προς αποποίηση των ευθυνών τους με βάση της ως άνω απαγγελθείσα από εμάς κατηγορία, προβάλλουν και επικαλούνται την κατά νόμον εποπτεία επί των ανωτέρω, φορέων που ασκεί ο εκάστοτε Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.
Οι κατηγορούμενοι δηλαδή υποστήριξαν πως η νο1 υπεύθυνη για την ασφάλεια στα τραίνα είναι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών ενώ προσκόμισαν έγγραφα για να «δείξουν» πως είχαν ενημερώσει τον πολιτικό τους προϊστάμενο για τα προβλήματα στο σιδηρόδρομο και τους κινδύνους που εμπεριέχονται από τη μη επίλυσή τους για την ασφάλεια των επιβατών.
«Είχαμε ενημερώσει» - Τα έγγραφα «φωτιά»
Το Dnews έχει λάβει γνώση και δύο ενημερωτικών σημειωμάτων που προσκόμισαν τα δύο στελέχη του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών και τα οποία είχαν αποσταλεί από ανώτατο στέλεχος του υπουργείου 1,5 περίπου χρόνο πριν το δυστύχημα. Το πρώτο που εστάλη στις 10/09/2021 με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον» στα γραφεία του τότε υπουργού Υποδομών και Μεταφορών (Κώστα Καραμανλή) του τότε υφυπουργού και του τότε ΓΓ, ανέφερε σειρά προβλημάτων στο δίκτυο και τονιζόταν σε αυτό: «η ελλιπής συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου υποβαθμίζει την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών, αυξάνοντας τις πιθανότητες ατυχημάτων και συμβάντων, οδηγεί σε επιβολή βραδυποριών που αυξάνουν ιδιαίτερα τους χρόνους εκτέλεσης των δρομολογίων, δημιουργεί έκτακτες καθυστερήσεις ταλαιπωρώντας το επιβατικό κοινό και αυξάνει το τελικό κόστος συντήρησης».
Στα ίδια γραφεία εστάλη λίγες ημέρες αργότερα (21/09/2021) και δεύτερο ενημερωτικό σημείωμα που στεκόταν κυρίως στις ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού και επισημαίνονται πως η καθυστέρηση στις προσλήψεις «επιβαρύνει το υφιστάμενο θέμα εύρυθμης λειτουργίας και κυρίως ασφάλειας του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου».
Κακούργημα ή πλημμέλημα
Βάσει του σκεπτικού του εφέτη ανακριτή αλλά και με την εξέταση των στοιχείων της δικογραφίας τα κόμματα καλούνται να καταλογίσουν κατηγορία και να συντάξουν πρόταση για προανακριτική. Το ΠΑΣΟΚ «δείχνει» πρόταση για κακούργημα για τον Κώστα Καραμανλή με τον Νίκο Ανδρουλάκη να υποστηρίζει επί της ουσίας πως δεν μπορεί στους υφισταμένους του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών να καταλογίζεται αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα και για τον ίδιο όχι.
Από την άλλη η κυβέρνηση φαίνεται πως κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση. «Κλειδί» για τις τελικές αποφάσεις και τη «μάχη» που θα δώσουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι το αδίκημα της «διατάραξη της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς με επικίνδυνες για την ασφάλειας της συγκοινωνίας πράξεις», το οποίο καταλογίστηκε στα ανώτατα στελέχη του υπουργείου Μεταφορών. Αν δηλαδή θα προτείνει η αντιπολίτευση και θα αποδεχθεί η κυβέρνηση, πως το αδίκημα συμπαρασύρει και τον πολιτικό προϊστάμενο των φυσικών προσώπων που κατηγορούνται ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον προχωρήσει οποιαδήποτε προανακριτική, τον τελικό λόγο θα τον έχει το δικαστικό συμβούλιο του ειδικού δικαστηρίου.
Content Original Link:
" target="_blank">