Ερευνητές αποκρυπτογράφησαν αρχαίες, κρυφές επιγραφές στην αίθουσα του Μυστικού Δείπνου
Ερευνητές από την Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών και την Ισραηλινή Αρχαιολογική Υπηρεσία έφεραν στο φως μεσαιωνικά χαράγματα με τη βοήθεια ψηφιακής τεχνολογίας.
Μια διεθνής ομάδα ερευνητών, συμπεριλαμβανομένων ειδικών από την Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών (ÖAW), ανακάλυψε μεσαιωνικές επιγραφές που ήταν κρυμμένες στους τοίχους του Υπερώου στην Ιερουσαλήμ ,του παραδοσιακού χώρου του Μυστικού Δείπνου.
Σύμφωνα με τα τέσσερα Ευαγγέλια, ο Μυστικός Δείπνος έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του Πάσχα, λίγο μετά την είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ και πριν από τη σταύρωσή του τη Μεγάλη Παρασκευή. Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Ιησούς προέβλεψε την προδοσία του από έναν από τους αποστόλους και προείπε ότι ο Πέτρος θα τον αρνιόταν (Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις απαρνήση με, ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ 26).
Ορισμένοι μελετητές υποστηρίζουν ότι το αρχικό κτίσμα, στο οποίο έλαβε χώρα ο Μυστικός Δείπνος, ήταν μια εβραϊκή συναγωγή.
Ωστόσο, τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι η πρώτη φάση κατασκευής αυτής ανάγεται στη Βυζαντινή περίοδο.
Ψηφιακή τεχνολογία αποκαλύπτει το κρυφό παρελθόν
Κατά τους αιώνες, το Υπερώο υπέστη κύκλους καταστροφής και ανακατασκευής, με αποκορύφωμα τη σταυροφοριακή δομή που διατηρείται μέχρι σήμερα.
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ετήσιο περιοδικό Studium Biblicum Franciscanum, οι ερευνητές από την ÖAW, σε συνεργασία με την Ισραηλινή Αρχαιολογική Υπηρεσία (IAA), χρησιμοποίησαν προηγμένη ψηφιακή φωτογραφία για να αποκαλύψουν παραμελημένες και κρυμμένες επιγραφές, οικόσημα και σκίτσα χαραγμένα στην πέτρα του Υπερώου.
Η μελέτη εντόπισε οικόσημα που ανήκουν στον Tristram von Teuffenbach, έναν Στυριανό ευγενή που συμμετείχε σε προσκύνημα στην Ιερουσαλήμ το 1436, υπό την ηγεσία του Αρχιδούκα Φρειδερίκου των Αψβούργων (μετέπειτα Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας).
Μία από τις επιγραφές που ανακαλύφθηκε, γραμμένη σε στυλ τυπικό της αρμενικής αριστοκρατίας, αναφέρει «Χριστούγεννα 1300», ενισχύοντας τη θεωρία ότι ο Βασιλιάς Χετούμ Β΄ της Αρμενίας έφτασε στην Ιερουσαλήμ μετά τη νίκη του στρατού του στη μάχη του Wādī al-Khaznadār στη Συρία, στις 22 Δεκεμβρίου 1299.
Μαρτυρίες από τον μεσαιωνικό κόσμο των προσκυνητών
Οι τοίχοι του Υπερώου φέρουν επίσης ονόματα και σύμβολα μεσαιωνικών προσκυνητών από όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Johannes Poloner από το Ρέγκενσμπουργκ, ο οποίος κατέγραψε το ταξίδι του το 1421–22, και ένα σκίτσο με κάρβουνο του οικόσημου της πατριαρχικής οικογένειας Rümlingen από τη Βέρνη.
«Αυτές οι επιγραφές ρίχνουν νέο φως στην γεωγραφική ποικιλομορφία και το διεθνές προσκυνηματικό κίνημα προς την Ιερουσαλήμ κατά τον Μεσαίωνα — πολύ πέρα από την κυρίαρχη δυτική ερευνητική προοπτική», εξηγεί ο Ilya Berkovich, συγγραφέας της μελέτης από την Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών.
Content Original Link:
" target="_blank">