Αυτή η δίαιτα «νικάει» την αυπνία μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με τους ειδικούς
Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας φρούτων μπορεί να οδηγήσει σε «ουσιαστική αλλαγή» στον ύπνο μέσα σε μόλις μία ημέρα, προσφέροντας μια φυσική λύση για την καταπολέμηση της αϋπνίας.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep Health, είναι η πρώτη που καταγράφει άμεση χρονική σύνδεση ανάμεσα στις διατροφικές επιλογές της ημέρας και στην ποιότητα ύπνου το ίδιο βράδυ.
«Είναι εντυπωσιακό ότι παρατηρήθηκε μια τόσο ουσιαστική διαφορά σε λιγότερο από 24 ώρες», δήλωσε η ειδικός στον ύπνο Esra Tasali, μία από τις συγγραφείς της μελέτης. Όπως πρόσθεσε, «οι διατροφικές αλλαγές μπορεί να αποτελέσουν μια νέα, φυσική και οικονομική προσέγγιση για την επίτευξη καλύτερου ύπνου».
Η μελέτη και τα ευρήματα
Στην έρευνα συμμετείχαν υγιείς νέοι ενήλικες που κατέγραφαν καθημερινά την κατανάλωση τροφίμων μέσω εφαρμογής και φορούσαν ειδικούς αισθητήρες στον καρπό για την αντικειμενική μέτρηση των προτύπων ύπνου τους.
Οι επιστήμονες εστίασαν κυρίως στο φαινόμενο του «κατακερματισμού του ύπνου», δηλαδή στο πόσο συχνά κάποιος ξυπνάει ή μεταβαίνει από βαθύ σε ελαφρύ ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η καθημερινή διατροφή συνδεόταν άμεσα με «σημαντικές διαφορές» στην ποιότητα του ύπνου της ίδιας νύχτας. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερα φρούτα και λαχανικά είχαν βαθύτερο και πιο αδιάκοπο ύπνο. Παρόμοια θετικά αποτελέσματα διαπιστώθηκαν και σε όσους κατανάλωναν πιο υγιεινούς υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως .
Συνολικά, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η τήρηση της συνιστώμενης ημερήσιας κατανάλωσης πέντε φλιτζανιών φρούτων και λαχανικών θα μπορούσε να ενισχύσει την ποιότητα ύπνου κατά 16% σε σχέση με όσους δεν καταναλώνουν καθόλου τέτοια τρόφιμα. «Το 16% αποτελεί πολύ σημαντική διαφορά», υπογράμμισε η Dr Tasali.
Οι επιπτώσεις του κακού ύπνου
Η διαταραγμένη ποιότητα ύπνου (όπως ο κατακερματισμένος ύπνος) μπορεί να έχει εκτενείς συνέπειες στην υγεία, επηρεάζοντας την καρδιακή λειτουργία, τη μνήμη, τη μάθηση και τη ρύθμιση της διάθεσης. Παράλληλα, έχει αποδειχθεί πως ο κακός ύπνος οδηγεί σε λιγότερο υγιεινές διατροφικές επιλογές, όπως αυξημένη κατανάλωση λιπαρών και ζάχαρης.
Ωστόσο, η νέα μελέτη επικεντρώνεται στην αντίστροφη σχέση: στο πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει θετικά τον ύπνο, κάτι που μέχρι σήμερα έχει ερευνηθεί ελάχιστα.
Η σημασία μικρών αλλαγών
Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να επεκτείνει τη μελέτη σε πιο ευρείες πληθυσμιακές ομάδες ώστε να διερευνηθούν οι βιολογικοί μηχανισμοί πίσω από τη θετική επίδραση φρούτων και λαχανικών στον ύπνο.
«Μικρές αλλαγές μπορούν να έχουν αντίκτυπο στον ύπνο. Αυτό είναι ενδυναμωτικό — ο καλύτερος ύπνος είναι κάτι που μπορείς να ελέγξεις», δήλωσε η Marie-Pierre St-Onge, επίσης συγγραφέας της μελέτης.
Η βασική σύσταση των ερευνητών: η καθημερινή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και σύνθετων υδατανθράκων (όπως ολικής άλεσης δημητριακά) είναι το «κλειδί» για την επίτευξη καλύτερης ποιότητας ύπνου και την ενίσχυση της συνολικής υγείας.
Content Original Link:
" target="_blank">