Διεθνής Αμνηστία: Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα - Η κυβέρνηση Τραμπ επιτίθεται στο διεθνές δίκαιο
Συγκεκριμένα, επικρίνει ειδικά χώρες που αμφισβήτησαν αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ) σε βάρος του Ισραήλ, μετά την προσφυγή της Νότιας Αφρικής για τη διάπραξη «γενοκτονίας» σε βάρος των Παλαιστινίων.
Η έκθεση της Αμνηστίας υπογραμμίζει ακόμη πως 1,9 εκατ. Παλαιστίνιοι, με άλλα λόγια το 90% του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, εκτοπίστηκαν από την αρχή του πολέμου, κατηγορώντας το Ισραήλ πως «προκάλεσε εσκεμμένα ανθρωπιστική καταστροφή άνευ προηγουμένου».
Το Ισραήλ ελέγχει όλες τις παραδόσεις διεθνούς βοήθειας, απαραίτητης για τα 2,4 εκατ. κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, και τις σταμάτησε τελείως τη 2η Μαρτίου, μερικές εβδομάδες προτού τερματίσει την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός που εφαρμοζόταν για δυο μήνες, έπειτα από 15 μήνες ασταμάτητων εχθροπραξιών.
Στην έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία κατακεραυνώνει τη συμπεριφορά της διεθνούς κοινότητας, που δεν έλαβε μέτρα αντάξια του ονόματος για να «τερματιστούν οι φρικαλεότητες του Ισραήλ στη Γάζα». «Μεγάλες δυνάμεις, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και πολλές χώρες της δυτικής Ευρώπης, υποστήριξαν δημόσια τις ενέργειες του Ισραήλ, υπονομεύοντας την οικουμενική αξία του διεθνούς δικαίου», τονίζεται στο κείμενο (σελ. 60), στο οποίο υπενθυμίζονται ακόμη οι ενέργειες της διεθνούς δικαιοσύνης.
Το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) διέταξε να ληφθούν προσωρινά μέτρα στην υπόθεση κατά του Ισραήλ, κάτι που η κυβέρνησή του απλούστατα «αψήφησε», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία. Ενώ το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε το 2024 εντάλματα σύλληψης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Το ΔΠΔ είχε επίσης προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του ηγέτη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ, που ακυρώθηκε μετά την πρόσφατη επισημοποίηση του θανάτου αυτού του τελευταίου σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό τον Ιούλιο του 2024.
«Η Γάζα είναι δοκιμασία για τη διεθνή δικαιοσύνη και δοκιμασία για την ανθρωπιά μας», έκρινε η Χέμπα Μοράγεφ, υπεύθυνη της Διεθνούς Αμνηστίας για την περιφέρεια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Δευτέρα, επισημαίνοντας το «ακραίο» επίπεδο «των δεινών» που υπομένουν καθημερινά οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας.
«Από την 7η Οκτωβρίου 2023, την ημέρα κατά την οποία η Χαμάς διέπραξε φρικιαστικά εγκλήματα εναντίον πολιτών του Ισραήλ και πήρε ομήρους πάνω από 250 ανθρώπους, ο κόσμος παρακολουθεί απευθείας στις οθόνες του να διαπράττεται γενοκτονία. Κράτη παρακολουθούν, ως εάν να ήταν ανίσχυρα, το Ισραήλ να σκοτώνει χιλιάδες Παλαιστίνιους και Παλαιστίνιες, να σφαγιάζει ολόκληρες οικογένειες, γενεές επί γενεών, να καταστρέφει κατοικίες, μέσα για την επιβίωση, νοσοκομεία και σχολικά ιδρύματα», αναφέρει η κυρία Καλαμάρ (σελ. 9).
Στο κεφάλαιο της έκθεσής της που είναι αφιερωμένο στη Μέση Ανατολή (σελ. 59 κ.ε.), η Διεθνής Αμνηστία επανέρχεται στην κατηγορία πως διαπράττεται «γενοκτονία», που είχε ήδη διατυπώσει το 2024 κι έχει διαψευστεί κατηγορηματικά από την κυβέρνηση του Ισραήλ.
«Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας βρήκε ότι το Ισραήλ διέπραξε ενέργειες απαγορευμένες από τη Σύμβαση κατά του εγκλήματος της Γενοκτονίας, με συγκεκριμένη πρόθεση να καταστρέψει τον παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας, διαπράττοντας έτσι γενοκτονία», υπογραμμίζει η οργάνωση.
Η έκθεση αναφέρεται ειδικά σε «ανθρωποκτονίες», πρόκληση «σοβαρών βλαβών στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα αμάχων», σε «εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς» και «εξαναγκαστικές εξαφανίσεις», στην «εσκεμμένη επιβολή συνθηκών ζωής με σκοπό να προκληθεί η εξάλειψη ανθρώπων».
Ο καταστροφικός πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 52.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.
«Δυνάμεις εύρους άνευ προηγουμένου έχουν βαλθεί να τελειώσουν τα ιδεώδη για ανθρώπινα δικαιώματα»
Δυνάμεις εύρους «άνευ προηγουμένου» έχουν βαλθεί να τελειώσουν «τα ιδεώδη για ανθρώπινα δικαιώματα για όλους και για όλες», έχουν σκοπό «να καταστρέψουν το διεθνές σύστημα που σφυρηλατήθηκε με το αίμα και τα δεινά του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και του Ολοκαυτώματός του», προειδοποιεί η γενική γραμματέας της ΜΚΟ, η Ανιές Καλαμάρ, στα προλεγόμενα της έκθεσης.
Το διεθνές δίκαιο υφίσταται «μετωπικές επιθέσεις» από πλευράς της κυβέρνησης των ΗΠΑ αφότου επέστρεψε στην εξουσία ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, εκφράζοντας ανησυχία για τις αυξανόμενες απειλές με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπο το παγκόσμιο σύστημα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Παράλληλα εξεγείρεται για τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που «καταστράφηκαν» το 2024, λόγω πολέμων και ωμοτήτων στην Εγγύς Ανατολή, στο Σουδάν, στην Ουκρανία, ή ακόμη για την απελπιστική κατάσταση των γυναικών στο Αφγανιστάν.
Η έκθεση κατηγορεί ορισμένα από τα πιο ισχυρά κράτη στην υφήλιο, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, πως «υπονομεύουν» κεκτημένα του διεθνούς δικαίου, καθώς και τους αγώνες εναντίον της φτώχειας και των διακρίσεων.
Αν κι αυτές οι «ανεύθυνες και τιμωρητικές επιθέσεις» βρίσκονταν σε εξέλιξη εδώ και χρόνια, η επάνοδος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο «επιτάχυνε» τη διαδικασία, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.
Οι πρώτες εκατό ημέρες της δεύτερης θητείας του Ρεπουμπλικάνου «σημαδεύτηκαν από κύμα μετωπικών επιθέσεων εναντίον της υποχρέωσης για λογοδοσία ως προς τα θεμελιώδη δικαιώματα, εναντίον του διεθνούς δικαίου και εναντίον του ΟΗΕ», καταγγέλλει η κυρία Καλαμάρ, η οποία καλεί σε «συντονισμένη αντίσταση».
Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ πάγωσε τη διεθνή βοήθεια, μείωσε τη χρηματοδότηση πολλών θεσμών του ΟΗΕ και προχωρά σε επικρινόμενες απελάσεις κρατουμένων σε άλλες χώρες, ιδίως στη Λατινική Αμερική.
Το 2024 σημαδεύτηκε επίσης από τον πόλεμο στο Σουδάν ανάμεσα στον τακτικό στρατό και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ). Η ένοπλη σύρραξη αυτή προκάλεσε «τη μεγαλύτερη κρίση εξαναγκαστικού εκτοπισμού (πληθυσμού) στον κόσμο σήμερα», με πάνω από 11 εκατομμύρια ξεριζωμένους, θυμίζει η Αμνηστία.
Ο λιμός πλήττει εκατομμύρια αμάχους κι η τραγωδία αυτή εκτυλίσσεται με φόντο τη «σχεδόν γενική αδιαφορία» του υπόλοιπου κόσμου, αγανακτεί η ΜΚΟ.
Ακόμη, η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί για τις επιθέσεις εναντίον των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+. Η βία και οι διακρίσεις αυτής της φύσης κατέγραψαν «ανάφλεξη», ραγδαία αύξηση το 2024, τόσο στο πλαίσιο ένοπλων συρράξεων, όπως στο Σουδάν, όσο και σε κράτη όπως το Αφγανιστάν, όπου οι γυναίκες και τα κορίτσια υφίστανται τις συνέπειες της δρακόντειας σκλήρυνσης της νομοθεσίας από το de facto καθεστώς των Ταλιμπάν.
Επιπλέον, η ΜΚΟ τονίζει την «επείγουσα ανάγκη» ρύθμισης στα πεδία των τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης για να υπάρχουν εγγυήσεις ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα γίνονται σεβαστά, υπογραμμίζοντας πως «κυβερνήσεις καταχρώνται ολοένα περισσότερο εργαλεία λογισμικού για κατασκοπεία και άλλα εργαλεία παρακολούθησης» αντιπάλων τους.
Content Original Link:
" target="_blank">