«Κοιμισμένος γίγαντας» μπορεί να ξυπνήσει ανά πάσα στιγμή: Περιμένουν σεισμό που μπορεί να βυθίσει μεγάλες περιοχές μέσα σε λίγα λεπτά
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ένας σεισμός μεγέθους 8.0 ή και περισσότερων Ρίχτερ κατά μήκος της Ζώνης Υποβύθισης Κασκάδια (τεκτονική ρηγμάτωση μήκους περίπου 1.130 χλμ., που διατρέχει τις ακτές της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ), σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα μπορούσε να προκαλέσει βύθιση της γης έως και 2 μέτρα μέσα σε μόλις 30 λεπτά από τη δόνηση.
Νέα επιστημονικά μοντέλα
Η ερευνητική ομάδα δημιούργησε δεκάδες χιλιάδες σεισμικά μοντέλα για να υπολογίσει την πιθανή βύθιση της γης που μπορεί να προκληθεί από τον επόμενο μεγάλο σεισμό της Κασκάδια. Σύμφωνα με τα μοντέλα αυτά, οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο είναι:
- Νότια Ουάσινγκτον
- Βόρεια Όρεγκον
- Βόρεια Καλιφόρνια
Πρόκειται για περιοχές με πυκνό πληθυσμό, γεγονός που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με ανθρώπινες άλλα και υλικές απώλειες.
Επέκταση της πλημμυρικής ζώνης
Αν ένας τέτοιος σεισμός συνέβαινε σήμερα, η πλημμυρική ζώνη (περιοχές με πιθανότητα πλημμύρας 1% ανά έτος) θα αυξανόταν από 90 σε 300,44τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αυτό θα σήμαινε:
- Επιπλέον 14.350 κάτοικοι σε κίνδυνο
- 22.500 κατασκευές (κτήρια) μέσα στη νέα πλημμυρική ζώνη
- 1.250 χιλιόμετρα δρόμων που επίσης θα κινδύνευαν
Ιστορικό της Κασκάδια
Η Ζώνη Υποβύθισης Κασκάδια δίνει σεισμούς μεγέθους 8.0 ρίχτερ ή μεγαλύτερους κάθε 400 με 600 χρόνια. Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός συνέβη το 1700, άρα οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως «ο χρόνος πλησιάζει» για τον επόμενο.
Επιδράσεις από την κλιματική αλλαγή
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), θα μπορούσε να φτάσει τα 90 εκατοστά έως το 2100, γεγονός που θα επιδείνωνε τις συνέπειες της βύθισης της γης.
Η καθηγήτρια γεωεπιστημών στο Πολυτεχνείο της Βιρτζίνια και επικεφαλής της έρευνας, Tina Dura, δήλωσε:
«Η άμεση επίδραση της βύθισης από τον σεισμό θα είναι η καθυστέρηση στην απόκριση και την ανάκαμψη λόγω ζημιάς σε υποδομές. Μακροπρόθεσμα, πολλές παράκτιες κοινότητες ίσως γίνουν μη κατοικήσιμες.»
Υποδομές σε κίνδυνο
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε δύο σενάρια: έναν σεισμό που συμβαίνει σήμερα, και έναν που συμβαίνει το 2100. Αν συμβεί σήμερα, οι συνέπειες περιλαμβάνουν:
- Πέντε αεροδρόμια
- 18 κρίσιμες υποδομές (σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομικά τμήματα)
- Οκτώ μονάδες επεξεργασίας λυμάτων
- Έναν υποσταθμό ηλεκτρικού ρεύματος
- 57 πηγές πιθανής ρύπανσης (βενζινάδικα, χωματερές κ.ά.)
Οικολογική και γεωργική καταστροφή
Η βύθιση της γης και η είσοδος θαλασσινού νερού στην ξηρά θα μπορούσε να καταστρέψει καλλιέργειες λόγω αλατότητας του εδάφους και να επιφέρει:
- Βαρύ οικονομικό πλήγμα στον γεωργικό τομέα
- Καταστροφή οικοσυστημάτων, όπως παράκτιες εκβολές ποταμών και αμμόλοφοι
- Ενίσχυση της διάβρωσης και των ζημιών από καταιγίδες
Οι φυσικές άμυνες, όπως οι αμμοθίνες και τα υγροτοπικά οικοσυστήματα, λειτουργούν ως «μαξιλάρια» απέναντι στις καταιγίδες, και η απώλειά τους θα επιδεινώσει τις πλημμύρες.
Παγκόσμια σημασία
Η Tina Dura υπογραμμίζει ότι υπάρχουν 28 ενεργές ζώνες υποβύθισης σε όλο τον κόσμο, επομένως τα συμπεράσματα της μελέτης θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της διαχείρισης κινδύνων και των στρατηγικών προστασίας και αλλού.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Earth, Atmospheric and Planetary Sciences.
Content Original Link:
" target="_blank">