Τι είναι ο «Χρυσός Θόλος» που θέλει ο Ντόναλντ Τραμπ
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι επιλέξαμε επισήμως την αρχιτεκτονική για αυτό το υπερσύγχρονο σύστημα», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, διευκρινίζοντας πως στην πρωτοβουλία θα συμμετάσχει και ο Καναδάς.
Ο πρόεδρος Τραμπ διαβεβαίωσε πως ο «Χρυσός Θόλος» θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος της θητείας του και υπολογίζεται πως θα κοστίσει συνολικά «περίπου 175 δισεκατομμύρια δολάρια». Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για την ανάπτυξη του «αμερικανικού Σιδηρού Θόλου», τον οποίο ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει ολοκληρωμένη ασπίδα αντιπυραυλικής άμυνας για την προστασία της αμερικανικής επικράτειας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι είναι ο «Χρυσός Θόλος»
Συνδυάζει συστήματα ανίχνευσης και αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων τόσο στο έδαφος όσο και στο διάστημα. Στόχος του είναι να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο σύστημα άμυνας που θα θα εντοπίζει και θα καταστρέφει πυραύλους σε κάθε στάδιο της πορείας τους, από την εκτόξευση μέχρι την πρόσκρουση στον στόχο.
Τα κύρια στάδια Άμυνας του «Χρυσού Θόλου», δε, σύμφωνα με το σχεδιασμό είναι:
- Προ-εκτόξευση ανίχνευση: Το σύστημα θα είναι σε θέση να εντοπίζει και να εξουδετερώνει πυραύλους πριν αυτοί εκτοξευτούν, πιθανόν χρησιμοποιώντας δορυφόρους ή συστήματα παρακολούθησης για να ανιχνεύσουν εγκαταστάσεις εκτόξευσης ή άλλες ενδείξεις προετοιμασίας.
- Ανίχνευση κατά την πρώιμη φάση πτήσης: Μόλις εκτοξευτεί ένας πύραυλος, το σύστημα στοχεύει στην αναχαίτισή του στην πρώιμη φάση της πτήσης του. Αυτό θα περιλαμβάνει δορυφόρους ή επίγειες συσκευές που ανιχνεύουν και καταστρέφουν την απειλή αμέσως μετά την εκτόξευση.
- Αναχαίτιση κατά τη μεσοπτήση: Σε αυτό το στάδιο, ο πύραυλος βρίσκεται συνήθως σε μεγάλο υψόμετρο, έξω από την ατμόσφαιρα. Το σύστημα θα χρησιμοποιεί δορυφόρους και επίγειες συσκευές αναχαίτισης για να εξουδετερώσει τον πύραυλο είτε στο Διάστημα είτε σε υψηλό υψόμετρο.
- Αναχαίτιση κατά τη φάση της καθόδου: Τέλος, όταν ο πύραυλος κατεβαίνει προς τον στόχο του, το σύστημα θα προσπαθήσει να τον καταστρέψει στα τελευταία στάδια της πορείας του.
Ο στόλος δορυφόρων παρακολούθησης
Ο Χρυσός Θόλος περιλαμβάνει την εκτόξευση ενός στόλου δορυφόρων -πιθανώς 400 έως 1.000+ δορυφόρους, όπως αναφέρθηκε και ανωτέρω- που θα παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τις κινήσεις των βαλλιστικών πυραύλων παγκοσμίως. Αυτοί οι δορυφόροι θα προσφέρουν συνεχή κάλυψη και γρήγορη ανίχνευση εκτοξεύσεων, επιτρέποντας στην άμυνα να ανταποκριθεί σε απειλές οποιαδήποτε στιγμή και από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.
Το σύστημα θα περιλαμβάνει 200 δορυφόρους επίθεσης, οι οποίοι θα είναι εξοπλισμένοι με τεχνολογία όπως πυραύλους ή λέιζερ, για να εξουδετερώνουν τα εχθρικά βλήματα. Αυτοί οι δορυφόροι θα αναλαμβάνουν την αποστολή αναχαίτισης και καταστροφής πυραύλων σε διάφορα στάδια της πορείας τους. Το συνδυασμένο δίκτυο παρακολούθησης, αναχαίτισης και καταστροφής μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι στην παγκόσμια άμυνα, προσφέροντας μια πιο ενεργητική και παγκόσμια προσέγγιση στην προστασία από πυραυλικές επιθέσεις. Ο Χρυσός Θόλος θα παρέχει μια ισχυρή άμυνα, η οποία θα έχει την ικανότητα να αποτρέπει τις επιθέσεις από πυραύλους πριν αυτές φτάσουν στους στόχους τους.
Ο ρόλος του Μασκ και ο ρόλος της Αλάσκα
Μεταξύ των παριστάμενων, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Reuters, στην παρουσίαση ήταν η L3Harris, η Lockheed Martin και η RTX Corporation (πρώην Raytheon), με ορισμένα κοινά σημεία: όλες έχουν την έδρα τους στην Αμερική, ενώ παράλληλα αναμένεται να αποτελέσουν αναδόχους για το έργο. Άλλωστε, η L3 έχει επενδύσει 150 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων της στο Fort Wayne της Ιντιάνα, όπου κατασκευάζει τους δορυφόρους Hypersonic and Ballistic Tracking Space Sensor, οι οποίοι αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας του Πενταγώνου για την καλύτερη ανίχνευση και παρακολούθηση υπερηχητικών όπλων με διαστημικούς αισθητήρες και θα μπορούσαν να προσαρμοστούν για το Golden Dome.
Ωστόσο, δεν λείπει ο Έλον Μασκ, ο οποίος έχει αναπτύξει το δίκτυο Starlink, με το Reuters να αναφέρει ότι η κοινοπραξία του με την εταιρία παραγωγής software Palantir και την κατασκευάστρια εταιρία drone Anduril έχουν προβάδισμα για σύναψη συμβολαίων για την κατασκευή τομέων-κλειδιά σε ό,τι αφορά τον «Χρυσό Θόλο», με τον στενό σύμβουλο του Τραμπ να έχει προτείνει την κατασκευή 400 ως και 1000 δορυφόρων, προκειμένου για την αντιπυραυλική ασπίδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, και οι τρεις εταιρείες ιδρύθηκαν από επιχειρηματίες που έχουν υπάρξει σημαντικοί πολιτικοί υποστηρικτές του Τραμπ.
Ο Έλον Μασκ τοποθετήθηκε σχετικά, αναφέροντας σε ανάρτησή του:
«Εάν ο Πρόεδρος ζητήσει τη βοήθειά μας, θα βοηθήσουμε, αλλά ειλικρινά ελπίζω ότι άλλες εταιρείες, όχι η SpaceX, θα αναλάβουν αυτή την ευθύνη».
Αντιδράσεις από Κίνα και Ρωσία για τον “Χρυσό Θόλο”
«Το πρόγραμμα “Χρυσός Θόλος για την Αμερική”, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, έχει βαθιά αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα» ανέφεραν πριν από λίγες μέρες η Ρωσία και η Κίνα στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο μετά τη συνάντηση των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα.
Οι δύο χώρες εκτιμούν ότι το σχέδιο αυτό προβλέπει «μια διεύρυνση του οπλοστασίου ώστε να διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις στο διάστημα» και με τον τρόπο αυτόν το διάστημα θα μετατραπεί σε «πεδίο ένοπλης αντιπαράθεσης». Μόσχα και Πεκίνο τάσσονται κατά της «χρήσης του διαστήματος για σκοπούς ένοπλης αντιπαράθεσης» και κάνουν έκκληση για διεθνείς συνομιλίες προκειμένου να υπάρξει «μια συμφωνία για την πρόληψη της ανάπτυξης όπλων στο διάστημα», προστίθεται στο κείμενο αυτό.
Ειδήσεις Σήμερα
- Λάκης Λαζόπουλος: H έκτακτη ανακοίνωση από το MEGA
- Αλίκη Κατσαβού: Η συγκινητική ανάρτηση για τον Κώστα Βουτσά – «Ήσουν πάντα το φως της σκηνής και της ζωής μου»
- Βασιλιάς Κάρολος: Το τρυφερό «παρατσούκλι» που τον προσφωνεί η αδερφή του – Τι αποκαλύπτει για τη σχέση τους
- Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος με όρους o 61χρονος κρατούμενος που έβαλε φωτιά στα κρατητήρια του Α.Τ. Θερμαϊκού
- Γλυκά Νερά: Τι είπε στον εισαγγελέα ο 17χρονος που κατηγορείται για τον ξυλοδαρμό 50χρονου [Βίντεο]
Content Original Link:
" target="_blank">