Επιστροφή στο «Made in USA» για να αποφύγουν τους δασμούς του Τραμπ
«Οι θέσεις εργασίας και τα εργοστάσια θα επιστρέψουν στη χώρα μας. Περισσότερη παραγωγή εντός ΗΠΑ σημαίνει χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές», δηλώνει. Ειδικοί λένε ότι οι εταιρίες μπορεί να χρειαστούν πολύ χρόνο για να μετεγκατασταθούν, ενώ το κόστος για να γίνει αυτό θα είναι υψηλό, κάνοντας τα προϊόντα τους πιο ακριβά και για τους Αμερικανούς καταναλωτές. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι λίγες οι εταιρίες-κολοσσοί που εξετάζουν την επέκταση των δραστηριοτήτων τους στις ΗΠΑ, για να αποφύγουν τους δασμούς.
Οπως σημειώνει το Reuters, πολλές εταιρίες ηλεκτρονικών και τεχνολογικών αγαθών επιχειρούν να αναβαθμίσουν τις δραστηριότητές τους στις ΗΠΑ, με κορυφαία ίσως τη Samsung, που ανακοίνωσε ότι μεταφέρει την κατασκευή στεγνωτηρίων από το Μεξικό στο εργοστάσιό της στη Νότια Καρολίνα. Η επίσης κορεατική LG Electronics φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει την κατασκευή ψυγείων από το Μεξικό στο εργοστάσιό της στο Τενεσί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ταϊβανέζικη εταιρία κατασκευής μικροτσίπ TSMC ανακοίνωσε, επίσης, ότι επεκτείνει τις επενδύσεις στις ΗΠΑ, σχεδιάζοντας να κατασκευάσει πέντε νέες εγκαταστάσεις στη χώρα τα επόμενα χρόνια.
Οι Ιταλοί
Σχέδια έκτακτης ανάγκης καταρτίζουν και ιταλικές εταιρίες. Ο όμιλος αλκοολούχων ποτών Campari φημολογείται ότι αξιολογεί ευκαιρίες για επέκταση της παραγωγής του στις ΗΠΑ. Επιπλέον, η εταιρία καφέ illy ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο κατασκευής εργοστασίου επί αμερικανικού εδάφους. Η ανταγωνιστική εταιρία καφέ, η ιταλική Lavazza, δήλωσε επίσης ότι θα συνεχίσει την επέκτασή της στις ΗΠΑ. Η εταιρία σχεδιάζει να διπλασιάσει την υπερατλαντική παραγωγή της, ούτως ώστε τελικά να καλύπτει το 100% των προϊόντων που διοχετεύει στην αμερικανική αγορά.
Από τη Γαλλία, ο πολυεθνικός όμιλος του κλάδου της πολυτελείας LVMH, που κατέχει Dior, Louis Vuitton και Givenchy, «σκέφτεται σοβαρά» να αυξήσει τις παραγωγικές του ικανότητες στις ΗΠΑ, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός του ήδη τον Ιανουάριο.
Η ελβετική πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία Novartis σχεδιάζει να δαπανήσει 23 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή και την επέκταση δέκα εργοστασίων στις ΗΠΑ.
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
«Ράλι» αλλαγών και επενδύσεων
Η επέκταση των εργασιών στις ΗΠΑ αφορά και κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας, που έχουν πληγεί κατά κόρον από τον εντεινόμενο εμπορικό πόλεμο. Η BMW επεξεργάζεται αλλαγές στο εργοστάσιό της στο Σπάρτανμπουργκ της Νότιας Καρολίνα, προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή του έως και 80.000 μονάδες, δήλωσαν στελέχη της εταιρίας.
Η Honda θα παράγει την επόμενη γενιά του υβριδικού Civic στην Ιντιάνα αντί για το Μεξικό και η παραγωγή θα σταματήσει στην Ιαπωνία τον Ιούλιο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρίας.
Η ιαπωνική Nissan δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει στις ΗΠΑ μέρος της παραγωγής οχημάτων που προορίζονται για την αμερικανική αγορά, ενώ αντίστοιχη κίνηση μελετά και η Hyundai, κατασκευάζοντας περισσότερα υβριδικά οχήματα στο νέο εργοστάσιό της στην Τζόρτζια. Τέλος, η Stellantis, μητρική της Chrysler, δήλωσε ότι προχωρά τα σχέδιά της για κατασκευή νέου φορτηγού της στο Belvidere του Ιλινόις.
Content Original Link:
" target="_blank">