Καυτό το ενδιαφέρον της Μόσχας για την Αρκτική
Καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται και οι πάγοι λιώνουν, η πρόσβαση στους πόρους της Αρκτικής γίνεται πιο εύκολη, γεγονός που θα καταστήσει την περιοχή επίκεντρο του διεθνούς ανταγωνισμού τις επόμενες δεκαετίες. Σε αυτό το νέο πεδίο ανταγωνισμού οι ΗΠΑ θα βρουν απέναντί τους την Κίνα. Η Αρκτική θα αποτελέσει, επίσης, καταλύτη της στρατηγικής σχέσης Πεκίνου – Μόσχας.
Ναυτικό κολέγιο
Η ναυτιλιακή στρατηγική αποτελεί εδώ και καιρό προτεραιότητα στο μυαλό του Πούτιν, καθώς εργάζεται για να επεκτείνει την επιρροή της Μόσχας στη διεθνή σκηνή. Τον Αύγουστο του 2024, ο Πούτιν διέταξε τη σύσταση ενός ειδικού σχολείου ναυτικού πολέμου με επικεφαλής τον στενό σύμβουλό του, Νικολάι Πατρούσεφ, ο οποίος προηγουμένως ηγείτο της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας FSB και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της χώρας.
Η πρόσφατη δημιουργία ενός… ναυτικού κολεγίου έρχεται σε μια εποχή που η Ρωσία κατηγορείται ότι εμπλέκεται σε ένα ευρύ φάσμα θαλάσσιων υβριδικών απειλών συμπεριλαμβανομένης της δολιοφθοράς των υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική μαζί με δραστηριότητες επιτήρησης στα ανοικτά των ακτών της Βρετανίας και άλλων μελών του ΝΑΤΟ. Οπως ήταν αναμενόμενο, ένας από τους δεδηλωμένους στόχους του νέου κολεγίου είναι να βοηθήσει στην εξασφάλιση των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας στην Αρκτική.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι φιλοδοξίες της Ρωσίας στην Αρκτική είναι εξίσου εμφανείς στο σημερινό ναυτικό δόγμα της χώρας. Ο ρωσικός έλεγχος στη Βόρεια Θάλασσα με τη διαδρομή η οποία διασχίζει τα ύδατα της Αρκτικής κατά μήκος της βόρειας ακτής της Ρωσίας και χρησιμεύει ως η συντομότερη ναυτιλιακή διαδρομή μεταξύ Ευρώπης και Ειρηνικού, είναι ζωτικής σημασίας για τα σχέδια του Κρεμλίνου. Με αυτή κατά νου, ο Πούτιν δίνει προτεραιότητα σε μια διευρυμένη και εκσυγχρονισμένη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Αρκτικής, περιλαμβανομένων των ενισχυμένων ναυτικών δυνατοτήτων.
Η Μόσχα βλέπει τη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας ως μέρος της εθνικής υποδομής μεταφορών της Ρωσίας και έχει επιδιώξει να ελέγξει την πρόσβαση για τη ναυτιλία από άλλα έθνη. Αυτό είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο καθώς η διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας καλύπτει μια τεράστια περιοχή που αναμένεται να γίνει όλο και πιο πλοηγήσιμη τα επόμενα χρόνια λόγω των μεταβαλλόμενων περιβαλλοντικών συνθηκών. Ορισμένες από τις περιοχές που διεκδικεί σήμερα το Κρεμλίνο βρίσκονται πολύ πέρα από τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας.
Σύμβαση
Οι επικριτές έχουν υποστηρίξει ότι οι προσπάθειες της Ρωσίας να περιορίσει την πρόσβαση στη Βόρεια Διαδρομή παραβιάζουν άμεσα τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 (UNCLOS). Ωστόσο, ενώ η Ρωσία έχει υπογράψει τη σύμβαση και επικύρωσε τις δεσμεύσεις της προς τηn UNCLOS το 1997, αξιωματούχοι του Κρεμλίνου λένε ότι οι όροι δεν ισχύουν για τις θαλάσσιες αξιώσεις της Ρωσίας στην περιοχή της Αρκτικής.
Με τη Ρωσία να στρατιωτικοποιεί τη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας και να διεκδικεί μεγάλα τμήματα της θαλάσσιας ζώνης της Αρκτικής, το πεδίο εφαρμογής για πιθανή μελλοντική σύγκρουση είναι τεράστιο. Οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι πιθανό να ενταθούν περαιτέρω από την εμβάθυνση της περιφερειακής εμπλοκής της Κίνας σε συνεργασία με τη Ρωσία. Τα δύο έθνη έχουν προσδιορίσει την Αρκτική ως βασικό τομέα συνεργασίας, τόσο ως εμπορική οδό που συνδέει την Κίνα με την Ευρώπη όσο και ως πηγή των φυσικών πόρων που χρειάζεται το Πεκίνο για να τροφοδοτήσει την οικονομία του.

Λιμάνια
Τα επόμενα χρόνια, τα λιμάνια της Βόρειας Διαδρομής θα μπορούσαν να γίνουν όλο και πιο σημαντικά για την προβολή της κινεζικής και ρωσικής ναυτικής δύναμης στη διεθνή σκηνή, τόσο στην περιοχή της Αρκτικής όσο και πέρα από αυτήν. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει και στις δύο χώρες να επιβάλουν τις αξιώσεις τους στους πόρους της Αρκτικής και να περιορίσουν άλλα περιφερειακά έθνη με λιγότερο ισχυρές ναυτικές δυνάμεις, όπως ο Καναδάς, η Δανία και η Νορβηγία. Αυτό οδηγεί σε ανησυχίες για την ασφάλεια σε σειρά από απομονωμένα και ευάλωτα νησιά σε όλη την περιοχή.
Το να επιτραπεί στη Ρωσία να αποκτήσει την υπεροχή στην Αρκτική θα οδηγούσε σε απρόβλεπτες γεωπολιτικές συνέπειες. Ο έλεγχος των πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αρκτικής θα μπορούσε να αυξήσει δραματικά τα ρωσικά κρατικά έσοδα. Η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει ότι αυτό το απροσδόκητο έσοδο πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί από το Κρεμλίνο για τη χρηματοδότηση στρατιωτικών δαπανών, ενδεχομένως θέτοντας το σκηνικό για νέες πράξεις επιθετικότητας. Ως εκ τούτου, ο περιορισμός της ρωσικής πρόσβασης στην Αρκτική θα πρέπει να θεωρηθεί ως θέμα διεθνούς ασφάλειας.
Αντίμετρα
Καθώς ο αγώνας για κυριαρχία στην Αρκτική θερμαίνεται, είναι ήδη σαφές ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχύσουν δραματικά την παρουσία και τις δυνατότητές τους στην περιοχή. Θα ήταν επίσης λογικό να καλέσουμε τους διεθνείς οργανισμούς, όπως το Διεθνές Δικαστήριο, να ζητήσουν διευκρινίσεις σχετικά με το καθεστώς που έχει θεσπίσει αυθαίρετα η Ρωσία στα ύδατα της Βόρειας Διαδρομής.
Τελικά, ο στόχος θα πρέπει να είναι να ολοκληρωθεί μια διεθνής σύμβαση βασισμένη στην UNCLOS και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που μπορεί να αποτρέψει τις σημερινές αυξανόμενες εντάσεις από το να οδηγήσουν σε ένοπλες συγκρούσεις στην Αρκτική. Πριν από αυτό, οι χώρες με εδάφη που θα μπορούσαν ενδεχομένως να κινδυνεύσουν από μια επεκτατική Ρωσία θα πρέπει να επιδιώξουν ενισχυμένες συμφωνίες ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ που συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του διεθνούς δικαίου.
ΕΚΘΕΣΗ-ΦΩΤΙΑ
«Η Ρωσία είναι η Νο1 απειλή για τη Σουηδία»
Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Σουηδίας (SÄPO) ανέφερε τον Μάρτιο ότι η Ρωσία εφαρμόζει νέα τακτική κατασκοπείας. Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες στρατολογούν άτομα εθισμένα σε διάφορες ουσίες (άρα και αναλώσιμα) για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις δολιοφθοράς στη Σουηδία, με την αστυνομία να καλείται κατά συνέπεια να αυξήσει τις παρακολουθήσεις.
Η SÄPO εξέδωσε ανακοίνωση, καθώς η Ρωσία επιδιώκει να προωθήσει τις καλυπτόμενες δραστηριότητες κατασκοπείας της: «Οι ρωσικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν απειλητικές δραστηριότητες για την ασφάλεια και υβριδικές δραστηριότητες για την αποσταθεροποίηση της Σουηδίας και της Ευρώπης. Αυτές περιλαμβάνουν παράνομες δραστηριότητες παραπλανητικών πληροφοριών, υποβολιμαία επιρροή, κυβερνοεπιθέσεις, κλοπή τεχνολογίας και γνώσης, χαρτογράφηση και απειλές κατά των αντιπάλων».
Ενταξη
Η Σουηδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ στις 7 Μαρτίου 2024. Το 2023, ένα χρόνο πριν η Σουηδία προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ, η SÄPO προειδοποίησε ότι η Ρωσία έχει αυξήσει τις δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών της εναντίον της. Στις 10 Ιανουαρίου 2024, κατά τη διάρκεια της εθνικής διάσκεψης «Λαός και Αμυνα» στο Σέλεν, ο επικεφαλής της SÄPO, Σάρλοτ φον Εσεν, είπε στους συμμετέχοντες ότι οι δραστηριότητες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών απειλούν την ασφάλεια της χώρας.
Οι τακτικές υβριδικού πολέμου της Ρωσίας βασίζονται στη χρήση «αναλώσιμων» πρακτόρων, ατόμων που χρησιμοποιούνται για μεμονωμένες αποστολές. Αυτοί οι πράκτορες προσλαμβάνονται και τους παρέχονται οδηγίες κυρίως μέσω πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης. Στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση σειράς επιχειρήσεων δολιοφθοράς και επιρροής στην Ευρώπη για λογαριασμό της Ρωσίας.
Η SÄPO εκτιμά ότι περίπου το 30%-40% του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στη Στοκχόλμη είναι αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών. Επιπλέον, η SÄPO έχει διαπιστώσει ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στη Σουηδία είναι ένα δεύτερο «νόμιμο» περιουσιακό στοιχείο που χρησιμοποιείται από τη Μόσχα για την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων συλλογής πληροφοριών, επιρροής ή άλλων δραστηριοτήτων που απειλούν την ασφάλεια.
Η SÄPO σημειώνει στην ετήσια έκθεσή της για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ότι «η είσοδος της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ καθιστά τη χώρα πιο ασφαλή, αλλά μπορεί επίσης να σημαίνει ότι έχει μπει στο στόχαστρο της Ρωσίας. Η Ρωσία παραμένει η καθοριστική απειλή για τη Σουηδία».
Content Original Link:
" target="_blank">