Ερευνα: Η χρήση AI στις προσλήψεις προσωπικού ενέχει κίνδυνο διακρίσεων
Υποψήφιοι για εργασία που καλούνται να «περάσουν» από συνέντευξη, στην οποία χρησιμοποιείται πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, κινδυνεύουν να υποστούν διακρίσεις, εάν δεν διαθέτουν αμερικανική προφορά ή αντιμετωπίζουν προβλήματα ομιλίας, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Οι προσλήψεις μέσω τεχνητής νοημοσύνης έχουν καταγράψει μεγάλη άνοδο τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με την εταιρεία HireVue, η οποία ειδικεύεται στη δημιουργία λογισμικών AI για τη διενέργεια προσλήψεων, έρευνα τον περασμένο Φεβρουάριο έδειξε πως μεταξύ 4.000 εργοδοτών σε όλο τον κόσμο, η χρήση AI στις προσλήψεις αυξήθηκε από 58% το 2024, σε 72% το 2025.
Ωστόσο, μία μελέτη της ερευνήτριας Νάταλι Σερντ, από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, προειδοποιεί ότι η χρήση συστημάτων AI στις προσλήψεις, για τον έλεγχο και την επιλογή των υποψηφίων, ενέχει τον κίνδυνο διακρίσεων, λόγω περιορισμών στην εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.
Στο πλαίσιο της έρευνάς της, η Σερντ πραγματοποίησε συνεντεύξεις με 23 επαγγελματίες στην Αυστραλία, σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στις προσλήψεις.
Εξ αυτών, 13 είχαν ήδη χρησιμοποιήσει συστήματα ΑΙ για προσλήψεις στις εταιρείες τους. Τα πιο διαδεδομένα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν αφορούσαν στην ανάλυση βιογραφικών σημειωμάτων, καθώς και στη διενέργεια συνέντευξης με βίντεο.
Σύμφωνα με την ίδια, τα λογισμικά AI που χρησιμοποιούνται στις προσλήψεις αξιοποιούν κατά κύριο λόγο δεδομένα από τις ΗΠΑ και ως εκ τούτου παρουσιάζουν κίνδυνο μεροληψίας.
Μια από τις εταιρείες που συμμετείχε στην έρευνα δήλωσε πως μόνο το 6% των δεδομένων που χρησιμοποιούσε το AI λογισμικό για τις προσλήψεις προερχόταν από την Αυστραλία ή τη Νέα Ζηλανδία.
Οπως ανέφερε, επίσης, το ποσοστό σφαλμάτων σε περιπτώσεις ομιλητών της αγγλικής γλώσσας από τις ΗΠΑ, ήταν κάτω του 10% κατά μέσο όρο, όταν, σε περιπτώσεις ατόμων από άλλες χώρες, με ιδιαίτερη προφορά της αγγλικής, αυξάνεται σε 12% και φθάνει έως το 22% (σε περιπτώσεις Κινέζων ομιλητών της αγγλικής).
«Τα δεδομένα για την εκπαίδευση των AI λογισμικών προέρχονται από τη χώρα όπου παράγονται, πολλά από αυτά κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, οπότε δεν αντικατοπτρίζουν τις πληθυσμιακές ομάδες που ζουν στην Αυστραλία», δήλωσε η Σερντ.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα είπαν ακόμη ότι ομιλητές της αγγλικής που δεν είναι η μητρική τους γλώσσα ή όσοι έχουν κάποιο πρόβλημα που επηρεάζει την ομιλία τους, θα μπορούσαν να λάβουν χαμηλή βαθμολογία από τον αλγόριθμο της πρόσληψης.
«Σε μια διαδικασία που συμμετέχουν άνθρωποι, μπορεί κάποιος υποψήφιος να ζητήσει διευκρινίσεις για μία απόρριψη, όμως, αυτό που διαπίστωσα είναι ότι οι υπεύθυνοι προσλήψεων δεν γνωρίζουν καν γιατί έχουν ληφθεί οι εκάστοτε αποφάσεις», δήλωσε η ερευνήτρια.
«Αυτό είναι πρόβλημα για τους αιτούντες εργασία… Είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβει κανείς πού έγκειται η ευθύνη, αλλά οπωσδήποτε οι πάροχοι των λογισμικών και οι εργοδότες είναι νομικά υπεύθυνοι για τυχόν διακρίσεις από αυτά τα συστήματα», πρόσθεσε.
Πηγή: The Guardian
Content Original Link:
" target="_blank">