Ουγγαρία: «Μπλόκο» Ορμπαν στις οργανώσεις με εξωτερική χρηματοδότηση
Νομοσχέδιο που περιορίζει τη δράση οργανώσεων με χρηματοδότηση από το εξωτερικό κατέθεσε το κυβερνών κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
Το σχέδιο νόμου, που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, προβλέπει τη δημιουργία καταλόγου νομικών προσώπων τα οποία λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση από το εξωτερικό και των οποίων η δράση χαρακτηρίζεται «απειλή για την εθνική κυριαρχία της χώρας».
Τη διαχείριση του καταλόγου θα έχει το Γραφείο Προστασίας της Κυριαρχίας της Ουγγαρίας (SPO), το οποίο ιδρύθηκε το 2023 με στόχο –σύμφωνα με την κυβέρνηση– την αντιμετώπιση ξένων παρεμβάσεων στην ουγγρική πολιτική ζωή.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οργανώσεις μπορούν να χαρακτηριστούν «απειλή» εάν, μεταξύ άλλων, «υπονομεύουν τον ανεξάρτητο και δημοκρατικό χαρακτήρα της Ουγγαρίας» ή είναι αντίθετες με «τη συνταγματική ταυτότητα και τον χριστιανικό πολιτισμό» της χώρας.
Επιπλέον, η αμφισβήτηση θεσμών όπως η παραδοσιακή οικογένεια ή η έννοια του βιολογικού φύλου μπορεί επίσης να επιφέρει κυρώσεις.
Οι οργανώσεις που θα ενταχθούν στον κατάλογο θα βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση, ενώ τα τραπεζικά τους στοιχεία θα ελέγχονται συνεχώς.
Η χρηματοδότηση από το εξωτερικό που θα κρίνεται «επικίνδυνη» θα μπορεί να παγώνει, ενώ το SPO θα έχει τη δυνατότητα να εισέρχεται στα γραφεία τους, να εξετάζει έγγραφα και ηλεκτρονικές συσκευές.
Εάν μια οργάνωση λάβει εξωτερική χρηματοδότηση, θα υποχρεούται να καταβάλει πρόστιμο ύψους 25 φορές του ποσού που έλαβε.
Σε περίπτωση μη καταβολής του εντός 15 ημερών, προβλέπεται η παύση της λειτουργίας της.
«Αντιγραφή του ρωσικού μοντέλου»
Το νομοσχέδιο έχει ήδη προκαλέσει κύμα αντιδράσεων. Ο δήμαρχος της Βουδαπέστης, Γκέργκελι Καρατσόνι, χαρακτήρισε την πρόταση «αντιγραφή του ρωσικού μοντέλου», κάνοντας αναφορά στον περίφημο «νόμο περί ξένων πρακτόρων» της Ρωσίας.
Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του αντιπολιτευτικού κόμματος Momentum, Μάρτον Τόμπος, προειδοποίησε ότι ο νόμος αυτός «θα μπορούσε να κλείσει κάθε ανεξάρτητο ουγγρικό μέσο και ΜΚΟ που ασχολείται με δημόσια θέματα».
Οργανώσεις όπως η Ουγγρική Επιτροπή Ελσίνκι και η Διεθνής Διαφάνεια Ουγγαρίας, οι οποίες έχουν στοχοποιηθεί στο παρελθόν από την κυβέρνηση, δεν έχουν προς το παρόν σχολιάσει.
Πηγή: Reuters
Content Original Link:
" target="_blank">