Ζυγίζοντας τα θετικά και αρνητικά από το συχνό μάσημα τσίχλας
Σε μελέτη του 2019 με περισσότερους από 3.000 εφήβους και ενηλίκους στις ΗΠΑ, το 62% ανέφερε ότι έχει μασήσει τσίχλα τους τελευταίους έξι μήνες – και κατά μέσον όρο, περίπου μία την ημέρα. Το μάσημα τσίχλας μπορεί να επηρεάσει διάφορα μέρη του σώματος, σύμφωνα με τους ειδικούς, τόσο θετικά όσο και αρνητικά.
Στα πιθανά οφέλη καταγράφονται τα ακόλουθα:
• Καλύτερη στοματική υγεία. Το μάσημα τσίχλας ενισχύει την παραγωγή σάλιου, το οποίο μπορεί να προστατεύσει τα δόντια από τη διάβρωση, εξουδετερώνοντας την οξύτητα στο στόμα, λέει ο δρ Πίτερ Αρσενό, οδοντίατρος και καθηγητής στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ταφτς. Οπως και το βούρτσισμα, η κίνηση της τσίχλας μέσα στο στόμα μπορεί επίσης να απομακρύνει υπολείμματα τροφής και πλάκας από τα δόντια και τα ούλα, σημειώνει ο Αρσενό. Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη είναι γενικά προτιμότερες για τα δόντια από εκείνες που περιέχουν ζάχαρη. Οι τσίχλες με το υποκατάστατο ζάχαρης ξυλιτόλη ενδέχεται να προσφέρουν επιπλέον οφέλη για τη στοματική υγεία και τη μείωση των βακτηρίων. Σε μια μετα-ανάλυση 30 μελετών του 2022, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μάσημα τσίχλας με ξυλιτόλη (ή η κατανάλωση καραμέλας με ξυλιτόλη) τρεις έως πέντε φορές την ημέρα μετά τα γεύματα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας κατά 17%.
• Λιγότερες καούρες. Οταν καταπίνουμε το επιπλέον σάλιο που παράγεται από το μάσημα της τσίχλας μπορεί να μας βοηθήσει στην εξουδετέρωση των οξέων στον οισοφάγο, οδηγώντας σε λιγότερα συμπτώματα καούρας, τονίζει η δρ Αντίτι Στάντον, γαστρεντερολόγος στο Σινσινάτι.
• Βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και λιγότερο άγχος. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα, αλλά ορισμένες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι το μάσημα τσίχλας μπορεί να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους να συγκεντρωθούν και να αφομοιώσουν καλύτερα τη γνώση. Σε μια μελέτη του 2018 με 40 ενηλίκους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι μασούσαν τσίχλα την ώρα του μαθήματος φυσιολογίας είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ που ακολούθησαν, σε σύγκριση με όσους δεν μασούσαν. Αλλες ενδείξεις δείχνουν ότι το μάσημα τσίχλας μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να μειώσει το άγχος, τουλάχιστον προσωρινά, λέει η Τζένα Γουάτσον, ψυχοθεραπεύτρια στο Ορλάντο της Φλόριντα, με ειδίκευση στο άγχος και στην επαγγελματική εξουθένωση.
Μειονεκτήματα από το μάσημα τσίχλας μπορεί να είναι τα εξής:
• Προβλήματα στη γνάθο. Το μάσημα τσίχλας μπορεί να επιδεινώσει προβλήματα στη γνάθο σε άτομα που είναι επιρρεπή σε δυσλειτουργίες ή κακώσεις της κροταφογναθικής άρθρωσης, η οποία συνδέει τη γνάθο με το κρανίο, αναφέρει ο Αρσενό. Σε αυτούς περιλαμβάνονται άτομα που τρίζουν ή σφίγγουν τα δόντια. Το μάσημα τσίχλας μπορεί να καταπονήσει τους μυς της γνάθου και να προκαλέσει τρίξιμο ή μετατόπιση της γνάθου, πονοκεφάλους και κόπωση των μυών του προσώπου. Για να ισορροπήσουν τα οφέλη για τη στοματική υγεία με τους πιθανούς κινδύνους για τη γνάθο, ο Αρσενό συνιστά να μασάτε τσίχλα μόνο για σύντομα διαστήματα μετά το φαγητό – για παράδειγμα, 15 έως 20 λεπτά.
• Προβλήματα του πεπτικού συστήματος. Αν και το μάσημα τσίχλας μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης σε κάποιους ανθρώπους, σε άλλους μπορεί στην πραγματικότητα να τα επιδεινώσει, υπογραμμίζει η Στάντον. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το μάσημα τσίχλας μπορεί να χαλαρώσει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, έναν μυ στο κάτω μέρος του οισοφάγου που εμποδίζει την άνοδο των οξέων σε αυτόν. Οταν τα οξέα εισέρχονται στον οισοφάγο, μπορούν να προκαλέσουν καούρα. Οταν μασάμε τσίχλα, ιδίως έντονα ή γρήγορα, μπορεί να καταπιούμε άθελά μας αέρα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια και ερυγή, εξηγεί η Στάντον. Τα συνήθη υποκατάστατα ζάχαρης που περιέχονται στις τσίχλες, όπως η ξυλιτόλη και η σορβιτόλη, «μπορεί να έχουν καθαρτικές επιδράσεις», προσθέτει, αυξάνοντας τον κίνδυνο διάρροιας, κοιλιακού πόνου, κράμπας ή φουσκώματος.
• Εκθεση σε μικροπλαστικά. Πολλές τσίχλες παρασκευάζονται με τη χρήση πλαστικών όπως το πολυαιθυλένιο και το οξικό πολυβινύλιο, λέει ο Αρσενό. Αυτά τα υλικά συμβάλλουν στην ελαστικότητα της τσίχλας. Αν και απαιτούνται περισσότερες έρευνες, μια μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε συνέδριο έδειξε ότι αυτά τα πλαστικά ίσως απελευθερώνονται στο στόμα, αλλά δεν είναι σαφές πώς αυτό επηρεάζει την υγεία, επισημαίνει η Κατρίνα Κορφμάχερ, ερευνήτρια περιβαλλοντικής υγείας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ. Η νέα μελέτη δείχνει ότι τα περισσότερα από αυτά τα πλαστικά απελευθερώνονται από την τσίχλα μέσα σε λίγα λεπτά, επομένως, αν συνηθίζετε να φτύνετε την τσίχλα μόλις χάσει τη γεύση της και να ξεκινάτε μια καινούργια, ίσως είναι προτιμότερο να κρατάτε τη αρχική τσίχλα όσο περισσότερο γίνεται.
Content Original Link:
" target="_blank">