Γαλλία: Πολιτικό διχασμό προκαλεί η μαντίλα
ΠΑΡΙΣΙ. Την έκπληξη του πολιτικού κόσμου της Γαλλίας προκάλεσε η πρόταση του πρώην πρωθυπουργού και επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Αναγέννηση στην Εθνοσυνέλευση, Γκαμπριέλ Ατάλ, για απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας για τις ανήλικες κάτω των 15 ετών.
Η ανακοίνωση του Ατάλ συνέπεσε με τη χθεσινή έναρξη εκτάκτου συμβουλίου εθνικής ασφαλείας υπό τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με θέμα τον «εισοδισμό» (διείσδυση) της ισλαμικής οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων στη γαλλική κοινωνία. Η πρόταση του Ατάλ για απαγόρευση της μαντίλας έχει αφορμή την «κατάφωρη παραβίαση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και την πρόθεση να προστατευθεί η παιδική ηλικία», ανέφερε στέλεχος του προεδρικού κόμματος. Για να επιτύχει τον στόχο του, το κυβερνών κόμμα Αναγέννηση επιθυμεί την ψήφιση νόμου ο οποίος θα επιβάλλει ποινικές κυρώσεις σε γονείς που υποχρεώνουν τις ανήλικες κόρες τους να φορούν μαντίλα.
Εντονες και άμεσες υπήρξαν οι αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο. Η Αριστερά καθώς και κεντροδεξιοί βουλευτές των Ρεπουμπλικανών και του κόμματος Ορίζοντες εξέφρασαν τη διαφωνία τους, εκτιμώντας ότι η κρατική παρέμβαση σε ζητήματα θρησκευτικών δογμάτων στον δημόσιο χώρο παραβιάζει την αρχή του κοσμικού χαρακτήρα της γαλλικής δημοκρατίας. Η ίδια η πρόταση αντιβαίνει στις θέσεις που έχει εκφράσει πάνω στο θέμα της μαντίλας ο πρόεδρος Μακρόν. Η ισλαμική μαντίλα, όπως και κάθε θρησκευτικό σύμβολο, απαγορεύεται στα σχολεία.
Προκάτοχοι του Ατάλ είχαν προσπαθήσει –πάντα χωρίς επιτυχία– να νομοθετήσουν πάνω στη μαντίλα. Το 2021, η Oρόρ Μπερζέ και ο Ζαν-Μπατίστ Μορό, βουλευτές τότε του κόμματος του Μακρόν, είχαν προκαλέσει την οργή των συναδέλφων τους, ως οι μόνες θετικές ψήφοι σε αμφιλεγόμενη τροπολογία της Δεξιάς σε κυβερνητικό νομοσχέδιο κατά των αποσχιστικών κινημάτων, με στόχο την απαγόρευση της μαντίλας για τα «κοριτσάκια».
Την εποχή εκείνη, το κόμμα του Μακρόν δεν είχε διστάσει να τορπιλίσει την τροπολογία, κατόπιν εντολών του πρόεδρου και του τότε πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ. Ο Μακρόν είχε προσπαθήσει τότε συνειδητά να αποφύγει κάθε στιγματισμό θρησκευτικής ή εθνικής μειονότητας, προκειμένου το «αντι-αποσχιστικό νομοσχέδιο» να μην καταστεί αντιισλαμικό κείμενο.
Σε ομιλία του το 2021 στο υποβαθμισμένο προάστιο των Μιρό, ο πρόεδρος είχε πει: «Χαίρομαι επειδή απογοήτευσα όσους περίμεναν ότι το νομοσχέδιο θα ήταν μια σειρά από καρικατούρες και στερεότυπα. Παρ’ όλα αυτά, οφείλω να τονίσω ότι επιτελούμε δημόσια διοίκηση και κυβερνάμε μια χώρα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την γκετοποίηση των κοινοτήτων και την πολιτική επέλαση των ισλαμιστών».
Από την προεκλογική του εκστρατεία του 2017, ο Μακρόν είχε ήδη αναγγείλει στο πρόγραμμά του ότι δεν σκόπευε να απαγορεύσει τη μαντίλα στα πανεπιστήμια, ενώ το 2022, ο πρόεδρος επέκρινε αυστηρά τη Μαρίν Λεπέν για την πρότασή της για καθολική απαγόρευση της μαντίλας σε δημόσιους χώρους.
Στο ντιμπέιτ μεταξύ των δύο γύρων των τελευταίων προεδρικών εκλογών, ο Μακρόν είχε πει: «Στηρίζω τον νόμο του 1905 για τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Μ’ εμένα δεν θα υπάρξει απαγόρευση της μαντίλας, της εβραϊκής κιπά ή οποιουδήποτε άλλου θρησκευτικού συμβόλου στον δημόσιο χώρο».
Αίσθηση προκαλεί έτσι η απόφαση του νέου επικεφαλής του προεδρικού κόμματος, Γκαμπριέλ Ατάλ, να υιοθετήσει σκληρή γραμμή απέναντι στη μαντίλα. Την ίδια στιγμή, συνταγματολόγοι εξηγούν ότι μία απαγόρευση για τις ανήλικες δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς αυτό απαιτεί την ύπαρξη υπαρκτής απειλής κατά της δημόσιας τάξης, ενώ το αδίκημα του πειθαναγκασμού ανηλίκου καλύπτεται ήδη από τον ποινικό κώδικα.
Content Original Link:
" target="_blank">