«Μεγάλος σεισμός θα γίνει 100%, αλλά όχι τώρα»
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, δίχως θύματα ευτυχώς, προκάλεσε ανησυχίες και στις δύο πλευρές του Αιγαίου και προβληματισμό στους επιστήμονες για το εάν ήταν ο αναμενόμενος «μεγάλος σεισμός» που η θαλάσσια περιοχή του Μαρμαρά «χρωστάει» στην περιοχή.
Με άλλα λόγια, τα 6,2 Ρίχτερ της Τετάρτης ήταν ο κύριος σεισμός ή ο πρόδρομος ενός μεγαλύτερου, που θα δοκιμάσει εκ νέου τις αντοχές της καταπονημένης από την καταστροφική δόνηση της Νικομήδειας το 1999, με τους χιλιάδες νεκρούς, Κωνσταντινούπολη;
Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος ανήκει στους σεισμολόγους που θεωρούν ότι ο μεγάλος σεισμός θα γίνει «εκατό τοις εκατό, αλλά όχι τώρα».
«Το ρήγμα αυτό χρωστάει εκατό χρόνια τώρα έναν πολύ μεγάλο σεισμό και είναι θέμα χρόνου να τον δώσει. Η τουρκική κοινωνία πρέπει να προετοιμαστεί μακροπρόθεσμα για μια πολύ ισχυρή δόνηση στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης», λέει μιλώντας στην «Κ».
Ωστόσο, το ρήγμα της Ανατολίας, στο δυτικό άκρο του οποίου έσπασε ένα κομμάτι, ξεκινάει από την Αρμενία και διασχίζοντας εγκάρσια τη Βόρεια Τουρκία, «σβήνει» κάπου στις Βόρειες Σποράδες.
«Η τουρκική κοινωνία πρέπει να προετοιμαστεί μακροπρόθεσμα για μια πολύ ισχυρή δόνηση στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης», λέει στην «Κ» ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος.
«Εργαστήριο» το Αιγαίο
Δεν είναι μόνο, όμως, η σεισμική τάφρος της Ανατολίας που «φέρνει πιο κοντά» Ελληνες και Τούρκους σεισμολόγους. Ολόκληρο το Αιγαίο με τα πάμπολλα ρήγματά του, πολλά από τα οποία διασχίζουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, αποτελεί ένα πρώτης τάξεως «φυσικό εργαστήριο σεισμών», τη δραστηριότητα του οποίου παρακολουθούν οι δύο πλευρές και συνεργάζονται όταν ο Εγκέλαδος το «αναστατώνει».
Πώς; «Στο επιστημονικό επίπεδο ανταλλάσσουμε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο όταν γίνει ένας σεισμός. Εμείς έχουμε δεδομένα από τους δικούς μας σεισμογράφους και εκείνοι από τους δικούς τους και τα θέτουμε ο ένας στη διάθεση του άλλου. Φυσικά υπάρχει και η μετά τον σεισμό συνεργασία, στο ανθρωπιστικό επίπεδο, έπειτα από μια καταστροφική δόνηση, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Και οι δύο πλευρές παρακολουθούμε έναν σεισμό στα σύνορα ο κάθε ένας με τα δικά του “μάτια”, με τη διαφορά ότι η Τουρκία έχει στα παράλιά της, ανεπτυγμένο, ένα πολλαπλώς πιο πυκνό δίκτυο σεισμογράφων σε σχέση με το δικό μας δίκτυο.
Οπωσδήποτε σε έναν σεισμό στα σύνορα ενδιαφέρει και τους δυο μας, πώς τον κατέγραψε ο καθένας. Μολονότι εμείς ως επιστήμονες δεν είναι η δουλειά μας να εμπλεκόμαστε σε θέματα γεωπολιτικής, δεν παύουμε να έχουμε κάποιες φορές αναστολές σε σχέση με τη χρήση των δεδομένων. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συνεργασία».
Ο καθηγητής Παπαζάχος, απαντώντας στην ερώτηση για την κατάσταση στο ελληνικό σεισμολογικό δίκτυο, αναφέρει ότι «τα πράγματα βαίνουν προς βελτίωση μετά την απόφαση του υπουργείου να κάνει μια μεγάλη επένδυση σε σεισμογράφους και επιταχυνσιογράφους, που θα το αναβαθμίσουν σημαντικά. Επισημαίνει, ωστόσο, την έλλειψη σεισμολόγων λόγω συνταξιοδότησης και μη αντικατάστασής τους.
«Του χρόνου ο μόνος σεισμολόγος που θα έχει απομείνει στο Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα θα είμαι εγώ. Οι άλλοι συνταξιοδοτούνται. Από τους σαράντα σεισμολόγους έχουν φύγει ήδη οι μισοί στη σύνταξη και δεν έχουν αντικατασταθεί».
Η Σαντορίνη
Σχετικά με την εικόνα που καταγράφεται στην περιοχή της Σαντορίνης επισημαίνει πως «έχει ηρεμήσει η κατάσταση, η σεισμική ακολουθία έχει σβήσει, αλλά σε κάθε περίπτωση έχουμε πυκνώσει τα δίκτυα παρακολούθησης σε μεγαλύτερο βαθμό από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας, σε σημείο που ό,τι και να γίνει θα το ανιχνεύσουμε εγκαίρως».
Content Original Link:
" target="_blank">