100 ημέρες Τραμπ: Παγκόσμιοι κραδασμοί και ανησυχία για το μέλλον της Δύσης
Ο Ντόναλντ Τραμπ, στις πρώτες 100 ημέρες της δεύτερης θητείας του, έχει προκαλέσει βαθιές αναταράξεις στο διεθνές σύστημα, υιοθετώντας μια πολιτική έντονου εθνικισμού που αμφισβητεί κεντρικούς πυλώνες της μεταπολεμικής παγκόσμιας τάξης, αναφέρει το Reuters σε ανάλυσή του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τραμπ έχει εξαπολύσει έναν πρωτοφανή παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, έχει περιορίσει τη χορήγηση αμερικανικής εξωτερικής βοήθειας, έχει αποστασιοποιηθεί από το ΝΑΤΟ και έχει υιοθετήσει τη ρωσική αφήγηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Παράλληλα, έχει επαναφέρει ρητορικές περί προσάρτησης εδαφών, αναφερόμενος σε σχέδια για την απόκτηση της Γροιλανδίας, την επανάκτηση του Παναμά και τη μετατροπή του Καναδά σε 51η πολιτεία των ΗΠΑ.
Οι κινήσεις αυτές έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία μεταξύ παραδοσιακών συμμάχων της Ουάσιγκτον.
«Ο Τραμπ είναι πολύ πιο ριζοσπαστικός από ό,τι ήταν πριν από οκτώ χρόνια», δήλωσε ο Ελιοτ Άμπραμς, συντηρητικός που υπηρέτησε υπό τους προέδρους Ρέιγκαν και Μπους πριν διοριστεί ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν και τη Βενεζουέλα στην πρώτη θητεία του Τραμπ. «Εχω εκπλαγεί».
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν την ενίσχυση της αμυντικής τους αυτονομίας, ενώ στην Ασία αναζωπυρώνονται συζητήσεις για εναλλακτικές στρατηγικές αποτροπής, με τη Νότια Κορέα να εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο ανάπτυξης πυρηνικού οπλοστασίου.
Παράλληλα, το εσωτερικό κλίμα στις ΗΠΑ έχει επιβαρυνθεί, με επικρίσεις για υποχώρηση των δημοκρατικών θεσμών και πρακτικές που προκαλούν ανησυχία στο εξωτερικό, όπως οι λεκτικές επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης και οι αμφιλεγόμενες πολιτικές απέλασης μεταναστών.
Η διοίκηση Τραμπ απορρίπτει τις κατηγορίες περί αποδυνάμωσης της αμερικανικής αξιοπιστίας, υποστηρίζοντας ότι ενεργεί για την αποκατάσταση της διεθνούς θέσης των ΗΠΑ και την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας.
Ωστόσο, το Reuters επισημαίνει ότι οι πολιτικές της Ουάσιγκτον προκαλούν ήδη αναπροσαρμογές στη στρατηγική πολλών χωρών.
«Αυτό που βλέπουμε είναι μια τεράστια αναστάτωση στις παγκόσμιες υποθέσεις», δήλωσε ο Ντένις Ρος, πρώην διαπραγματευτής για τη Μέση Ανατολή σε Δημοκρατικές και Ρεπουμπλικανικές διοικήσεις. «Κανείς δεν είναι σίγουρος σε αυτό το σημείο για το τι πρέπει να γίνει με αυτό που συμβαίνει ή τι θα ακολουθήσει».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ετοιμάσει μέτρα εμπορικών αντιποίνων, ενώ Καναδάς και Ιαπωνία αναζητούν τρόπους να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Κίνα εμφανίζεται πρόθυμη να εκμεταλλευτεί το κενό που αφήνει η Ουάσιγκτον, ενισχύοντας τη συνεργασία της με δυσαρεστημένες χώρες.
Ο Γερμανός καγκελάριος εν αναμονή Φρίντριχ Μερτς προειδοποίησε ότι η Ευρώπη διανύει «πέντε λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα», καθώς η αποσταθεροποίηση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον δημιουργεί συνθήκες αβεβαιότητας και ανασφάλειας.
Σύμφωνα με ειδικούς, αν ο Τραμπ διατηρήσει την τρέχουσα στρατηγική του, η αποκατάσταση του διεθνούς ρόλου των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ακόμη και αν αλλάξει η πολιτική ηγεσία το 2028.
Reuters/ Matt Spetalnick, John Geddie, Lili Bayer
Content Original Link:
" target="_blank">