Βικτώρια Ρόσσινα: Ο μαρτυρικός θάνατος της Ουκρανής δημοσιογράφου στα χέρια των ρωσικών αρχών
Το πτώμα της Βικτώρια Ρόσσινα, της Ουκρανής δημοσιογράφου που εξαφανίστηκε στα μέσα του 2023 στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, επέστρεψε τελικά στην πατρίδα της τον Φεβρουάριο του 2025.
Η σορός της έφερε σημάδια βασανιστηρίων, ενώ έλειπαν ζωτικά όργανα, γεγονός που πιθανόν μαρτυρεί απόπειρα συγκάλυψης των αιτίων θανάτου.
Η Ρόσσινα, 27 ετών, ήταν η μοναδική δημοσιογράφος που ρίσκαρε επανειλημμένα να περάσει τη γραμμή του μετώπου για να καταγράψει τα εγκλήματα σε άτυπα κέντρα κράτησης αμάχων από τις ρωσικές δυνάμεις.
Στις τελευταίες της αποστολές στην Ενερχοντάρ και στη Μελιτόπολη, ερευνούσε τον συστηματικό βασανισμό και την εξαφάνιση αμάχων, έχοντας συγκεντρώσει λίστα με ονόματα πρακτόρων της FSB.
Απαγωγή και κράτηση
Η Ρόσσινα φέρεται να συνελήφθη τον Αύγουστο του 2023 κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, σε μία από τις αποστολές της για να αποκαλύψει τα «μαύρα κέντρα» βασανιστηρίων στα κατεχόμενα εδάφη. Είχε προηγηθεί η αιχμαλωσία της το 2022 στη Μπερντιάνσκ, όπου είχε εξαναγκαστεί να συμμετάσχει σε βίντεο προπαγάνδας προτού απελευθερωθεί λόγω διεθνούς πίεσης.
Μετά τη σύλληψή της, μεταφέρθηκε από το αστυνομικό τμήμα της Ενερχοντάρ σε μυστικό κέντρο βασανιστηρίων γνωστό ως «τα γκαράζια» στη Μελιτόπολη.
Σύμφωνα με μαρτυρίες πρώην συγκρατουμένων της, υπέστη βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ και τραυματισμούς με μαχαίρι.
Στα τέλη του 2023 μεταφέρθηκε στη διαβόητη φυλακή Σίζο-2 στην Ταγκανρόγκ της Ρωσίας. Εκεί, σύμφωνα με δεκάδες καταθέσεις, οι κρατούμενοι υποβάλλονταν σε άγριους ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια με ηλεκτροπληξία και καταναγκαστική πείνα.
Η υγεία της Ρόσσινα σταδιακά επιδεινώθηκε. Σταμάτησε να τρέφεται, ζύγιζε λιγότερο από 30 κιλά και χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Οι προσπάθειες των δεσμοφυλάκων να την επαναφέρουν απέτυχαν.
Σύμφωνα με μαρτυρίες συγκρατουμένων της, υπέστη ηλεκτροσόκ, μαχαιρώματα, και σοβαρή σωματική και ψυχολογική κακοποίηση.

Τον Αύγουστο του 2024, οι γονείς της έλαβαν τηλεφώνημά της: η Βικτώρια υποσχέθηκε ότι θα επέστρεφε σύντομα με ανταλλαγή κρατουμένων. Ομως, στη λίστα της ανταλλαγής στις 13 Σεπτεμβρίου 2024 το όνομά της απουσίαζε.
Τον Οκτώβριο, οι γονείς έλαβαν επίσημη ειδοποίηση από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ότι είχε πεθάνει στις 19 Σεπτεμβρίου. Οι ρωσικές αρχές αρνήθηκαν ότι είχε υπάρξει ποτέ κρατούμενη.
Κατά την επιστροφή της σορού της, διαπιστώθηκαν ενδείξεις στραγγαλισμού, σπασμένο υοειδές οστό και ακρωτηριασμοί (αφαίρεση λάρυγγα, εγκεφάλου και ματιών), ενδείξεις που δυσχεραίνουν τον καθορισμό των ακριβών αιτίων θανάτου.
Στους τελευταίους μήνες της ζωής της, σταμάτησε να τρέφεται, οδηγούμενη σε ακραία απίσχνανση και νοσηλεία υπό βαριά φρούρηση.
Παρά τις προσπάθειες διαμεσολάβησης, ακόμη και μέσω του Βατικανού, για την απελευθέρωσή της, η Ρόσσινα δεν επέστρεψε ποτέ.
Η Εισαγγελία της Ουκρανίας έχει ξεκινήσει έρευνα για εγκλήματα πολέμου, κάνοντας λόγο για «σαφή σημάδια βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης».
Η οργάνωση Forbidden Stories, συνεχίζοντας το έργο της Ρόσσινα, τεκμηριώνει ήδη περισσότερες από 16.000 περιπτώσεις αμάχων που αγνοούνται ή κρατούνται παρανόμως από τις ρωσικές αρχές. Link
Η Ρόσσινα αποτελεί σύμβολο δημοσιογραφικού θάρρους. «Ηταν η γέφυρα που μετέφερε την αλήθεια από τα κατεχόμενα», δήλωσε η διευθύντρια της Ukrainska Pravda, Σεβγκίλ Μουσαίεβα. «Μετά την εξαφάνισή της, η πληροφόρηση από εκεί ουσιαστικά σίγησε».
Η αποστολή της, να δώσει φωνή στους «κρατουμένους-φαντάσματα», ολοκληρώθηκε δίνοντας την ίδια τη ζωή της.

Ο θάνατός της αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου συστηματικών απαγωγών και βασανιστηρίων αμάχων από τις ρωσικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ουκρανίας και τις έρευνες του Guardian, περίπου 16.000 άμαχοι -ανάμεσά τους δημοσιογράφοι, αιρετοί, ιερείς και επιχειρηματίες- έχουν απαχθεί και κρατούνται χωρίς κατηγορητήριο σε περισσότερες από 180 εγκαταστάσεις στην κατεχόμενη Ουκρανία και στο ρωσικό έδαφος.
Η Ρόσσινα, πιστή στην αποστολή της να αποκαλύψει την αλήθεια, έγινε τελικά θύμα των ίδιων εγκλημάτων που προσπαθούσε να τεκμηριώσει.
Το όνομά της προστίθεται στη μακρά λίστα των δημοσιογράφων που θυσιάστηκαν στην υπεράσπιση της ελευθερίας της πληροφόρησης εν μέσω πολέμου.
Η έρευνα για τα εγκλήματα που οδήγησαν στον θάνατό της συνεχίζεται, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διεθνούς προσπάθειας τεκμηρίωσης εγκλημάτων πολέμου και διεκδίκησης δικαιοσύνης για τα θύματα της ρωσικής κατοχής. Link
«Σχέδιο Βικτώρια»
Το Forbidden Stories, μαζί με 45 δημοσιογράφους από 13 διεθνή μέσα, ξεκίνησε το «Σχέδιο Βικτώρια», ολοκληρώνοντας την έρευνα που δεν πρόλαβε να τελειώσει.
Πάνω από 50 μαρτυρίες πρώην κρατουμένων και αποστατών Ρώσων δεσμοφυλάκων αποκαλύπτουν ένα δίκτυο τουλάχιστον 180 άτυπων κέντρων κράτησης, όπου δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες κρατούνται παράνομα.
Η Βικτώρια Ρόσσινα είναι η μοναδική μέχρι σήμερα δημοσιογράφος που έχασε τη ζωή της σε ρωσική αιχμαλωσία.
Με πληροφορίες: The Guardian, Forbidden Stories
Content Original Link:
" target="_blank">