«Υπηρεσιακό λάθος» αποκάλυψε την ταυτότητα 100 Βρετανών κατασκόπων και στρατιωτικών
Πάνω από 100 Βρετανοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους μέλη των Ειδικών Δυνάμεων και της ΜΙ6, εκτέθηκαν σε σοβαρό κίνδυνο έπειτα από διαρροή δεδομένων που έθεσε ακόμη σε κίνδυνο χιλιάδες Αφγανούς, όπως μεταδίδουν μεγάλα βρετανικά ΜΜΕ.
Το εύρος της διαρροής παρέμενε υπό καθεστώς μυστικότητας λόγω δικαστικής εντολής. Μετά την άρση των σχετικών περιορισμών, βρετανικά ΜΜΕ αποκάλυψαν πως η βάση δεδομένων περιείχε λεπτομέρειες υποθέσεων με ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία Βρετανών κατασκόπων και στρατιωτικών.
Ηδη από την Τρίτη, η κυβέρνηση είχε παραδεχθεί ότι τα στοιχεία σχεδόν 19.000 Αφγανών που είχαν συνεργαστεί με τις βρετανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου και είχαν υποβάλει αιτήσεις επανεγκατάστασης στο Ηνωμένο Βασίλειο, διέρρευσαν «κατά λάθος». Πολλοί εξ αυτών κρίθηκε ότι διατρέχουν κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή τους, καθώς το καθεστώς των Ταλιμπάν επιφυλάσσει αντίποινα για όσους συνεργάστηκαν με δυτικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, άνδρας που είχε προηγουμένως απορριφθεί για επανεγκατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, εισήλθε τελικά στη χώρα αφού δημοσίευσε ονόματα από τη διαρροή στο Facebook και άφησε να εννοηθεί ότι θα δημοσιοποιήσει κι άλλα. Το Υπουργείο Αμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει τη στάση του συγκεκριμένου προσώπου, περιοριζόμενο να αναφέρει πως «όποιος εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο των αφγανικών προγραμμάτων μετεγκατάστασης υπόκειται σε αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας».
Η διαρροή είχε διαπιστωθεί το 2023 και οδήγησε στην αθόρυβη δημιουργία του Afghanistan Response Route (ARR), ενός προγράμματος επανεγκατάστασης όσων είχαν εκτεθεί – χωρίς ωστόσο να ενημερωθούν ότι τα προσωπικά τους δεδομένα είχαν διαρρεύσει. Μέχρι σήμερα, 4.500 Αφγανοί και μέλη των οικογενειών τους έχουν μεταφερθεί στη Βρετανία μέσω του προγράμματος ARR, και ακόμα 2.400 να αναμένονται, με το κόστος να εκτιμάται στα 983 εκατ. ευρώ.
Η αρχική διαρροή οφειλόταν σε λάθος υπαλλήλου στην έδρα των Ειδικών Δυνάμεων στο Λονδίνο, ο οποίος έστειλε κατά λάθος πάνω από 30.000 συμπληρωμένες αιτήσεις επανεγκατάστασης σε εξωτερικό παραλήπτη, πιστεύοντας ότι έστελνε πληροφορίες για μόλις 150 άτομα.
Ο Υπουργός Αμυνας Τζον Χίλι χαρακτήρισε την υπόθεση «σοβαρό υπηρεσιακό λάθος» και παραδέχθηκε πως πρόκειται για «μία μόνο από τις πολλές απώλειες δεδομένων» που σχετίζονται με τα προγράμματα επανεγκατάστασης από το Αφγανιστάν.
Το Υπουργείο Αμυνας αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για το πόσοι Αφγανοί ενδέχεται να έχουν πληγεί εξαιτίας της διαρροής. Την Πέμπτη, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν δήλωσε πως δεν έχει προβεί σε συλλήψεις ή παρακολουθήσεις όσων συνδέονται με τη διαρροή.
Ωστόσο, συγγενείς των αναφερόμενων προσώπων δήλωσαν στο BBC ότι φοβούνται για την ασφάλεια των δικών τους στο Αφγανιστάν. Ενας μάλιστα ανέφερε ότι οι προσπάθειες των Ταλιμπάν να εντοπίσουν συγγενή του «εντάθηκαν μετά τη διαρροή».
Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας σχολίασε: «Είναι πάγια πολιτική των διαδοχικών κυβερνήσεων να μην σχολιάζουν ζητήματα που αφορούν τις Ειδικές Δυνάμεις. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά την ασφάλεια του προσωπικού μας – ιδιαίτερα όσων υπηρετούν σε ευαίσθητες θέσεις – και διαθέτουμε πάντοτε κατάλληλα μέτρα προστασίας».
Content Original Link:
" target="_blank">